Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η ΧΑμένη ΧΑρά της Θυμιώς” της Βούλας Γιαγκάζογλου – Παπούδα

Κάποτε τη Θυμιώ, τη φώναζαν Ευθυμία. Ήταν ένα χαρούμενο και χαμογελαστό κορίτσι. Μόνο που τα παιδιά της ηλικίας της την κορόιδευαν επειδή ήταν διαφορετική από αυτά. Σιγά – σιγά και με την πάροδο του χρόνου η καρδιά της πάγωσε και η ΧΑΡΑ εξαφανίστηκε. Τη θέση της στην καρδιά της πήρε ο θυμός. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει και το όνομά της, βγάζοντας το ΕΥ- από την αρχή. Δεν ήθελε κανέναν στο σπίτι της. Η συντροφιά της ήταν τα ξόρκια.
Όμως, μία μέρα εμφανίστηκε στο σπίτι της ο Χαράλαμπος και από τότε αποφάσισαν να μείνουν μαζί αρκεί να τον φώναζαν πλέον Μπάμπη, γιατί όποτε άκουγε τη λέξη χαρά φταρνιζόταν. Ο Χαράλαμπος δέχτηκε γιατί την αγαπούσε πάρα πολύ.
Η συγγραφέας Βούλα Γιαγκάζογλου – Παπούδα μας προσφέρει ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο με θέμα τον εαυτό μας και τη βελτίωσή του. Μέσα από την ιστορία οι μικροί μας αναγνώστες θα μάθουν να αποδέχονται τους ίδιους, να προσπαθούν να αλλάξουν κάτι αρνητικό πάνω τους και εννοείται πάντα προς το καλό! Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος για τον εαυτό μας και το μόνο που μπορεί να μας κάνει είναι να χαλάσει την ψυχολογία μας και τη διάθεσή σας! Μεταγενέστερα, θα προκύψουν και άλλες επιπτώσεις από αυτή τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο σκέψης και δράσης.
Μέσα λοιπόν από την ιστορία όλοι βγαίνουν πιο δυνατοί, πιο γνώστες του θέματος και πιο καλοί άνθρωποι. Το γέλιο είναι πηγή ενέργειας και ζωής για εμάς και σίγουρα θα ήταν άσχημο αν δεν υπήρχε...Ενώ μας διδάσκει αποφεύγει τον διδακτισμό με έξυπνο τρόπο.
Ένας, ακόμα, παράγοντας καταλυτικός για την αναγνώριση και τους τρόπους αλλαγής της συμπεριφοράς μας είναι οι διάλογοι, οι οποίοι είναι ζωντανοί και γίνονται απόλυτα κατανοητοί από όλους, ασχέτως σε ποια ηλικιακή ομάδα βρίσκεται ο καθένας. Και όταν τα παιδιά βάζουν στη θέση της την Θυμιώ και της δείχνουν τον σωστό δρόμο η ανάγνωση γίνεται απολαυστικότερη.
Η εικονογράφηση είναι ένα μεγάλο ατού για το βιβλίο καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα συναισθήματα της Θυμιώς. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί, η εικονογράφος, μας κάνει όλους ευδιάθετους και χαμογελαστούς διώχνοντας κάθε αρνητικό συναίσθημα, το οποίο μπορεί να μας δημιουργηθεί. Ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου κατατάσσει το βιβλίο αυτό σε ένα αγαπημένο ανάγνωσμα με τα μηνύματα που απορρέουν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους για εμάς τους ίδιους και την κοινωνία συλλογικά.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου