Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" William H. McNeill

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πρόλογος: Στάθης Ν. Καλύβας
Επίμετρο: Θάνος Βερέμης
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Σύγχρονη Ιστορία
Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Μπότσιου
Σελίδες: 400
Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-759-4
Τιμή: 17,99 €

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, αποτελεί ένα εμβληματικό βιβλίο του William McNeill, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έζησε για ένα διάστημα στην Ελλάδα, ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί της και εντέλει θέλησε να ερμηνεύσει τη μεταπολεμική ιστορία της.

«Η ικανότητά του να περνάει από τη μεγάλη εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας στη λεπτομέρεια της ελληνικής περίπτωσης, από «το καθολικό στο μοναδικό» όπως το θέτει ο ίδιος, είναι πραγματικά θαυμαστή και σπάνια. Εκεί φρονώ πως βρίσκεται η ουσία της οπτικής που κομίζει ο Μακνίλ» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Εκκινώντας την αφήγησή του λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ολοκληρώνοντάς την το 1977, ο βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ McNeill πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πορεία της χώρας προς τον εκσυγχρονισμό. Εμφύλιος, Ανασυγκρότηση, το νέο διεθνές σκηνικό, η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, διαμορφώνουν το χρονολογικό πλαίσιο της μελέτης του καθηγητή η οποία ξεχωρίζει για τη

δυνατότητά της να παραθέτει τα ιστορικά στοιχεία υπό το πρίσμα της κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής προσέγγισης δίνοντας έμφαση δυνατότητά της να παραθέτει τα ιστορικά στοιχεία υπό το πρίσμα της κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής προσέγγισης δίνοντας έμφαση στο κλίμα, τη γεωγραφία, την παράδοση και την ελληνική ιδιοσυγκρασία.

Η «οικολογική» ερμηνευτική προσέγγιση, η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, η διαμόρφωση ιδεολογίας βάσει της δυνατότητας ενός τόπου να θρέψει τον πληθυσμό της και η παρουσίαση του πως πραγματοποιήθηκε η αστικοποίηση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν το βιβλίο Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα από τα θεμελιώδη αναγνώσματα για τη νεοελληνική ιστορία.

Την ελληνική έκδοση του βιβλίου συνοδεύει και επίμετρο του Θάνου Βερέμη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα εκτενές πορτρέτο του ιστορικού William H. McNeill μπορείτε να βρείτε εδώ: https://goo.gl/tMTBLa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου