Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Οι άνεμοι του χρόνου” της Ελένης Τσαμαδού

Μία ιστορία της εποχής του Βυζαντίου αναβιώνει σε αυτό το αξιόλογο βιβλίο της Ελένης Τσαμαδού. Το αριστοτεχνικό πλέξιμο της μυθοπλασίας με τα αληθινά γεγονότα παίρνουν σάρκα και οστά για να μας χαρίσουν ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό από όσα έχουν γραφτεί και με πολύ συναίσθημα.
Ποια είναι η αλλόκοτη καλόγρια που επισκέφτεται τον Κωνσταντίνο Χρυσοβέργη, δικηγόρο στο επάγγελμα εν έτη 1999 που ψάχνει την κόρη της, η οποία απήχθη το 1453; Τι σχέση έχει η κβαντική φυσική με την αδερφή Θεοπίστη; Ποια είναι η Αγνή ή Ανέζα ή Σάρα; Τι πόνους θα βιώσει; Θα χάσει τη μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία, θα κρυφτεί, θα κυνηγηθεί, θα παντρευτεί κάποιον που δεν θέλει, θα προδωθεί αλλά και θα ερωτευτεί!
Ένα συγκινητικό, δοτικό, συναισθηματικό, ανθρώπινο και ιστορικό με πλούσιες παραπομπές – πηγές βιβλίο. Η ιστορία του τότε ξεκινάει το 1414 και καταλήγει στο 1453 και η ιστορία του σήμερα μας τοποθετεί στο 1999. Τι συνδέει αυτές τις δύο ιστορίες; Δεν φτάνει παρά να το διαβάσετε για να ανακαλύψετε μέσα από την αλήθεια και τη μυθοπλασία τον έρωτα, την αγάπη, το συναίσθημα, τη φιλία, την προσφορά, την αδελφοσύνη και την εμπιστοσύνη. Φυσικά δεν λείπει το κομμάτι της προδοσίας αλλά ποιος μπορεί να πει πως υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει γνωρίσει όλα αυτά μαζί; Το ερωτεύτηκα και ταξίδεψε μέσα σε μία εποχή, όπου αποκόμισα γνώσεις, που αρκετές εξ'αυτών δεν γνώριζα. Λίγα τα βιβλία αυτής της σκληρής εποχής, εν συγκρίσει πάντα με αυτά άλλων σημαντικών πολεμικών γεγονότων, αλλά σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και αποστασιοποιημένο. Διδακτικό με μία γραφή που μπορεί να καθηλώσει ακόμα και κάθε απαιτητικό αναγνώστη και να τον ταξιδέψει σε τόπους “άγνωστους” και σε εποχές γεμάτες με εμπειρίες και ιστορία. Σίγουρα από τα βιβλία που κάθε αναγνώστης οφείλει και πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του! Διαβάστε το και βουτήξτε στον κυκεώνα γνώσεων που μας προσφέρει η συγγραφέας!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου