Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Malordo” της Άννας Ραζή

Υπάρχει η ρύση: “Τα πιο ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια”. Και ναι εδώ αντιπροσωπεύεται 100% αυτό το ρητό! Μπορεί μερικούς το pocket size να ξενίζει αλλά να είστε σίγουροι πως θα διαψευστείτε!
Πρώτη φορά κράτησα στα χέρια μου βιβλίο χωρίς περίληψη της υπόθεσης και η αλήθεια είναι πως προς στιγμήν δίστασα. Πάντα μου αρέσει να διαβάζω το οπισθόφυλλο για να δω την υπόθεση του βιβλίου. Αλλά και από τις δύο πλευρές έχουμε το εξώφυλλο του βιβλίου. Και πως γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά αποτελείται από δύο μέρη, το 1ο στη μία πλευρά και το 2ο στην πίσω. Περίεργο έτσι δεν είναι; Αλλά και αινιγματικό! Ακριβώς όπως και το εξώφυλλό του, το οποίο λάτρεψα και με πήγε στα εξώφυλλα των ξενόγλωσσων βιβλίων. Πάντως δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα με τα αυτά των ξένων ακόμα και από άποψης πλοκής. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, στο οποίο πλέκεται περίτεχνα η φαντασία με τον τρόμο. Ένα θρίλερ για σκληρά νεύρα που επιπροσθέτως διαβάζεται απνευστί!
Το Κλάριτι Χολ είναι μία επαρχιακή πόλη της Αμερικής. Τι μπορεί να κρύβει αυτή η φαινομενικά ήσυχη περιοχή; Τι μυστικά κρύβει; Ποια είναι η κυρά της λίμνης; Ποια η Μόρα; Ποια η Λίλιθ; Ποια η Σκιά; Ποιος μπορεί να έχει “ενεργοποιήσει” το κακό; Πως να χαρακτηρίσεις ένα μυθιστόρημα όταν καταπιάνει με πολλά θέματα; Δύσκολη ερώτηση και ακόμα πιο δύσκολη η απάντηση!
Από τον ένα φόνο μεταβαίνουμε στον άλλον. Έχουμε μία αλυσιδωτή αντίδραση διαφόρων φυσικών θανάτων ή μήπως δεν είναι και τόσο φυσιολογικοί; Τα πνεύματα κατακλύζουν την περιοχή και έχουν ως στόχο έναν καθηγητή θεολογίας. Γιατί άραγε; Τι κρύβεται; Ποιος θέλει το κακό του; Αυτά λοιπόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο πρώτο μέρος του.
Πάμε λοιπόν στο δεύτερο μέρος. Εδώ έχουμε και πάλι το παρόν αλλά με αρκετές τοποθετήσεις στο παρελθόν. Μαθαίνουμε την ιστορία μιας οικογένειας πλούσιας αλλά με αρκετές σκοτεινές πτυχές. Επίσης εδώ μπλέκεται αρκετά και ένα δημοσιογραφικό δίδυμο, το οποίο προσπαθεί να αποκαλύψει τι συμβαίνει στην περιοχή. Πολλές φορές ο ανανγνώστης μπερδεύει τη φανατασία με την αλήθεια και διερωτάται τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή είναι και η μαγεία του βιβλίου, κατά τη γνώμη μου.
Πρόκειται για μία μίξη αστυνομικού και μυθιστόρημα τρόμου. Μαγεύει κάθε αναγνώστη και τον παρασύρει σε μία σκοτεινή δύνη όπως τα νερά της λίμνης που θα συναντήσετε στις σελίδες του. Θα το χαρακτήριζα ως αποκάλυψη, αφού η συγγραφέας καταφέρνει σε ένα τελείως διαφορετικό βιβλίο, από όσα μας έχει συνηθίσει, να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον ταξιδέψει σε μονοπάτια φανταστικά και αληθινά, μπερδεύοντάς τον με τον αινιγματικό τρόπο γραφής και τις γρήγορες εναλλαγές. Αυτό δεν κουράζει αλλά απεναντίας το κάνει πιο πολύτιμο και ιδιαίτερο προς ανάγνωση! Είναι ένα μυθιστόρημα δροσερό, πρωτότυπο, αινιγματικό, αγωνιώδες, γρήγορο, φανταστικό και ιδιαίτερο! Ίσως να είναι το μοναδικό βιβλίο που να στηρίζεται άριστα και επάξια απέναντι σε όλα τα αντίστοιχα βιβλία διάσημων ξένων συγγραφέων! Πρέπει να το διαβάσετε και να το γευτείτε σελίδα – σελίδα για να καταλάβετε όλα αυτά τα συναισθήματα που σου δίνει και την πληρότητα που σου δημιουργεί! Αν μου έλεγε κάποιος να το βαθμολογήσω από το 1 έως το 10 εγώ θα του έβαζα σίγουρα 20... ως γνήσια φαν αυτής της λογοτεχνίας που είμαι!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου