Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ" Βάσα Σολωμού Ξανθάκη

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
11.00€
Συγγραφέας: ΣΟΛΩΜΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ, ΒΑΣΑ
Έτος έκδοσης: 2019
ISBN: 978-960-04-4966-2
ΣΕΛ.: 176
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 205.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο

Το ιστορικό υπόβαθρο της νουβέλας αποτελεί η ιδιοφυής και ευφάνταστη προσωπικότητα του Ερρίκου Σλήμαν, ο οποίος με τις τολμηρές ανασκαφές του προκάλεσε την αναδημιουργία της Ιστορίας του αρχαιότατου προϊστορικού κόσμου μας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Σλήμαν απέδειξαν πως η Τροία και ο Τρωικός πόλεμος δεν ήσαν απλοί μύθοι του Ομήρου παρά ιστορικά γεγονότα χειροπιαστά.

Τη λογοτεχνική περιβολή αλλά και πυρήνα ταυτόχρονα της ιστορικής αυτής βάσης κεντάει προσεκτικά η δυνατή φιλία των δύο εξαδελφών, της Αυγής και της Αυγούλας, με πυξίδα πάντοτε τις άπειρες μεταφορές της έννοιας του «θησαυρού».

«…Τα αποτυπώματα των σχέσεών τους – του καρδιοριζώματος των ευλογημένων – φυλάγονται μυστικά και φτάνουν μέχρις εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους άρρηκτους δεσμούς, στα θεμέλια τα στερεά, τα γαλήνια και φωτεινά των παιδικών χρόνων».




Η Βάσα Σολωμού Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, όπου βρίσκεται και το παλιό αρχοντικό της πατρικής της οικογένειας που αναστήλωσε η ίδια. Έζησε και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και σε προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας. Απολύθηκε επί δικτατορίας. Έκτοτε δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία στους Μορφωτικούς Κύκλους της ΧΕΝ, στις Σχολές Γονέων και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στη συνέχεια και επί πολλά χρόνια δίδαξε, ως έκτακτη καθηγήτρια, Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το καλοκαίρι του 2017 ο Δήμος Τεμπών, σε ειδική τελετή, τίμησε τη συγγραφέα, δίνοντας το όνομά της στο μικρό υπαίθριο θέατρο των Αμπελακίων. Την επόμενη χρονιά (2018) βραβεύτηκε από την Αυστραλιανή κυβέρνηση για το διήγημα-ντοκουμέντο «Ο Τύμβος», αναφερόμενο στη μάχη των Τεμπών μεταξύ των επερχομένων Ναζί και των Συμμαχικών δυνάμεων, τον Απρίλιο του 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου