Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Κριτική Βιβλίου “Πόλη στις φλόγες” του Garth-Risk Hallberg

Ένα βιβλίο που το κοιτάζεις και σε πιάνει τρόμος και δέος. Τρόμος για τις 1024 σελίδες που περιλαμβάνει και για το βάρος του, πραγματικά μπορεί να θεωρηθεί ένα δολοφονικό όργανο (αστειεύομαι αλλά είναι όντως βαρύ) και δέος για τις διθυραμβικές κριτικές που έχει αποσπάσει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας.
Το μυθιστόρημα είναι μία light αστυνομική ιστορία. Δεν θα το χαρακτήριζα αμιγώς αστυνομικό αλλά κοινωνικό με πινελιές αστυνομικής πλοκής.
Σχεδόν εξ' ολοκλήρου το βιβλίο μας τοποθετεί λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς από το 1976 στο 1977 και μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Φυσικά υπάρχουν και κάποια πισωγυρίσματα στο χρόνο.
Ένα κορίτσι, η Σαμ πέφτει αιμόφυρτη σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Νέας Υόρκης, στο Σέντραλ Παρκ και ένας καθηγητής, ο Μέρσερ, τη βρίσκει και ειδοποιεί την αστυνομία.
Κάπου εκεί ξεκινάει ένας γολγοθάς να βρεθεί ο υπαίτιος αυτής της επίθεσης και φυσικά να ξεδιπλωθούν σιγά σιγά οι πολυδιάστατοι χαρακτήρες και οι σχέσεις τους που περιλαμβάνονται στην ιστορία. Παιδιά, ομοφυλόφιλοι, γονείς, φίλοι, έφηβοι συνθέτουν το πολυσέλιδο αυτό μυθιστόρημα.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο έξυπνα, από τον συγγραφέα, σε κεφάλαια – βιβλία, όπως τα αποκαλεί ο συγγραφέας. Ανάμεσα σε κάθε κεφάλαια – βιβλία μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε γράμματα, ιντερλούδια, e-mails, διάφορα άρθρα κ.α.
Το τέλος του γίνεται μία νύχτα του Ιουλίου, η οποία μέσω του μπλακ – άουτ μας δίνει αλληγορικά τη λύτρωση των χαρακτήρων και των ευθυνών τους που αναλαμβάνουν και αποδέχονται. Μέσα στο σκοτάδι, ο άνθρωπος αναμετρά και ξεδιπλώνει φοβίες προσπαθώντας να “πολεμήσει” και να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.
Διαβάζοντας, λοιπόν, το πόνημά του θα γνωρίζεις τα πάθη, τα πολλά κρυμμένα μυστικά, τον κόσμο της διαφθοράς, της απιστίας, του πλουτισμού, μιας ισχυρής οικογένειας, τους φόβους, τους αναμολόγητους πόθους και τις ελπίδες. Οι κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες σε αρκετά σημεία είναι συνυφασμένες με τις πολιτικές, παίζουν σημαντικό ρόλο σε μία εποχή που ευημερούν τα ναρκωτικά και η πανκ μουσική. Μέσα από την ανάγνωση υπάρχουν κάποια θέματα, όπως η αιτία της δολοφονικής επίθεσης ή το ρόλο του μουσικού συγκροτήματος και των ταραχών που προκαλούν κάποια άτομα. που σου προκαλούν ερωτηματικά και που αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Καλογραμμένο και πολυδιάστατο, πιστεύω πως μέσα στην πληθώρα των συναισθημάτων αλλά και των χαρακτήρων που αναλύονται είναι από τα καλύτερα ξένα βιβλία του 2015 που εκδόθηκαν από έναν αξιόλογο εκδοτικό οίκο. Η κάθαρση θα λυτρώσει κάθε ήρωα αλλά και τον αναγνώστη. Σίγουρα από τα must read!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου