Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Βενιζελισμός και Αντιβενιζελισμός – Στις απαρχές του Εθνικού Διχασμού 1915-1922” του Σωτήρη Ριζά

Ο διχασμός ήταν πάντα το αδύναμο και μελανό σημείο των Ελλήνων. Τα πολιτικά και τα ιδεολογικά πιστεύω πάντα έγραφαν με μαύρο την ιστορία του τόπου μας. Παρόλο που πέρασαν πολλά χρόνια, ο Έλληνας δεν κατάφερε να μάθει και να διδαχθεί μέσα από τα λάθη του ακολουθώντας στο διάβα του τα σφάλματα του τότε. Ίσως, ένας από τους λόγους που ανακυκλώνεται η ιστορία να είναι η έλλειψη ιστορικής συνείδησης και η άγνοια σχετικά με την ιστορία του.
Μέσα από πολλές παραπομπές και έργα, ο Σωτήρης Ριζάς προσπαθεί να ξεδιαλύνει το τοπίο του Εθνικού Διχασμού και να αναδείξει το βαθύ πολιτικό γίγνεσθαι εκείνης της εποχής, του Εθνικού Διχασμού, τις πολιτικές διαφορές και τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές θέσεις των δύο παρατάξεων.
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης θα περάσουν μεγάλα ονόματα συγγραφέων όπως ο Γιάννης Α. Μάζης, ο Γιώργος Δερτιλής, ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, ο Θάνος Βερέμης, ο Γεώργιος Βεντήρης, ο Ιωάννης Κονιδάρης, ο Γεώργιος Ράλλης κ.α. και ο ίδιος ο δημιουργός της συγκεκριμένης μελέτης, Σωτήρης Ριζάς, “αναβιώνει” τα αίτια αυτής της τραγωδίας, για την οποία κόσμος έχασε τη ζωή του τόσο στον εσωτερικό πόλο της χώρας όσο και στις αποφάσεις, χωρίς κοινή γραμμή, σχετικά με τη Μεγάλη Ιδέα του Ελευθέριου Βενιζέλου και τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου οι σύμμαχοί μας μάς γυρίζουν την πλάτη, για ακόμα μία φορά, στην πιο κρίσιμη στιγμή με αποτέλεσμα τη γνωστή, σε όλους, τραγική κατάληξη για χιλιάδες ανθρώπους.
Η παρούσα έκδοση αφορά ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία του τόπου τους καθώς και ιστορικούς. Φαίνεται η έρευνα αλλά και η εμβάθυνση στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού και της κοινωνικοπολιτικής εξέλιξης που επέφεραν αυτά τα γεγονότα στον μετέπειτα Εμφύλιο Πόλεμο όπου συναντάμε ένας διαχωρισμό δύο πολιτικών παρατάξεων.
Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον συγγραφέα του βιβλίου όσο και τους εκδοτικούς οίκους που με αγάπη και σεβασμό προς τα γράμματα και την παιδεία εκδίδουν τέτοια έργα κάνοντας γνωστή στο κοινό, τουλάχιστον σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά, την ιστορία μας. 
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου