Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Συζητώντας με τον Σπύρο Παπαλέξη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Σ.Π.: Αν έπρεπε οπωσδήποτε να περιοριστώ μόνο σε έναν... θα πρόκρινα τους Φιοντόρ Ντοστογιέϕσκι και Έντγκαρ Άλαν Πόε! Για εντελώς διαϕορετικούς λόγους.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Σ.Π.: Δεν μπορω να πω με βεβαιότητα, όμως το πρώτο που μου έκανε ζωηρή εντύπωση ήταν η “Αϕάνταστη Περιπέτεια” του επίσης πολύ αγαπημένου μου Ιουλίου Βερν.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Σ.Π.: Η Ανάγκη να εκφραστώ, να εξωτερικεύσω και να δώσω διέξοδο στον υπερχειλίζοντα εσωτερικό μου κόσμο: τις σκέψεις, τα συναισθήματα, ακόμη και τα θαμμένα ένστικτά μου...


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Έντγκαρ Χέβενσκαρ οι πρώτες περιπέτειες”;

Σ.Π.: Είναι ένα μυθιστόρημα ηρωικής φαντασίας, με όνειρα και φιλοδοξίες.


Ερώτηση 5η: Στην ιστορία σας υπάρχουν πολλά ονόματα. Δε σας φόβισε μήπως ο αναγνώστης μπερδευτεί ή/και κουραστεί;

Σ.Π.: Εύστοχη παρατήρηση! Δεδομένου ότι, μέσω της ιστορίας, παρουσιάζεται ένας καινούργιος, ολοκληρωμένος – στα μέτρα του δυνατού - ϕανταστικός κόσμος, τα πολλά ονόματα μοιάζουν δυστυχώς αναπόϕευκτα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει πλήρες λεξικό με τα πρόσωπα, τις τοποθεσίες, κλπ., ούτως ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανατρέχει σ' αυτό ανά πάσα στιγμή και να μη χάνει τον ειρμό και την ομαλή ροή της ιστορίας.


Ερώτηση 6η: Μέσω της ιστορίας αναπαριστάται η κοινωνία κάθε κράτους. Ποιο είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε μέσω της συγγραφής αυτού του βιβλίου;

Σ.Π.: Το μήνυμά μου αφορά κυρίως στη στάση που πρέπει να τηρούμε απέναντι στον εαυτό μας, σε ο,τιδήποτε πέρα από μας, αλλά και απέναντι στην ίδια τη ζωή. Είναι πραγματικά θλιβερό αλλά δεν υπήρξε κοινωνία ανθρώπων στην ιστορία που εν τέλει δεν εκφυλίστηκε και δεν παραδόθηκε στην ευτέλεια, στη μικρότητα, στον εγωισμό, στον ατομισμό, στην οκνηρία, στον φθόνο... Οι όποιες εστίες φωτός είναι μοιραία μεμονωμένες και απομονωμένες.
Τι μπορεί να κάνει καθένας μας μόνος του απέναντι σε αυτό το αδηφάγο σκοτάδι που αποζητά να μας αλλοτριώσει και να μας αφομοιώσει; Μην πείτε τίποτα, ούτε λίγα. Πείτε τα πάντα!
Διότι το πιο πηχτό, το πιο τρομερό και παγερό σκοτάδι, φρονώ ότι δε βρίσκεται έξω, αλλά μέσα μας. Και είναι τέτοιο, ακριβώς διότι κρύβει στα σπλάχνα του το λαμπρότερο φως. Για να το φτάσουμε, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά και να παλεύουμε σκληρα με τον ίδιο μας τον εαυτό και με τους δαίμονές μας, που καραδοκούν στην επίπονη, ακανθώδη κατάβασή μας ως τα έσχατα βάθη της προσωπικής μας αβύσσου.
Μόνο όταν συμβεί αυτό, θα γίνουμε κι εμείς εστίες και σπίθες φωτός και θα φωτίσουμε με τη σειρά μας ένα μέρος του σκοτεινού γύρω μας κόσμου. Ας θυμόμαστε όμως πως το φως έλκει το φως και πολλές σπίθες γίνονται φλόγα και πολλές φλόγες φωτιά και πολλές φωτιές πυρκαγιά που θα κάψει το σκοτεινό πέπλο που μας κρύβει τον Ήλιο. Ας το πιστεύουμε και ας ονειρευόμαστε, μέσα στον εφιάλτη που οι ίδιοι δημιουργούμε. Είναι χρέος μας.


Ερώτηση 7η: Ο Έντγκαρ μεταβαίνει σε πολλά στάδια και εξελίσσεται τόσο ως άνθρωπος όσο και ως πολεμιστής – αγωνιστής. Πόσο δύσκολο ή εύκολο θεωρείτε ότι είναι αυτό για τον καθένα από εμάς;

Σ.Π.: Θεωρώ την εξέλιξη και την εν γένει πρόοδό μας αυτοσκοπό! Σαφέστατα η ζωή του καθενός μας έχει πολλές στροφές και τον οδηγεί πολλές φορές σε μέρη που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος, πιστεύω όμως ότι ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, αργά ή γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως άτομο και προσωπικότητα ακόμη και πέρα από τις διαμορφωθείσες συνθήκες. Από ένα σημείο και μετά, κάθε προσωπική πρόοδος ανήκει κυρίως στη σφαίρα της ατομικής μας ευθύνης.


Ερώτηση 8η: Δικηγορία και συγγραφή. Ποιο από τα δύο σας εκφράζει περισσότερο και γιατί;

Σ.Π.: Η συγγραφή, όπως και κάθε τέχνη, αποτελεί απευθείας έκφραση της ψυχής μας, της εσωτερικής μας διάστασης. Από την άλλη πλευρά, το λειτούργημα της δικηγορίας με εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό ως προσωπικότητα και τρόπον τινά στο επίπεδο της εξωστρεφούς, της κοινωνικής μου διάστασης.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Σ.Π.: Πρώτα από όλα, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που θα αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους στην ανάγνωση του έργου μου. Αυτό που θα ήθελα να τους ζητήσω όμως, είναι να του αφιερώσουν ταυτόχρονα τη σκέψη και τη φαντασία τους!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Σ.Π.: Στα αμέσως επόμενα σχέδιά μου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της τριλογίας "Έντγκαρ Χέβενσκαρ". Για αργότερα, αν όλα πηγαίνουν κατ' ευχήν, υπάρχουν πρώιμες σκέψεις για αλλαγή πλεύσης από την ηρωική φαντασία.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





Ο Σπύρος Παπαλέξης είναι δικηγόρος και ζει στο Χαλάνδρι μαζί με τη γυναίκα του, τη Μαργιάννα, και τον μικρό τους γιο. Αρέσκεται στα ταξίδια (παντός είδους) και προσπαθεί να ζει περισσότερες ζωές απ’ όσες δικαιούται. Για τον λόγο αυτόν, διαβάζει βιβλία, γράφει όπου και όποτε μπορεί, και ασχολείται ενεργά με την ηθοποιία και το θέατρο. Αν κι έχει συγγράψει κατά καιρούς αρκετά μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα και στίχους τραγουδιών, το παρόν βιβλίο αποτελεί την πρώτη του εκδοτική απόπειρα. Σε κάθε περίπτωση, η μακρά περιπλάνησή του στον φανταστικό κόσμο του ΝΑΡΟΣ μας υπόσχεται αρκετά ακόμη έργα.
(2018) Έντγκαρ Χέβενσκαρ, οι πρώτες περιπέτειες, Παράξενος Ελκυστής





Έντγκαρ Χέβενσκαρ, οι πρώτες περιπέτειες
Ο Βάλινορ πήρε το ραβδί με το μπλε πετράδι και μόλις πρόφερε τη λέξη: “Αθούλ”, ένα έντονο γαλάζιο φως γέμισε το δωμάτιο. Ο μέγας αρχιερέας του Όραντιν χάθηκε στη σκοτεινή δίοδο κι η βιβλιοθήκη έκλεισε πίσω του το πέρασμα.
  Ο Έντγκαρ στάθηκε για λίγο πίσω απ’ την κουρτίνα, αναποφάσιστος για την επόμενη κίνησή του. Τελικά επέλεξε να αφήσει να κυλήσει λίγος χρόνος πριν τον ακολουθήσει. Δε θα ήταν ό,τι καλύτερο να τον συναντήσει καταπρόσωπο! Κι αν τον είχε καταλάβει ήδη; Η καρδιά του χτυπούσε ήδη εντονότερα, δεν είχε όμως άλλη επιλογή. Έπρεπε να δει πού πήγαινε ο μυστηριώδης άνδρας.
Πόσο μπορεί μια φλόγα να αντέξει, όταν γύρω της λυσσομανούν οι άνεμοι της βαθύτερης αβύσσου; Στον σκοτεινό κόσμο του ΝΑΡΟΣ, η αρετή κι η δικαιοσύνη κινδυνεύουν να σβήσουν. Θα μπορέσει ο Έντγκαρ Χέβενσκαρ, ιερός πολεμιστής του Φερίν, να παραμείνει  αλώβητος, όταν όλα γύρω του καταρρέουν; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πτώση του κι όταν ίσως τελειώσει, θα θυμάται άραγε τι είναι το Φως;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου