Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Συζητώντας με την Πόπη Λαμπροπούλου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Π.Λ.: Διαβάζω αρκετά άλλοτε γιατί μου αρέσει κάποιος και άλλοτε απο περιέργεια. Το διάβασμα ήταν και θα είναι η παρέα μου, η ψυχαγωγία μου, η αναζητήσεις μου. Από καιρό με συνοδεύουν ο Ίρβιγκ Γιάλομ ο Μαρκές, ,Όσσο, Βαμβουνάκη, ο Ορχάν Παμούκ, ο Πλάτων , ο Καζαντζάκης αλλά και άλλους κλασικούς όπως Ντοστογιέφσκι , Νίτσε, Τολστόι και άλλους που ποτέ δεν είναι εκτός εποχής..


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Π.Λ.: Μετά από τα παραμύθια που μου διάβαζαν σε πολύ μικρή ηλικία,4-5 χρονών, το πρώτο βιβλίο που διάβασα κανονικά ήταν το "Παραμύθι χωρίς Όνομα "της Π. Δέλτα. Θυμάμαι πως ήταν βαρύ και κούραζε τα χέρια μου σαν το διάβαζα ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Θα ήμουν στα επτά και κάτι.. Όταν δεν μπορούσα να το διαβάσω άλλο, το συνέχιζε ο πατέρας μου. Αυτή είναι μια από τις ομορφότερες αναμνήσεις που έχω κρατήσει στην μνήμη μου. Ρουφούσα ότι άκουγα να μου διαβάζει και συγχρόνως ένιωθα το δεσμό μας να μεγαλώνει νιώθοντας πως πραγματικά ήθελε να με βοηθήσει , να ανοίξει τους πνευματικούς μου ορίζοντες. Το ότι αγάπησα τα βιβλία και τη συγγραφή , το χρωστάω σε εκείνον. Αλλά δεν ξεχνώ ότι και μητέρα μου ήταν λάτρης της λογοτεχνίας και ειδικά της ελληνικής.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Π.Λ.: Το να γράφω είναι μια δική μου προσωπική ανάγκη από πολύ μικρή ηλικία.. Στην αρχή κρατούσα ημερολόγιο. Έτσι έμαθα να ανιχνεύω τα συναισθήματά μου. Το ημερολόγιο είναι μια εξομολόγηση του εαυτού μας, μια απλή ανάλυση για το τι μου συμβαίνει και το τι αισθάνομαι. Μετά τις σπουδές μου αυτό έγινε επάγγελμα. Νομίζω ότι γεννήθηκα με αυτή την κλίση. Γράφω για δική μου ικανοποίηση. Συγχρόνως οι εμπειρίες που αποκόμισα μέσα από την δουλειά μου με ώθησαν να θέλω να πληροφορήσω και τους ανθρώπους για τις λανθασμένες κατευθύνσεις που παίρνουμε και που μας καταστρέφουν την ζωή. Το ένιωθα σαν καθήκον μου να το κάνω αυτό.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Τη νύχτα που άλλαξε η μοίρα”;

Π.Λ.: Το βιβλίο μου αυτό είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα σε απλή γλώσσα γραμμένο, αλλά πίσω από την απλή μορφή του, περιέχει προεκτάσεις που μας οδηγούν σε μια βαθύτερη ανάλυση συναισθημάτων. Γράφοντας το, σκεφτόμουν πως ίσως μπορέσει να βοηθήσει κάποιους να βρουν τον αληθινό τους δρόμο για το πραγματικό νόημα στην ζωή τους. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νόημα την ζωή μας, αυτή είναι η αλήθεια. Ακόμα και αν δεν υπάρχει , ας κατασκευάσουμε ένα από την αρχή. Αυτή η ιστορία του βιβλίου μου εμπεριέχει πολλά αληθινά γεγονότα . Όλα μου τα βιβλία περιέχουν αληθινά γεγονότα μαζί φυσικά και κάποια μυθοπλασία ώστε να διαβάζεται ευχάριστα. Το βιβλίο αυτό βάζει επίσης τον αναγνώστη να αναλογιστεί για μια φορά ακόμα."Υπάρχει η μοίρα την ζωή μας ή εμείς κυβερνάμε την μοίρα μας;" Εκεί οι γνώμες διχάζονται και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω και τις δικές σας.


Ερώτηση 5η: Πιστεύετε ότι η μοίρα μας καθορίζει τη ζωή ή εμείς μπορούμε να την καθοδηγήσουμε;

Π.Λ.: Νομίζω ότι και τα δυο αυτά συνυπάρχουν αλλά η τελειωτική απάντηση είναι στο δικό μας χέρι. Εξαρτάται βέβαια από την προσωπικότητα , την δυναμική και την αλυσιδωτή αντίδραση που θα επιτρέψουμε εμείς να δημιουργηθεί . Θέλω να πιστεύω πως πολλές φορές υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι γραμμένα εκεί ψηλά στο σύμπαν. Αλλά επίσης πιστεύω πως αν εμείς έχουμε πίστη και θέληση μπορούμε να διεκδικήσουμε την μοίρα μας και να εξαλλαχθεί έτσι όπως ονειρευόμαστε. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.


Ερώτηση 6η: Η Μαρίζα θα βιώσει στην εφηβεία της τη σεξουαλική κακοποίηση. Ως σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, που είστε, ποιοι είναι οι τρόποι να καταφέρει ένα κορίτσι να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο κομμάτι;

Π.Λ.: Στο βιβλίο θίγεται ένα πολύ σοβαρό θέμα για τις γυναίκες. "Το θέμα του βιασμού". Πολλές γυναίκες που κατακρεουργήθηκαν ψυχολογικά δεν το ομολόγησαν ποτέ. Και αυτό γιατί η κοινωνία δεν βοηθάει , δεν υποστηρίζει τόσο την παθούσα , παρά στολίζει με αμφιβολίες και αμφισβητήσεις το θύμα, ρίχνοντας ευθύνες ελαφραίνοντας την ευθύνη που βαραίνει τον βιαστή. Έτσι πολλές κατακερματισμένες γυναίκες προτιμούν να σιωπούν για να σώσουν την αξιοπρέπειά τους. Σε αυτό ποντάρουν αυτοί με τα ανώμαλα γούστα και εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν την δραστηριότητα τους. Εμείς τους το επιτρέπουμε. Όμως μια γυναίκα που βιάστηκε είναι ψυχολογικά νεκρή για πολλά χρόνια. Και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Δεν έχει επαφή με τα συναισθήματα .Για να μην υποφέρει άλλο έχει κάνει" αναστολή
συναισθημάτων". Αυτός είναι ένας βασικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας. Αλλά μαζί με την ακύρωση των συναισθημάτων του πόνου , ακυρώνονται και της χαράς. Οπότε δεν μπορεί να αισθάνεται τίποτε. Είναι άδεια και μόνο ο φόβος μπορεί να κυριαρχεί. Σε αυτό το σημείο έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη ίσως και από θεραπευτική αγωγή , ανάλογα την περίπτωση. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Επίσης η εργασιοθεραπεία είναι αυτό που θα την βοηθήσει πολύ, αρκεί να αγαπάει το αντικείμενο της εργασίας της. Ο χρόνος και η σωστή αντιμετώπιση θα την βοηθήσουν. Η σχέση επίσης είναι θεραπευτική αρκεί να είναι κατάλληλο το άτομο και αρκετά υπομονετικό. Ο έρωτας γεννάει την πίστη. Κάποια μέρα η κοπέλα αυτή με την βοήθεια του, θα πιστέψει ξανά στους άντρες. αν είναι τυχερή.


Ερώτηση 7η: Ο Στέφανος θα χάσει τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Η μητέρα του θα το στείλει στον αδερφό της γιατί φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες και γιατί θεωρεί ότι το παιδί είναι βάρος και μόνο του πρέπει να φροντίσει τον εαυτό του. Θεωρείτε ότι το περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνουμε, είναι υπεύθυνο για την ενήλικη συμπεριφορά μας;

Π.Λ.: Είναι αλήθεια αυτό, πως το "πατρικό σπίτι" ευθύνεται για την εξέλιξη μας, για τις λανθασμένες και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις μας, για τις συμπεριφορές που θα αναπτυχθούν στο μέλλον και για τα λανθασμένα δυσλειτουργικά μονοπάτια που θα επιλέξουμε. Αργότερα μεγαλώνοντας θα επιχειρήσουμε να λύσουμε όλες αυτές τις δυσλειτουργικές καταστάσεις μέσα στις ερωτικές σχέσεις και στον γάμο. Η καλή σχέση είναι θεραπευτική και μας βοηθάει. Η κακή σχέση θα γκρεμίσει στο γάμο ότι έχει απομείνει από το πατρικό σπίτι. Ας σκεφτούμε ότι σε ένα κρεβάτι κοιμούνται έξη άτομα στον γάμο. Εκείνος και εκείνη, η μάνα του και ο πατέρας του, η μάνα της και ο πατέρας της. Πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει η σχέση;
.Η μητέρα του Στέφανου είναι επόμενο να θεωρήσει το παιδί της ότι είναι βάρος στην ζωή της γιατί αυτό είχε διδαχτεί και αυτή από τους γονείς της. Και αυτοί σαν βάρος την έβλεπαν και την έσπρωχναν να παντρευτεί με το ζόρι για να απαλλαγούν από αυτοί από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους. Ένιωθε ανεπιθύμητη. Αυτό ήταν το μάθημά της από το πατρικό σπίτι της , αυτό έκανε και εκείνη.


Ερώτηση 8η: Η φιλία, η οικογένεια και ο έρωτας “κινούν” και κατευθύνουν την ιστορία του βιβλίου σας. Πιστεύετε ότι και τα τρία είναι οι σημαντικότερες συνιστώσες για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του; Στη δική σας ζωή τι ρόλο παίζει το καθένα από αυτά;

Π.Λ.: Ο Άντλερ λέει ότι "η φιλία, η οικογένεια(έρωτας) και η εργασία" είναι τα τρία χρέη ζωής . Το πιστεύω και το ασπάζομαι και εγώ. Είναι οι τρεις πυλώνες που κρατούν το οικοδόμημα της Ζωής όρθιο.
Για να είναι η ζωή μας σε καλό δρόμο αυτά τα τρία χρέη πρέπει να εξελίσσονται ταυτόχρονα. Αυτά μας κρατούν στα πόδια μας γερά. Αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε αυτά τα υγιή μονοπάτια θα ψάχνουμε για παρακαμπτήριες οδούς που οδηγούν σε δυσλειτουργικά μονοπάτια και που πολλές φορές οδηγούν σε καταστροφικές εξελίξεις π.χ (αλκοόλ, ερωτικά πάθη και διάφορες εξαρτήσεις)


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Π.Λ.: Θέλω να πω καταρχήν ένα μεγάλο "ευχαριστώ' σε όλους εσάς που με διαβάζετε αλλά και που διαβάσατε το βιβλίο μου το τελευταίο και που με στηρίξατε στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε όλοι μας. Θέλω να πω επίσης πως εμείς οι εραστές της γραφής αλλά και εσείς οι εραστές της ανάγνωσης είμαστε εκείνοι που θα βοηθήσουμε να μην χαθεί το βιβλίο από την ζωή μας. Γιατί το βιβλίο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία .Είναι μάθηση, άνοιγμα μυαλού, εξέλιξη, πληρότητα, βοήθημα στην ζωή μας. Είναι επίσης μιά άσκηση καλή για πρόληψη του Αλτσχαιμερ. Είναι η παρέα στην μοναξιά μας. Είναι αυτό που θα μας χαρίσει γνώση και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σαν άτομα να πάμε πάρα κάτω, να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και τα καθημερινά. Όμως το βιβλίο πρέπει συγχρόνως να δικαιολογεί την ύπαρξη του. Είναι σοφό να διαλέγουμε βιβλία που θα περάσουμε όμορφα τον χρόνο μας αλλά και που συγχρόνως έχει να μας δώσει και κάτι. Πρέπει να δικαιολογεί την ύπαρξη του. Ειδάλλως θα πετάξουμε το χρόνο μας απο το παράθυρο και θα πάει χαμένος. Ο σκοπός είναι να περάσω καλά διαβάζοντας και να μάθω και κάποια πράγματα για τον εαυτό μου. Αυτός είναι ο στόχος στο "ψυχολογικό μυθιστόρημα" .


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Π.Λ.: Θα ήθελα να σας πω ότι είμαι στο τέλος του τρίτου βιβλίου μου το οποίο με έχει συναρπάσει και έχει τον τίτλο προς το παρόν 'Παγιδευμένα πλάσματα"...Αυτό το βιβλίο το έχω ερωτευθεί , κοιμάμαι και ξυπνάω μέσα σε αυτή την ιστορία. Άμα το διαβάσετε θα με θυμηθείτε.
Θέλω δε να προσθέσω πως και αυτό έχει σαν βάση ψυχολογικές προεκτάσεις της ζωής μας , ερωτικές σχέσεις, βλαβερούς δεσμούς, προβληματικούς γάμους αλλά πάνω από όλα την έντονη μοναχικότητα που είναι το χαρακτηριστικό της εποχής μας. Κοιτάξτε γύρω σας. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι είναι μόνοι. Γιατί άραγε ;
Έχει σαν βάση πάντα αληθινά γεγονότα που έζησα αρκετά χρόνια μέσα σε αναμορφωτήρια , ακούγοντας ιστορίες από νεαρά παιδιά να διηγούνται απίθανες ιστορίες για τις οικογένειες τους και γενικά για την ζωή τους. Καθώς και στην εργασία μου σαν "σύμβουλος ψυχικής υγείας". Αυτό το βιβλίο δεν έχει καμιά σχέση με τα προηγούμενα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!
 
 
 
 
 
Η Πόπη Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει έως σήμερα με την οικογένεια της. Έχει κάνει σπουδές Συμβουλευτικής Ψυχολογίας . Έχει εξειδικευτεί σαν "Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας" στην ομαδική ψυχοθεραπεία και στην ομαδική και ατομική Συμβουλευτική. Προσέφερε εθελοντική ψυχολογική υποστήριξη στο Αναμορφωτήριο θηλέων Παπάγου. Προσφέρει εθελοντική εργασία στους "Γιατρούς του Κόσμου" . Οργανώνει ομάδες "αυτογνωσίας" σε διαδικτυακές κοινότητες στο πλαίσιο της έρευνας "η εικονική πραγματικότητα αυξάνει ουσιαστικά την επικοινωνία?" Από τις εκδόσεις μας επίσης κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο "Σχέσεις ενστίκτου".
(2016) Τη νύχτα που άλλαξε η μοίρα, Ωκεανός
(2014) Σχέσεις ενστίκτου, Ωκεανός
 
 
 
 
 

Τη νύχτα που άλλαξε η μοίρα
Ήταν μια μόνο νύχτα στην προστατευμένη ζωή της Μαρίζας, όμως της άλλαξε το πεπρωμένο. Ήταν άλλη μια νύχτα στη δύσκολη ζωή του Στέφανου, που γνώρισε την ορφάνια και την εγκατάλειψη...μια νύχτα που τον έκανε άλλον άνθρωπο... Ήταν εκείνη η νύχτα του τρελού πάρτι μιας ομάδας εφήβων που έψαχναν να βρουν τη χαρά και το νόημα της ζωής , όταν όλα ανατράπηκαν και πήραν απρόβλεπτη πορεία. Τη νύχτα που η Μοίρα θέλησε να παίξει ένα από τα πονηρά της παιχνίδια... Χρόνια αργότερα, θα ξανασυναντηθούν, με επουλωμένες τις πληγές τους, δυο ξένοι, δυο άγνωστοι που τους ενώνει και τους φέρνει κοντά ένας μυστηριώδης άνεμος οικειότητας, ένας μαγνητισμός που δεν μπορούν να τον εξηγήσουν. Θα αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον; Θα συγχωρήσουν; Θα βρουν τον δρόμο προς τη συγχώρεση και την αγάπη;
Ένα ψυχολογικό κοινωνικό μυθιστόρημα με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που θα σας ταξιδέψει και θα σας συναρπάσει.
 
 
 
 
Σχέσεις ενστίκτου
Ο Πέτρος, η Δάφνη, ο Άρης και η Τόνια τέσσερα πρόσωπα με κοινό στοιχείο τον έρωτα. Έως χθες ήταν ξένοι μεταξύ τους. Από διαφορετικό ορίζοντα ο καθένας, θα σμίξουν σε ένα μοιραίο σταυροδρόμι ζωής προσπαθώντας να γλυτώσουν από την προσωπική τους φυλακή χρησιμοποιώντας ο ένας τον άλλον. Ο καθένας θα πληρώσει το δικό του τίμημα για τους ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος.

Θα προδώσουν και θα προδοθούν. Θα πληγωθούν και θα πληγώσουν.

Ο Πέτρος έζησε την βία μέσα στην οικογένεια και φοβάται να διεκδικεί, η Δάφνη με άσχημη παιδική ηλικία και γεμάτη ενοχές, γίνεται ψυχολόγος για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα, Ο Άρης παγιδευμένος από την υπόσχεση προς τον ετοιμοθάνατο πατέρα του δέχτηκε μια ζωή που δεν ήθελε να ζήσει και αναρωτιέται ποιόν να προδώσει , τον εαυτό του ή τον πατέρα του και η Τόνια αιχμάλωτη στην πατρική δυναμική εξουσία προσπαθεί να εγκαταλείψει το πατρικό σπίτι χτίζοντας την ζωή της πάνω σε ένα ψέμα....

Με φόντο την Αθήνα, το Λονδίνο και την Καμπούλ μια δυνατή ιστορία με τον συνήθη ύποπτο και τον μεγάλο πρωταγωνιστή στα μεγάλα λάθη, τον ανεκπλήρωτο έρωτα.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου