Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Στη σκιά της σιωπής” της Μαρίας Καραγιάννη

Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπου λίγο πριν, παίρνει σάρκα και οστά μία ερωτική ιστορία, αυτή του Κωνσταντή και της Φαίδρας.
Ο Χέκτορ θα μάθει ένα καλά κρυμμένο μυστικό και θα γίνει η αιτία να ψάξει να βρει την αλήθεια και να ανακαλύψει τις ρίζες του. Μία αστυνομικός, η Κάτια θα γίνει η συντροφιά του στις αποκαλύψεις, αφού είναι το πρόσωπο που ξέρει από πρώτο χέρι όλη την ιστορία από το στόμα του Κωνσταντή. Ή σχεδόν όλη την αλήθεια.
Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μία μεγάλη συμπάθεια ενώ οι αποκαλύψεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Εκεί θα γνωρίσει ένα πρόσωπο του γερμανού λοχαγού, σκληρό και βάναυσο καθώς και τις ηρωικές φιγούρες του Κωνσταντή και της ομάδας που βρίσκεται. Ο αγώνας και ο πόλεμος πλέον δεν γίνεται μόνο κατά της Γερμανίας αλλά αποκτά και προσωπική διαμάχη. Ο Ραϊνάτ Γκράμελ θα γίνει προσωπικός διώκτης του Κωνσταντή και το έπαθλό του είναι η Φαίδρα.
Τελικά τι θα γίνει; Ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο νικημένος; Ποιος θα είναι το θύμα και ποιος ο θύτης σε όλη αυτή την αδυσώπητη κόντρα; Πολλές φορές οι ρόλοι θα αντιστραφούν και θα δούμε πως μερικές φορές κάθε γεγονός έχει δύο όψεις, όψεις που μπορεί να μην είναι ορατές.
Πόνος, θλίψη, απογοήτευση, έρωτες, μίση, συνήθειες, ψέματα και κρυμμένα μυστικά μας παρουσιάζονται με συνεχείς και αδιάκοπες εξιστορήσεις. Ένα βιβλίο με διαφορετική οπτική σκοπιά από τα περισσότερα που αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει στον αναγνώστη κυρίως την πλευρά ενός έρωτα και των συναισθημάτων που γεννιούνται από ανθρώπους ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής ή πιστεύω και που όπως λένε... στον έρωτα και στον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται. Μόνο που οι πράξεις μας, μας ακολουθούν για μια ζωή και στιγματίζουν την πορεία μας.






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου