Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Γυναίκες του πόνου και της ελπίδας” της Μυρσίνης Βιγγοπούλου

Το παρόν βιβλίο είναι μία σειρά τεσσάρων διηγημάτων. Το εξώφυλλο του με μάγεψε. Ο συνδυασμών των χρωμάτων μας αποκαλύπτει την αναγέννηση των χαρακτήρων και της σποράς τους. Το γαλάζιο της πόρτας με το πράσινο και το φούξια των λουλουδιών καταφέρνει να κεντρίσει τους επίδοξους αγοραστές και αναγνώστες του. Κάθε ιστορία και μία γυναίκα. Ας τις γνωρίσουμε λίγο!
Η Αγγελική μας ανοίγει την πόρτα της! Μας δείχνει ότι η απελπισία και η πίστη μπορούν να μας οδηγήσουν στα δικά τους μονοπάτια. Μας δείχνει και το μεγαλείο της ψυχής που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος όσες «σφαλιάρες» και αν φάει οφείλει να ξανασηκώσει το κεφάλι του και να παλέψει με νύχια και με δόντια για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί αύριο ξημερώνει μία καινούργια ημέρα. Ο άντρας είναι εγωπαθής και διακατέχεται από μία έντονη μεγαλομανία.
Η Αγνή είναι αυτό που λέμε όνομα και πράγμα. Είναι καλοσυνάτη, στοργική, εσωστρεφής και βοηθός όλων των ανθρώπων. Θέλει πάντα να προσφέρει σε όλους τα μέγιστα. Σίγουρα είναι ο άνθρωπος που όλοι θα θέλαμε για αδερφή, για μητέρα και για φίλη. Δίνει απλόχερα την αγάπη και τη φροντίδα στους γύρω της. Άραγε ποιος από εμάς μπορεί να της μοιάσει;
Η Μάνια θα μεγαλώσει με τη γιαγιά της. Η αγάπη της για αυτήν υπερβολική και το δέσιμο μεταξύ τους μεγάλο! Μία υπόσχεση θα της δώσει η γιαγιά της, με τις τρεις λίρες να πάει ταξίδι στους Άγιους Τόπους. Αλλά η αγάπη της για τον άντρα της και τα παιδιά της θα την κάνουν να αθετήσει τον όρκο της. Θα καταφέρει άραγε να πάει σε αυτόν τον ιερό τόπο; Οι θυσίες της πολλές αλλά γίνονται αντιληπτές από τα παιδιά της;
Η τέταρτη ιστορία δεν έχει να κάνει με μία γυναίκα αλλά με δύο διαφορετικές, την Αλίκη και την Ελένη. Η Αλίκη μεγαλώνει με όνειρα τα πλούτη και η Ελένη την απόκτηση παιδιών. Η πρώτη τα βρίσκει άμεσα. Η δεύτερη θα τα καταφέρει μέσω της υιοθεσίας. Η Αλίκη είναι αντισυμβατική ενώ η Ελένη καλόκαρδη και δοτική. Η πρώτη θα τα έχει όλα στο χέρι ενώ η δεύτερη θα μοχθήσει μέχρι να βρει την ευτυχία που ψάχνει. Ώσπου ένα γεγονός θα ωθήσει την Αλίκη να αλλάξει ρότα στη ζωή της.
Οι ιστορίες αφορούν γυναίκες μαχήτριες, με αποφασιστικότητα, με πνευματική αναζήτηση και με πολλά εμπόδια. Αλλά μας μαθαίνουν ότι όλα ξεπερνιούνται αν μας διακατέχει το πνεύμα της αγάπης, της συγχώρεσης, της πίστης, της προσμονής, της επιμονής και της υπομονής. Άλλωστε όλοι κουβαλάνε το δικό τους σταυρό. Και ακόμα αν πέσουν ξανασηκώνονται. Οι πέντε αυτές γυναίκες μας διδάσκουν... μας διδάσκουν πώς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ενάρετοι, φιλεύσπλαχνοι, στοργικοί, δοτικοί και αποφασιστικοί. Είναι άνθρωποι που αξίζουν το θαυμασμό και παραδείγματα προς μίμηση για όλους εμάς. Θα μπορούσαν αυτές οι γυναίκες να είμαστε εμείς. Να βιώναμε ή να βιώνουμε εμείς αυτές τις καταστάσεις. Ή ακόμα και πίσω από αυτές τις γυναίκες να μη βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά τη φίλη μας, την αδερφή μας, τη μητέρα μας, τη γειτόνισσά μας. Γιατί κάθε άνθρωπος πονάει και ελπίζει! Και όσο ελπίζει, προσπαθεί για να κάνει τον κόσμο και τον κόσμο του καλύτερο!
Και αν με ρωτάτε αν αξίζει κάποιος να πάρει αυτό το βιβλίο... η απάντησή μου είναι ΝΑΙ!!! Γιατί οι ιστορίες του θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, εφόσον ανοίξουμε διάπλατα τις κεραίες μας και τις αφουγκραστούμε! Τα μηνύματα που προκύπτουν διαβάζοντάς τες είναι ποικίλα και έχουν ως επίκεντρο την καλοσύνη, την ευγένεια, τη δοτικότητα και την πίστη! Ένα απλόχερο δεκαράκι θα αποκομίσει από εμένα με όλη μου την καρδιά! Από τα πιο ουσιαστικά βιβλία που διάβασα τον τελευταίο καιρό!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου