Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "ΦΩΝΗ ΑΥΡΑΣ ΛΕΠΤΗΣ" ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΦΩΝΗ ΑΥΡΑΣ ΛΕΠΤΗΣ
Σχήμα: 14,5Χ21 
Σελ. 208
ΤΙΜΗ: 14 €
ISBN: 978-960-619-037-7

Τι υποβλητική που είναι αυτή η ησυχία! Μοναδική συντροφιά ο παφλασμός των κυμάτων, το σφύριγμα του αέρα, το κελάηδημα των πουλιών, οι σταγόνες της βροχής. Εδώ, επειδή λίγα ακούς, πολλά βλέπεις. Επειδή λίγα πληροφορείσαι, πολλά μαθαίνεις. Μέριμνα καμία. Παρηγοριά η δίψα για τον Θεό...


Το βιβλίο αυτό σε μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει να μιλά για το Άγιον Όρος.

Το Άγιον Όρος σε μια πρώτη επίσκεψη μοιάζει να μαρτυρεί για τον μοναχισμό. Και κατά την περιγραφή της εμφάνισης του Κυρίου στην Παλαιά Διαθήκη ο δυνατός άνεμος, ο σεισμός και η φωτιά δεν αποκαλύπτουν Εκείνον, απλά προπορεύονται του ερχομού Του. Ο Κύριος βρίσκεται στο απαλό αεράκι, στη «φωνή αύρας λεπτής». Και το βιβλίο αυτό δεν μιλά για το Άγιον Όρος, αλλά για τη «λεπτή αύρα» που πνέει εκεί και για τη «φωνή» που αντηχεί και μαρτυρεί τον Κύριο.

Η έκδοση αυτή δεν επιχειρεί να προτρέψει τον αναγνώστη προς το Όρος, αλλά να τον υποψιάσει για το Άγιον...

Έξι κείμενα που εξηγούν το πως το μοναχικὸ ήθος παραπέμπει στο ήθος του Σταυρού και επεκτείνονται στην ψηλάφηση λεπτών εσωτερικών κινήσεων που μας αξιώνουν να αντικρίζουμε την πνευματική μας ζωή ως όρος άγιον προς ανάβαση.





Ο συγγραφέας

O Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική και τη Μηχανολογία στις ΗΠΑ, στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ αντίστοιχα. Έχοντας αποκτήσει και διδακτορικό τίτλο στη Βιοϊατρική Τεχνολογία από τα ίδια πανεπιστήμια, προχώρησε σε βαθύτερη μελέτη της θεολογικής επιστήμης, αποκτώντας δυο σχετικούς μεταπτυχιακούς τίτλους στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Το 1989, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο π. Νικόλαος παρέμεινε για δυο χρόνια στο Αγ. Όρος κι έπειτα στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης. Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό. Από το Μάιο 1990, μέχρι και τη χειροτονία του ως Επισκόπου, διακόνησε ως οικονόμος στο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγ. Όρους. Το Φεβρουάριο 2003 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας (Βιοηθικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από το 1991 διδάσκει πανεπιστημιακά μαθήματα σχετικού περιεχομένου στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Κρήτης, όπως και στη Θεολογική Σχολή Balamand του Λιβάνου. Το 1993 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας στην Ελλάδα, ενώ είναι μέλος πολλών εκκλησιαστικών και άλλων επιτροπών με σχετικό αντικείμενο.

Εκδόσεις εν πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου