Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Κριτική Βιβλίου “Φυσάει” της Κάκιας Ξυδή

Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων “Πνοή”, το “Φυσάει” της κας Κάκιας Ξυδη, πρόκειται για ένα βιβλίο με αγάπη, πάθος, σκέψεις και προβληματισμούς. Σκέψεις αποτυπωμένες στο χαρτί, μέσα από ένα αγέρα που φυσάει και σκορπά τα συναισθήματα.
Στο βιβλίο αυτό δεν συναντάμε κάποια αισθηματική ιστορία αλλά μαζεμένες και συγκεντρωμένες ψυχικές στιγμές με τη μορφή διηγήματος. Σίγουρα, όπως λέει και η συγγραφέας δεν απευθύνεται σε όλους αλλά σε μία συγκεκριμένη ομάδα αναγνωστών.
Κάθε ιδέα, κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα αποτυπωμένα το καθένα με ξεχωριστό τίτλο κάνει την εμφάνισή του και προσπαθεί να αναδυθεί από τον εσωτερικό κόσμο και την ψυχή της συγγραφέως με ιδιαίτερο τρόπο και χειρισμό που άλλοτε σε προβληματίζει, άλλοτε σε διδάσκει και άλλοτε σε μαγεύει στη δύνη των λέξεων.
Ο λόγος της αλληγορικός και ποιητικός σε βυθίζει στον δικό της κόσμο και σε ανεβάζει στην επιφάνεια βλέποντας με διαφορετική σκοπιά μερικές φορές τις λέξεις που χιλιοχρησιμοποιούμε όπως το σ' αγαπώ.
Τα αρώματα, τα χρώματα, τα συναισθήματα ποικίλουν και καταφέρνει μέσα από ένα εξαιρετικό δέσιμο του πεζού λόγου με την ποίηση, την οποία συναντάμε στο άνοιγμα των περισσότερων διηγημάτων και όχι μόνο, να μας παρασύρει σαν το φύσημα του ανέμου που σκορπάει αυτή τη φορά τις λέξεις και ριζώνουν στις ψιχές μας.
Τελικά δεν χρειάζονται οι χαρακτήρες για να μαγέψει ένα βιβλίο τους αναγνώστες αλλά τα ανθρώπινα συναισθήματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, το πάθος,
“Ένα βράδυ κλεμμένο” που καθένας αποζήτησε από τον/την σύντροφό του και “Για σένα” το ποίημα της απόλυτα ολοκλήρωσης της ψυχής είναι τα αγαπημένα μου, αυτά που έδειξαν τι σημαίνει πληρότητα μέσω της ανάγνωσης!
Κάθε κεφάλαιο και μία συνειδητοποίηση του μεγαλείου του συναισθηματικού μας κόσμου, κάθε κεφάλαιο και μία αλήθεια!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου