Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Το Σκοτεινό της Φωτεινής” της Δέσποινας Χατζή

Πρόκειται για τη ζωή της Φωτεινής, ξεκινώντας από την πρώτη της πνοή μέχρι την τελευταία της. Η Φωτεινή είναι ένα κακομαθημένο κοριτσάκι, το οποίο θα εξελιχθεί σε έναν αδυσώπητο και σκληρό άνθρωπο. Αρκετά μεγάλη θα αποφασίσει να παντρευτεί τον Δημητρό, έναν άντρα αγαθό και μαλθακό. Αυτό θα την κάνει να μη διστάσει να τον κάνει υποχείριό της. Η αγάπη του Δημητρού προς τη Φωτεινή είναι μεγάλη, τόση που θα τον ωθήσει να κάνει στην άκρη και να μην έχει λόγο στις αποφάσεις του σπιτιού αλλά και στο μεγάλωμα των δύο τους παιδιών, του Πανάγου και του Κωνσταντή. Κανένας δεν τολμάει να της φέρει αντίρρηση και όταν αυτό θα γίνει από τον νοννό του πρώτου της παιδιού θα έχει επιπτώσεις ακόμα και στον γιο της.
Αλλά ο Πανάγος δεν αισθάνεται ζήλια. Η αδυναμία της μάνας ξεκάθαρη, τόσο που δημιουργεί ακόμα και συναισθήματα οργής και απογοήτευσης στους αναγνώστες προς το άτομό της. Ένα ατύχημα θα σταθεί ικανό να ξεχάσει τον Πανάγο και τον τυφλό, πλέον, άντρα της και να προσκολληθεί ακόμα περισσότερο στον επίσης ανάπηρο γιο της, Κωνσταντή. Ακόμα και ο γάμος του Πανάγου δε θα την γλυκάνει απέναντί του ή έστω ο ερχομός της εγγονής της. Παρά μόνο όταν δει την επίδραση που θα έχει η μικρή Φανή στον Κωνσταντή. Έκτοτε, η συμπεριφορά της θα “ξεφύγει” τόσο που θα αγγίξει τα όρια της υπερβολής και της τρέλας.
Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων από τη συγγραφέα γίνεται με έναν ιδιαίτερο και καταλυτικό τρόπο. Από τη μία έχουμε τη γλυκύτητα του πατέρα και τη σκληρότητα της μάνας. Οι αντιφάσεις πολλές φορές είναι διάχυτες. Ο αδελφικός δεσμός και η αγάπη τους υπάρχει σχεδόν σε όλο το κείμενο. Ένα λάθος όμως θα αποβεί μοιραίο για την εξέλιξη της ιστορίας. Η τρέλα της μάνας φτάνει στα όρια της υπερβολής και γίνεται η αιτία για την καταστροφή όλης της οικογένειας. Το τεντωμένο σχοινί που κρατάει θα σπάσει με ολέθριες καταστάσεις.
Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στον αναγνώστη. Από τη μία νιώθει ζεστασιά, αγάπη, θαλπωρή, στοργή και την ανάγκη να φροντίσει τον Δημητρό, τα παιδιά τους, τη νύφη και την εγγονή τους. Αλλά από την άλλη νιώθει οργή, απέχθεια, διαστροφή, μίσος και θλίψη για αυτή τη μάνα, τη Φωτεινή. Η τόσο σκοτεινή ψυχή της είναι καταλύτης για όλα τα συναισθήματά της και τις πράξεις της. Πώς να αγκαλιάσεις λοιπόν μία τέτοια προσωπικότητα; Ακόμα και όταν καταλαβαίνεις ότι το λάθος ξεκινάει από τους γονείς της και την υπερπροστατευτικότητά τους προς την πολυαγαπημένη τους κόρη. Η ιστορία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με το μοναδικό αρνητικό ίσως την έλλειψη διαλόγων, πλην κάποιων προς το τέλος της ανάγνωσης. Παρόλα αυτά, όμως, η έλλειψη διαλόγων δεν κουράζει τον αναγνώστη, λόγω του μικρού όγκου του βιβλίου. Αξίζει όμως να διαβαστεί!!! Ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κάθε μάνα πως δεν πρέπει να ξεχωρίζει τα παιδιά της και για όλους τους ανθρώπους πως υπάρχουν και όρια σε κάθε υπερβολή και σε κάθε πράξη τους.






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου