Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Συζητώντας με τον Γιώργο Δάμτσιο

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Γ.Δ.: Επειδή διαβάζω από μικρό παιδί και επειδή διαβάζω σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά είδη, μου είναι αδύνατον να επιλέξω μόνο έναν. Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευόμουν να σταματήσω ακόμα και στους δέκα! Σκεφτείτε ότι σε αυτή τη λίστα θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα ο Ιούλιος Βερν και ο Μενέλαος Λουντέμης, που τους διάβαζα εντατικά μικρός, καθώς και ο Τζον Κόνολι,, ο Χαρούκι Μουρακάμι, και ο Τζον Τόλκιεν!


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Γ.Δ.: Τα πρώτα μου βιβλία τα διάβασα στις μικρές τάξεις του δημοτικού οπότε μοιραία μου διαφεύγει ποιο ήταν εκείνο που μπήκε πρώτο απ’ όλα στη βιβλιοθήκη μου. Εικάζω ότι ήταν κάτι κλασικό. Ίσως Πηνελόπη Δέλτα, Ιούλιος Βερν ή Κάρολος Ντίκενς.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γ.Δ.: Αναμφίβολα η ανάγνωση πάμπολλων βιβλίων. Διαβάζοντας τόσες και τόσες ωραίες ιστορίες, κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω και τις δικές μου.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το τρίπτυχο των ευχών”;

Γ.Δ.: Θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το κοινωνικό δράμα. Σκοπός του δεν είναι να τρομάξει τον αναγνώστη, αλλά να τον βάλει στη θέση της Εύης και να αναλογιστεί τι θα έκανε εκείνος στη θέση της. Το έκαναν ήδη αρκετοί αναγνώστες και προβληματίστηκαν με τις ίδιες τους τις επιλογές.


Ερώτηση 5η: Η Εύη θα δεχθεί έντονα bullying από τους συγχωριανούς, και ιδιαίτερα από έναν συγκεκριμένο. Τι σημαίνει για εσάς να ζει κάποιος σε μία τέτοια κατάσταση, η οποία να ανακυκλώνεται συνέχεια;

Γ.Δ.: Θεωρώ ότι το bullying είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες μορφές βασανισμού –και ειδικά στη χώρα μας– αφού δεν του έχει δοθεί η δέουσα προσοχή. Συμβαίνει συχνά, ειδικά στις μικρές ηλικίες και μπορεί να αφήσει έντονες πληγές στο άτομο που το δέχεται. Και το θέμα είναι ότι αυτές οι πληγές, ενώ είναι πολύ έντονες, δεν αφήνουν φανερά σημάδια αφού είναι όλες τους ψυχικές. Έτσι ο βασανιστής μπορεί και το συνεχίζει συστηματικά, δίχως να έχει τον φόβο ότι κάποιος θα τον ανακαλύψει. Νομίζω ότι είναι ένας κανονικός εφιάλτης όλο αυτό για το άτομο που βασανίζεται…


Ερώτηση 6η: Η Εύη θα βρει ένα φυλαχτό, και μέσω αυτού θα κάνει τρεις ευχές. Αν βρίσκατε και εσείς ένα τέτοιο θα μπαίνατε σε αυτή την κατάσταση; Αν ναι, θα θέλατε να μας πείτε τρία πράγματα που θα ζητούσατε;

Γ.Δ.: Πιστεύω ότι παλιότερα θα έδινα διαφορετική απάντηση επάνω σε αυτό, καθώς και ότι την τωρινή μου την ανακάλυψα μέσα από το ίδιο μου το βιβλίο! Σήμερα, λοιπόν, δεν θα αποτολμούσα να κάνω τις τρεις δικαιωματικές μου ευχές, καθώς ανακάλυψα ότι τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Ό,τι και να ζητούσα, θα είχε και προεκτάσεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρόβλεπα και έτσι μπορεί να έβγαινα χαμένος αντί για κερδισμένος. Και δεν είναι μόνο αυτό… τι μου λείπει πια τόσο πολύ; Τι μας λείπει όλους μας; Οι περισσότεροι είμαστε ήδη ευτυχισμένοι και απλά δεν το συνειδητοποιούμε…


Ερώτηση 7η: Τι συμβολίζει το χωριό Δρύπη για εσάς;

Γ.Δ.: Το χωριό είναι δημιούργημα της φαντασίας μου και εξυπηρετεί τον δικό του σκοπό στην ιστορία: από τη στιγμή που βρίσκεται σε τέτοιο υψόμετρο και είναι τόσο απομακρυσμένο από τον πολιτισμό, λειτουργεί ως ένας επιπλέον μπελάς για την Εύη. Δεν φτάνει που η κοπέλα βιώνει αυτόν τον κοινωνικό ρατσισμό, είναι και μονίμως μεταξύ γνωστών, οπότε ο εγκλωβισμός της χειροτερεύει κι άλλο.


Ερώτηση 8η: Η μισαλλοδοξία και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάποιος να τα εξαλείψει;

Γ.Δ.: Με το να πιστέψει στον εαυτό του. Αυτό είναι και από τα βασικότερα μηνύματα που θέλει να περάσει το βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον να νιώθει λίγος –ή λιγότερος από τους άλλους. Και αν το προσπαθήσει, έστω και σταδιακά, θα διαπιστώσει ότι μπορεί καθημερινά να κάνει μικρά θαύματα στη ζωή του.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.Δ.: Η Εύη Καστώνη θεωρεί τον εαυτό της κακάσχημο. Θα πω λοιπόν στους αναγνώστες, αυτό που ήθελα να πω και σε εκείνη: η πραγματική ομορφιά είναι μέσα μας και δεν καταστρέφεται ούτε από τα εφηβικά εξανθήματα ούτε από παραπανίσια κιλά. Αν λοιπόν κάποιος νιώθει άσχημος, την επόμενη φορά που θα πάει στον καθρέφτη του σπιτιού του, να κοιταχτεί προσεκτικότερα. Και, σίγουρα, να μην αφήνει και αυτούς που τον περιτριγυρίζουν να βρουν πάτημα σε τέτοιες “ατέλειες”, γιατί μάλλον αποσκοπούν μόνο στο να τον πληγώσουν.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Γ.Δ.: Μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του Τρίπτυχου των Ευχών, έμελλε να δω και άλλο βιβλίο μου να κυκλοφορεί. Το συγκεκριμένο, βέβαια, είναι προϊόν συνεργασίας με τον αγαπητό φίλο και συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη και είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ (με μερικά στοιχεία τρόμου). Τιτλοφορείται “στη γέφυρα των χαμένων ψυχών” και μας κάνει και τους δύο πολύ περήφανους διότι τέτοιες συνεργασίες σπανίζουν στην Ελλάδα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!
Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε το 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2000. Εκτός από τη συγγραφή, του αρέσει να διαβάζει μανιωδώς ενώ είναι λάτρης της Heavy Metal, του gaming και του αθλητισμού.​
Εξακολουθεί να διαμένει στη Νάουσα, μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία και τα δύο παιδιά τους.
Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.
Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα nyctophilia.gr
Πραγματοποιεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής για λογαριασμό της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Νάουσας.
(2017) Το τρίπτυχο των ευχών, Εκδόσεις Πηγή
(2015) Μέχρι την τελευταία του ανάσα, Momentum
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2017) Zombie στην Ελλάδα, Εκδόσεις iWrite.gr
(2017) Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών, Λυκόφως
(2017) Τρόμος, Ανάτυπο
(2016) Το Άγνωστο: 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος του Φανταστικού, Ανάτυπο

Το τρίπτυχο των ευχών
Για τη νεαρή Εύη Καστώνη, η διαμονή σε ένα απομονωμένο και ορεινό χωριό όπως η Δρύπη είναι σκέτο μαρτύριο. Η άσχημη εξωτερική της εμφάνιση και το καταρρακωμένο της ηθικό την έχουν οδηγήσει στο περιθώριο. Πλέον κάθε της πέρασμα από την πλατεία του χωριού μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα ακόμα επεισόδιο γελοιοποίησης και εκφοβισμού.
Η ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή έρχεται όταν εντοπίζει ένα παράξενο αντικείμενο. Ένα φυλακτό που μοιάζει ικανό να εκπληρώσει την κάθε της επιθυμία. Πλέον μπορεί να γίνει πραγματική καλλονή, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί τον χειρότερο βασανιστή της και να διεκδικήσει τον άντρα των ονείρων της. Μόνο που για κάθε της επιθυμία, το φυλακτό απαιτεί από εκείνη και από μία μικρή εξυπηρέτηση. Μία δοκιμασία. Η οποία είναι τελικά ικανή να την αλλάξει ανεπανόρθωτα.
Πόσο μακριά θα φτάσει για να κερδίσει τα όσα ονειρευόταν από μικρό παιδί; Πόση από την ανθρωπιά της θα κινδυνέψει να χάσει;
Ο μόνος που γνωρίζει την απάντηση είναι ο παράξενος ένοικος του Τρίπτυχου των Ευχών…

Zombie στην Ελλάδα
Είναι γεγονός πώς οι ιστορίες με ζόμπι έλκουν διαχρονικά το ενδιαφέρον του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, με χαρακτηριστικότερες εκείνες του George Romero (τέλη δεκαετίας 60’ και εξής), ενώ στις μέρες μας τηλεοπτικές παραγωγές όπως οι ταινίες/video games «Resident Evil» και η σειρά «Walking Dead» θεωρούνται εξαιρετικά δημοφιλείς. Παρ’ όλα αυτά, στις εκδόσεις iWrite σκεφτήκαμε πως μία ιστορία με ζόμπι δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο συνωμοσιολογικά σενάρια και φονικούς ιούς που ξεπηδούν από μυστικά εργαστήρια…
Η χώρα μας διαθέτει μία πλούσια λαογραφική Παράδοση, με αμέτρητους μύθους και θρύλους, που αναφέρονται σε περιστατικά… δράσης νεκροζώντανων πλασμάτων, από την αρχαία Ελλάδα και τον Μεσαίωνα, έως την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η Παράδοση αυτή, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή πρωτότυπων διηγημάτων με ζόμπι… ελληνικής προέλευσης!
Μέσα από την αναγγελία για τη διενέργεια ενός πρωτότυπου λογοτεχνικού διαγωνισμού (το αποτέλεσμα του οποίου είναι ο συλλογικός τόμος που κρατάτε στα χέρια σας), στόχος μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους, παντρεύοντας ένα ανερχόμενο ρεύμα Λογοτεχνίας με την ελληνική Ιστορία, τη λαογραφία, τις ιδιαίτερες κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του λαού μας και τη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει, είτε κατοικούμε στα αστικά κέντρα είτε στην επαρχία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου