Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η αγάπη βασιλεύει στην Πιρπιρίτσα” της Ζέτας Πολίτη

Η ιστορία του βιβλίου μας μεταφέρει σε ένα χωρίο στο βουνό, την Πιρπιρίτσα. Εκεί, ζει μία παράξενη γιαγιά, η Μερσίνα. Κανείς στο χωριό δεν την μιλάει καθώς είναι δύστροπη. Ξαφνικά, ένα μικρό και ορφανό κορίτσι, η Λητώ, θα εμφανιστεί στο κοτέτσι που έχει η Μερσίνα. Αυτομάτως, το δαιμόνιο μυαλό της θα σκεφτεί να πάρει το κορίτσι δίπλα της για να κάνει αυτή πλέον τις δουλειές της. Μόλις ανακοινώνει στη μικρή ότι θα τη φιλοξενήσει στο σπίτι της, η Λητώ πετάει από τη χαρά της. Η ζωή της αλλάζει. Βρίσκει ένα σπίτι να μείνει αλλά αυτό έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Από το πρωί πηγαίνει στα χωράφια να σκαλίσει, να σπείρει, να ποτίσει και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Το βράδυ, αναλαμβάνει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Αλλά ποτέ δεν βαρυγκομάει.
Η γιαγιά Μερσίνα θα καταλάβει το λάθος της; Θα αγαπήσει το κορίτσι; Το κορίτσι θα καταφέρει να της δείξει τον δρόμο της αγάπης; Γιατί η γιαγιά Μερσίνα είναι τόσο σκληρή; Γιατί κανείς δεν την θέλει στο χωριό; Η Λητώ θα βρει το σπίτι που ζητάει;
Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα απαντήσει η συγγραφέας, Ζέτα Πολίτη, στους μικρούς μας αναγνώστες μέσα από την ιστορία που μας παρουσιάζει. Το βιβλίο δεν μιλάει για πριγκίπισσες και για πρίγκιπες, ούτε για ωραιοποιημένες καταστάσεις. Αντιθέτως, τα θέματα που θίγει επιμελώς η συγγραφέας είναι ανθρώπινα και σύγχρονα. Μου άρεσε ιδιαίτερα η σκέψη της συγγραφέως, να μάθει ένα παιδί σε έναν ενήλικα πώς οφείλει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται αλλά και τι σημαίνει αγάπη και να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου. Η ιστορία εκτός από διδακτική είναι και διασκεδαστική, καθώς μετά το τέλος της ανάγνωσης υπάρχουν κάποιες ασκήσεις για τους μικρούς μας φίλους. Κρυπτόλεξα, αντιστοιχίες,σταυρόλεξα και άλλες ασκήσεις περιμένουν υπομονετικά τα παιδιά για να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν μέσω του παιχνιδιού, εκτός από την ιστορία. Εκτός, βεβαίως, από το κείμενο θα πρέπει να μιλήσω και για την εικονογράφηση. Η εικονογράφος του βιβλίου, Δήμητρα Πέππα, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Οι εικόνες είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το κείμενο και η χρωματική παλέτα που έχει χρησιμοποιήσει ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Συγχαρητήρια και στις δύο για αυτό το άρτιο αποτέλεσμα και την μοναδική συνεργασία τους!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου