Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ " ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΨΕΜΑ" της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας ο Γιάννης, ένας χαρισματικός νέος, που από μικρός βρίσκεται κοντά στο Θεό, ακολουθώντας τις συμβουλές του παπά τους , να βρίσκεται σε αρμονία η ψυχή με το σαρκίο του. Μέχρι που μέσα του ξεσπά ένας πόλεμος για το δρόμο που θα ακολουθήσει στην ζωή του. Από μικρός επιθυμία του ήταν να γίνει ιερέας και να βοηθήσει με τον τρόπο του τους συνανθρώπους του, όμως κρυφός του πόθος να γίνει τραγουδιστής. Τι από τα δυο να διαλέξει;
Ένα δίλημμα που η ίδια η μοίρα στο δύσκολο σταυροδρόμι της απόφασης, τον επιλέγει να γίνει ιερέας. Έχοντας χάσει με περίεργο τρόπο την αγάπη της ζωής του και με την απόφαση τελικά να ακολουθήσει την ιεροσύνη, κάνει ένα γάμο συμβιβασμού προκειμένου να χειροτονηθεί.
Ένας διαφορετικός παπάς από αυτούς που γνωρίζουμε, στέκεται κοντά στο ποίμνιο του , με ένα τρόπο διαφορετικό, πιο τολμηρό, κοντά στις πίκρες, τις φουρτούνες τους αλλά και στις χαρές τους, καταφέρνει να αγαπηθεί πολύ από τους ανθρώπους που τον υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια.
Όταν ο δρόμος του θα τον οδηγήσει σε ένα Ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, και θα βρεθεί κοντά στα παιδιά, θα αγαπήσει ένα μικρό ορφανό τον Αυγερινό, όπως επίσης θα γοητευτεί και με την γνωριμία μια κοπέλας της Μαρίας. Η ανάγκη και των δύο να καλύψουν τα κενά της ψυχής τους , θα τους φέρει πιο κοντά. Ακόμα πιο κοντά θα τους φέρει η ίδια η μοίρα που έχει διαφορετικά σχέδια, από τους ανθρώπους…..
Όταν ο παπα- Γιάννης χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, χάνοντας σχεδόν όλες του τις αναμνήσεις, βρίσκεται εκεί η Μαρία που με ένα « Ευλογημένο Ψέμα» τον στηρίζει. Όμως όταν μια επιλογή στηρίζεται στο ψέμα ευλογημένο ή μη, αργά ή γρήγορα οι περιστάσεις θα φέρουν στο φως την αλήθεια……. Και τότε οι καταστάσεις θα πάρουν μια διαφορετική τροπή….
Γύρω από τον κεντρικό ήρωα τον Γιάννη κινούνται άνθρωποι που καθορίζουν με τον τρόπο τους την πορεία του αλλά και των άλλων ηρώων.
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα αυτό της Μαρίας Παπαδάκη, που ξεχωρίζει με τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η ιστορία καθώς και για τα μηνύματα που περνάει μέσα από την ροή της ιστορίας. Όλοι οι ήρωες του βιβλίου, ο Γιάννης , η Μαρία, ή Αφροδίτη, ο Μανώλης, ο καθένας με τις πράξεις του καθορίζουν την ροή της ιστορίας και την εξέλιξη της. Ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του πηγάζει η δύναμη της πίστης και της αγάπης , η καλοσύνη και η κακία των ανθρώπων που πηγάζει από μέσα τους και φαίνεται και στις πράξεις τους. Ένα βιβλίο που θα το διαβάσετε και απλά θα το αγαπήσετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου