Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Κριτικη Βιβλίου “Ταξίδι στο Βασίλειο της Φαντασίας 5. Το Ηφαίστειο της Φωτιάς ξύπνησε” του Geronimo Stilton


Ο Τζερόνιμο ξεκινά το πέμπτο του ταξίδι στο Βασίλειο της Φαντασίας. Μόνο που αυτή τη φορά η περιπέτεια είναι τελείως διαφορετική από όσες έχει ζήσει μιας και ο κίνδυνος παραμονεύει από έναν νέο εχθρό. Το Ηφαίστειο της Φωτιάς βρυχάται και σεισμοί ταλαιπωρούν το Βασίλειο.
Ποιοι απήγαγαν τη Χαρά, τη Νεράιδα της Γης; Τι σκοπό έχουν; Τι περιπέτειες θα ζήσει ο Τζερόνιμο; Θα καταφέρει να φέρει εις πέρας τη νέα του αποστολή; Τι κινδύνους θα κληθεί να αντιμετωπίσει;
Μία ακόμα περιπέτεια θα βιώσει ο γλυκός ιππότης Τζερόνιμο. Πειρατές, Ελφ, Νάνοι της Φωτιάς, βιβλία που μιλάνε, Μπλε Μονόκεροι και Λασπογέννητοι θα περάσουν από τις σελίδες του βιβλίου. Όλοι τους κατέχουν και διαφορετική θέση στην εξέλιξη της ιστορίας άλλοι κατέχοντας τη θέση των εχθρών και άλλοι των φίλων και συμμάχων.
Όπως σε κάθε βιβλίο της σειράς, έτσι και εδώ οι γνώσεις, τα μηνύματα και τα ηθικά διδάγματα δεν λείπουν. Καθένα έχει σημαίνοντα λόγο στη ζωή μας.
Αρχικά, ξεπροβάλλει η αναγνώριση, η οποία είναι μία εκ των σπουδαιότερων αξιών που μας δείχνει ότι κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και αργά ή γρήγορα βλέπουμε και συνειδητοποιούμε τα όσα προσπαθεί κάποιος να μεταδώσει σε εμάς. Μέσω, λοιπόν, της αναγνώρισης των εφοδίων που επιθυμεί κάποιος να μας προσφέρει έχουμε και εμείς την υποχρέωση να ανταποδώσουμε αυτή του την πρόθεση με αγάπη και με μηνύματα που δηλώνουν τις ευχαριστίες μας.
Έπειτα, γινόμαστε κοινωνοί μιας σπουδαίας αλήθειας που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή, η οποία δεν είναι άλλη από την αληθινή και άδολη αγάπη που δεν μετρά αποστάσεις όταν έχει όλα τα στοιχεία που την κάνει πραγματική και ουσιαστική, καθώς, η φιλία είναι από τα πιο πολύτιμα αγαθά και μόνο ένας άνθρωπος που νοιάζεται για εμάς μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τα δυσάρεστα γεγονότα και να χαρεί ή να λυπηθεί αναλόγως με τις καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να ζήσουμε.
Επιπλέον, μας μιλάει για τους φόβους που υπάρχουν ασχέτως αν είμαστε ακόμα και οι πιο θαρραλέοι άνθρωποι στον κόσμο. Άλλωστε, ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και δεν έχει σχέση με τον ηρωισμό. Όπως, επίσης, μας μιλάει και για το θάρρος και μας δίνει κάποια tips για το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε πυγμή.
Ακόμα, προσπαθεί να δείξει ότι ο καβγάς ποτέ δεν είναι λύση καθώς κάθε λογομαχία είναι ανώφελη και δεν λύνει τα προβλήματα. Τουναντίον, τα γιγαντώνει και τα οξύνει ακόμα περισσότερο. Επομένως, η μόνη λύση είναι η συζήτηση σε ήρεμους και ήπιους τόνους.
Τέλος, υπάρχουν οι γνώσεις πάνω στους σεισμούς και τα ηφαίστεια και όσες λέξεις σχετίζονται άμεσα με αυτά τα δύο γεωφυσικά φαινόμενα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί – αναγνώστης μαθαίνει νέες λέξεις και έννοιες, τις οποίες πιθανόν αγνοεί.
Όλα αυτά μαζί κάνουν για ακόμα μία φορά αυτή τη σειρά ως την καλύτερη που έχει δημιουργηθεί από έναν άνθρωπο που δεν επιθυμεί τη δημοσιότητα αλλά μένει στην αφάνεια και “κρυμμένος” πίσω από μία μάσκα του πιο γλυκού ποντικού που υπάρχει στην παιδική λογοτεχνία των τελευταίων ετών! Σύντομα, ακολουθεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το έκτο βιβλίο της σειράς, το οποίο αναμφισβήτητα θα μαγέψει για ακόμα μία φορά το αναγνωστικό κοινό, μικρούς και μεγάλους, και που μέσα από την περιπέτεια, τη μαγεία και τη φαντασία θα ξεπηδήξουν μαθήματα που δεν πρέπει να λείπουν από την πεζογραφία. Ας προσδεθούμε, λοιπόν, και ας κάνουμε ένα ονειρεμένο ταξίδι στη φαντασία και στην πραγματικότητα, όποιες και αν είναι αυτές!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου