Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Συζητώντας με τον Βασίλη Κάργα


Ερώτηση 1η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Κ.: Τα παραμύθια του Άντερσεν, των αδελφών Γκρίμ, οι μύθοι του Αισώπου, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, του Ιουλίου Βέρν, τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, που αγόραζα από το μοναδικό βιβλιοπωλείο της περιοχής μου, ήταν από τα πρώτα μου αναγνώσματα της παιδικής μου ηλικίας, βιβλία που αγάπησα και δεν τα αποχωρίστηκα ποτέ.. Κι αργότερα το «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη , ο «Γλάρος Ιωνάθαν» του Ρίτσαρντ Μπαχ, οι «Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ. Τα διαβάζω ακόμα και σήμερα με την ίδια συγκίνηση, με γοήτευαν τότε, με γοητεύουν και τώρα.


Ερώτηση 2η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Κ.: Αφορμή για να γράψω το παραμύθι ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στην μουσική και η 6χρονη κόρη μου, η Ευαγγελίνα. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε την μουσική και του χάρισε την λύρα του, την οποία μάλιστα εξέλιξε. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν. Στο παραμύθι μου, ο Ορφέας σαγηνεύει με τη λύρα του και το τραγούδι του αγαπημένα ζώα των παιδιών, που ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι για να τον συναντήσουν στη Θράκη και τους αλλάζει τη μοίρα.


Ερώτηση 3η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η παράξενη παρέα του Ορφέα”;

Β.Κ.: Είναι ένα παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Χωρίς να είναι διδακτικό, αλλά με τρόπο διασκεδαστικό και παιγνιώδη διάθεση , περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι η μουσική, η τέχνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα ατομικά του προβλήματα και να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτό του Νώε».


Ερώτηση 4η: Μία παράξενη παρέα ζώων θα συνυπάρξει σε ένα ταξίδι. Πόσο δύσκολο ή εύκολο πιστεύετε ότι είναι να αφήσουμε στην άκρη τη διαφορετικότητα είτε αυτή είναι φυλετική, θρησκευτική ή κοινωνική;

Β.Κ.: Η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες της κοινωνίας, η οποία γενικά είναι αφιλόξενη σε οτιδήποτε διαφορετικό. Τα παραμύθια και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, πιστεύω, ότι μπορούν να αλλάξουν απαρχαιωμένα στερεότυπα, παρόλο που δύσκολα αλλάζουν και να ενθαρρύνουν συμπεριφορές που προάγουν τη δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εμφάνισης και άλλων χαρακτηριστικών.


Ερώτηση 5η: Η συντροφικότητα είναι ένα από τα μηνύματα που θελήσατε να περάσετε. Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει όποιος αποζητά τη συντροφικότητα, κατά την προσωπική σας άποψη;

Β.Κ.: Θεωρώ ότι είναι κοινότυπο να πούμε πόσο σημαντική είναι η φιλία και η συντροφικότητα και ότι αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής μας. Στις μέρες μας η πραγματική φιλία και η συντροφικότητα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, οι πραγματικοί φίλοι λιγοστεύουν, σπανίζουν όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι γίνονται πιο κλειστοί, δεν ανοίγονται και διατηρούν, πολλές φορές, φιλίες για προσωπικό όφελος. Πιστεύω ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλες ανασφάλειες και φοβίες. Η φιλία είναι δύσκολο πράγμα. Όταν όμως είναι αληθινή ξεπερνά τα πάντα και διαρκεί για πάντα . Θεωρώ πολύ τυχερούς εκείνους που έχουν πραγματικούς φίλους, που γεύονται τους καρπούς της φιλίας. Στο παραμύθι μου έντεκα διαφορετικά ζωάκια δημιουργούν δυνατούς δεσμούς και ταξιδεύουν στον κόσμο με το λεωφορείο της φιλίας, τραγουδώντας «της φιλίας το ταξίδι στην καρδιά μας είναι ήδη.


Ερώτηση 6η: Η μουσική ένωσε όλα αυτά τα είδη ζώων. Με ποιον τρόπο θα την παρομοιάζατε;

Β.Κ.: Σκάρωσα το παραμύθι αυτό γιατί πιστεύω ότι μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Γι’ αυτό διάλεξα για ήρωα τον μυθικό Ορφέα. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, η μουσική συνεχίζει να έχει την ίδια δύναμη, να μας ηρεμεί και να μας γαληνεύει, να λειτουργεί θεραπευτικά. Μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το στρες της καθημερινότητας, μας γεμίζει με όμορφα συναισθήματα, μας απελευθερώνει, μας κάνει να χαμογελάμε και να ελπίζουμε. Η μουσική ενώνει, «γεφυρώνει» διαφορετικούς κόσμους. Με τη μουσική εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, επικοινωνούμε. Φαντάζεστε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς την ύπαρξη της μουσικής;


Ερώτηση 7η: Η ιστορία σας μέσω του έμμετρου στυλ αποκτά μία ποιητική υπόσταση. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που το κάνατε αυτό;

Β.Κ.: Το γεγονός ότι είναι έμμετρο βοηθάει τα παιδιά, 3-7 ετών , τα οποία μαθαίνουν ακόμα τη γλώσσα, να γνωρίσουν- να εξοικειωθούν - και με το ρυθμό της γλώσσας. Το παιδί μπορεί εύκολα να το απομνημονεύσει, να το μάθει, να το τραγουδήσει. Το ότι έχει μέτρο έξαλλου το καθιστά εύκολο να μελοποιηθεί, να τραγουδηθεί…. Πρόκειται λοιπόν για ένα παραμύθι αστείο και διασκεδαστικό , ένα παραμύθι με ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση, που αναδεικνύει, όχι μόνον τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, μα και τη δύναμη των λέξεων, τους συνειρμούς των ήχων, τις δυνατότητες της γλώσσας.


Ερώτηση Γαλάτειας: Η μικρή Ευαγγελίνα σας βοηθάει;

Β.Κ.: «Η 6χρονη κορούλα μου αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. Η παιδική της φαντασία μου δίνει ιδέες για τα επόμενα παραμύθια.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Εξώπολις. Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό (http://artpress.sundaybloody.com).
Είναι παντρεμένος και στον ελεύθερο χρόνο του σκαρώνει παραμύθια με την κόρη του, την Ευαγγελίνα.
(2018) Η παράξενη παρέα του Ορφέα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1977) Ένα σχεδόν παραμύθι, Μπαρμπουνάκης Χ.





Η παράξενη παρέα του Ορφέα
Mια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα, που με τη λύρα και τη μουσική του τους αλλάζει τη ζωή.

Ένα έμμετρο παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μια σύγχρονη, παιδική, "Κιβωτός του Νώε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου