Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Σονάτα για βιολί και τσέλο” του Γιώργου Κατσούλα

Ένα παιδί – θαύμα, ένας άντρας ταλαντούχος και σπουδαίος μουσικός έχει την ατυχία να βιώσει την απόλυτη επιτυχία και από δικά του λάθη να πέσει και να γίνει η σκιά του εαυτού του. Άλλοτε εθισμένος στο ποτό, στα χάπια και στις ουσίες θα χάσει κάθε εμπιστοσύνη και σεβασμό που κέρδισε με κόπους και θυσίες. Πότε αυτοθεραπεύεται και πότε επιστρέφει στον σκοτεινό του κόσμο. Δίπλα του θα βρεθεί μία ηθοποιός, η οποία θα προσπαθήσει να απεγκλωβίσει από τη ψυχοφθόρα κατάσταση τον αγαπημένο του.
Άραγε θα τα καταφέρει; Ο πολυτάλαντος μουσικός θα δεχτεί βοήθεια ή θα οδηγηθεί σιγά – σιγά στην αυτοκαταστροφή του; Ο σκληρός κόσμος των ναρκωτικών κάνει τους ανθρώπους σκληρούς και αδυσώπητους χωρίς να δείχνουν λύπηση και συμπόνοια για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τι ωθεί τον άντρα να διώχνει συστηματικά από δίπλα του το στήριγμά του;
Ένα διήγημα που θα συγκλονίσει ακόμα και τον πιο σκληρό. Θα μας δείξει την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, των ευαίσθητων και χαμένων προσωπικοτήτων, των σπουδαίων ανθρώπων με πυγμή και με έντονο το αίσθημα της προστατευτικότητας απέναντι στους άλλους.
Δεν μας δίνει τα ονόματα των χαρακτήρων αλλά μας προσφέρει πλουσιοπάροχα τον ψυχισμό και τα συναισθήματά τους. Μένει στον άνθρωπο χωρίς ταυτότητα αλλά με ουσία. Σε κάποια σημεία η γλώσσα του είναι ιδιαίτερα σκληρή, μέσω κάποιων εκφράσεων, αλλά του συγχωρούνται γιατί θέλησε μέσω αυτών των χαρακτηρισμών να δείξει το πως η ευαισθησία και η αγάπη μεταμορφώνεται εξωτερικά και ένα αγρίμι με σκοπό την υπερπροστατευτικότητα που θέλει να δώσει στον κεντρικό χαρακτήρα προς το πιο αγαπημένο άνθρωπο της ζωής του. Η γραφή του είναι μία μείξη λυρισμού, πεζού και ποιητικού λόγου που σε μαγεύει και σε κάνει να βιώνεις έντονα τον ψυχισμό των ηρώων. Αναζητήστε το και σίγουρα θα αποζημιωθείτε από την αγορά του βιβλίου. Ό,τι πιο όμορφο, συγκινητικό και καθηλωτικό διάβασα τον τελευταίο καιρό!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου