Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Νυχτερινή Αφροδίτη” της Δήμητρας Ιωάννου


Η “Νυχτερινή Αφροδίτη” είναι το έργο που καθιέρωσε τον Μιχαήλ Μπόκαρη ως ταλαντούχο ζωγράφο παγκοσμίου φήμης. Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από τη δημιουργία αυτού του έργου.
Μία πρόσκληση θα γίνει η απαρχή για να ξυπνήσουν φαντάσματα και ιστορίες του παρελθόντος που φέρουν αντίκτυπο και στο σήμερα. Η κλοπή αυτού του έργου θα ξεκινήσει έναν αγώνα εύρεσής του με πολλά σημειώματα που αφήνουν αιχμές για γεγονότα πολλών ετών πίσω.
Τι συνδέει τον πίνακα με τους ήρωες της ιστορίας; Τι σχέση έχουν οι τρεις νέες ζωγράφοι με τον Μιχαήλ Μπόκαρη; Τι μυστικά κρύβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού; Πόσες αλήθειες θα βγουν στο φως και πόσα μυστικά θα παραμείνουν στο σκοτάδι; Η τρέλα που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο και η διαστροφή μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει;
Το πανέμορφο νησί των Σπετσών και η πασίγνωστη οικογένεια των Μποκαραίων ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου προσφέροντας στον αναγνώστη μία ιστορία γεμάτη μυστήριο, ανθρώπινες σχέσεις, πάθη, λάθη, φθόνο, δολοπλοκίες, εκδίκηση, έρωτες και πολλά συναισθήματα. Το χρήμα βλέπουμε να είναι η κινητήριος δύναμη πολλών χαρακτήρων για να αποκτήσουν, όχι απαραιτήτως εξουσία, αλλά μία ζωή έντονη και πολυδάπανη.
Η γνωστή συνταγή της συγγραφέως, Δήμητρας Ιωάννου, έρχεται για ακόμα μία φορά να καθηλώσει το αναγνωστικό της κοινό. Το μεταφυσικό μπλέκεται με το πραγματικό και όλα βγαίνουν στον αφρό της θάλασσας όπως η γέννηση της Θεάς Αφροδίτης κατά τη μυθολογία, κάτι που διαφαίνεται ότι ήταν ο σκοπός της τόσο με την ονομασία του βιβλίου όσο και με το εξώφυλλο του βιβλίου δημιουργώντας μας αυτόν τον παραλληλισμό στον νου μας.
Η γλώσσα της, όπως πάντα, είναι γλαφυρή και άμεση και ο λόγος της λιτός και ουσιαστικός, ενώ οι διάλογοί της ρέουν την ιστορία αβίαστα ξετυλίγοντας τους χαρακτήρες των ηρώων της και βλέποντας τόσο τις σκοτεινές τους πτυχές όσο και τις φωτεινές τους.
Τέλος, οφείλουμε να σχολιάσουμε με θετικό πρόσημο ότι είναι εμφανής η έρευνά της τόσο στην ιστορία όσο και στη λαογραφία ενός τόπου με σημαντικά ενεργή συμμετοχή στην ελληνική επανάσταση του 1821. Γι' αυτόν τον λόγο αλλά και για όλους τους προαναφερθείσαντες αξίζει να το διαβάσετε και αναμφίβολα θα αποζημιωθείτε για αυτό σας το εγχείρημα!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου