Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Συζητώντας με τη Γεωργία Κακαλοπούλου για το βιβλίο της "Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα"


Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Γ.Κ.: Πρωτίστως θέλω να ξεκινήσω με τι δεν είναι η λογοτεχνία για μένα. Δεν είναι μια σειρά ή ένας καταρράκτης από σπάνιες, εξωτικές λέξεις, ούτε μια γραφή που στηρίζεται και ακολουθεί μόνο κάποιους κανόνες φαντάσματα. Η λογοτεχνία, είναι κάτι ζωντανό, αναπνέει, καρδιοχτυπά, εξελίσσεται και σύμφωνα με τη δική μου θεώρηση είναι τέχνη του λόγου, της πλούσιας φυσικά γλώσσας μας αλλά σε συνδυασμό με ένα κείμενο γεμάτο ψυχή και νοήματα που ακολουθεί την εποχή αλλά κρατά σφιχτά στην παλάμη του την ουσία αιώνων απέχοντας παρασάγγας από ψυχρά, κενά και άνευρα κείμενα που σκοπό έχουν υποτίθεται να προβληματίσουν και να μορφώσουν αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να μετατρέπουν το αναγνωστικό κοινό σε βαριεστημένους ακόλουθους λέξεων και βαρύγδουπων φράσεων.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Γ.Κ.: Η δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Καθένας είναι μοναδικός και πρέπει αυτό ακριβώς να τοποθετεί στις σελίδες του, την διαφορετικότητα, την μοναδικότητα, την ίδια του την ψυχή που αναπόφευκτα θα αγγίξει τις ψυχές των αναγνωστών.


Ερώτηση 3η: Τι συναισθήματα νιώθετε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Γ.Κ.: Νιώθω ό,τι ακριβώς αισθάνονται και οι ήρωες μου τη δεδομένη στιγμή της έκβασης της ιστορίας. Συμπάσχω μαζί τους, χαίρομαι, πονάω, ερωτεύομαι, μισώ, καρδιοχτυπώ, αγωνιώ, δικαιώνομαι ή θλίβομαι.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα”;

Γ.Κ.: Δεν μπορώ να του προσδώσω έναν μόνο χαρακτηρισμό. Είναι ολοζώντανο και ολοκληρωμένο ως άνθρωπος και ως τέτοιος, έχει πολλά χαρακτηριστικά, όμως αν έπρεπε να εξαναγκαστώ να πω κάτι, θα έλεγα, πανανθρώπινο.


Ερώτηση 5η: Η Κάτια θα αισθανθεί ξένη στην ίδια της την πατρίδα. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Γ.Κ.: Μα, αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτεροι, μοναδικοί, αγαπητοί και ριζωμένοι είναι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Όταν δεν έχουμε ανθρώπους δικούς μας, όταν είμαστε ορφανοί, αδικημένοι, αδιάφοροι και μοναχικοί τότε βιώνουμε την αποξένωση παντού… ακόμη και στον ίδιο μας τον τόπο.


Ερώτηση 6η: Ένας λευκός γάμος θα γίνει η αρχή για μία νέα ζωή, μία ουσιαστική οικογένεια. Θεωρείτε ότι ένας “ξένος” άνθρωπος μπορεί να σε αγκαλιάσει περισσότερο από έναν δικό σου άνθρωπο, έναν γονιό ή έναν/μία αδερφό/ή;

Γ.Κ.: Για όλα τα πράγματα, υπάρχουν οι κανόνες και οι εξαιρέσεις. Στους κανόνες σε αγαπάνε καλύτερα οι γονείς, τα αδέρφια, οι ‘δικοί’ σου άνθρωποι. Στις εξαιρέσεις και στη ζωή που είναι γεμάτη με εκπλήξεις, μπορεί να βρεις ‘δικούς’ σου ανθρώπους ακόμη κι εκεί που θεωρείς πως είσαι ξένος και μπορεί οι γονείς ή τα αδέρφια σου να γίνουν οι χειρότεροι εχθροί σου. Ποιος μπορεί να προεξοφλήσει τα γεγονότα ή τις σχέσεις; Όλα είναι πιθανά.


Ερώτηση 7η: Η Κάτια θα εγκαταλείψει την πατρίδα της και θα μεταβεί στην Άπω Ανατολή για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς να γνωρίζει καν τη γλώσσα. Πόσο εύκολη ή δύσκολη, κατά τη γνώμη σας, είναι η απόφαση κάποιου να εγκαταλείψει την ασφάλεια της χώρας του και να μεταναστεύσει σε μία ξένη χώρα που δεν γνωρίζει καν τη γλώσσα;

Γ.Κ.: Πάρα πολύ δύσκολη! Για μένα προσωπικά σχεδόν δραματική… Όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε δει χιλιάδες παραδείγματα νέων αλλά και μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων που εγκαταλείψαν την πατρίδα μας με σκοπό την ανεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας ακόμη και σε χώρες στις οποίες δεν γνώριζαν καν τη γλώσσα. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πηγή έμπνευσης για μένα. Τους θεωρώ ήρωες και πραγματικά εύχομαι να γυρίσουν σύντομα πίσω, με τις καλύτερες προοπτικές εντός πατρίδας.


Ερώτηση 8η: Η Ζαντί αποτελεί την απόλυτη έννοια της φιλίας. Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή σας;

Γ.Κ.: Πολύ σημαντική! Παίζει τεράστια σημασία η φιλία για μένα. Τους συγγενείς δεν τους επιλέγουμε, οι φίλοι όμως είναι η επιλογή που κάνει η ψυχή μας κι αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην έννοια της παρουσίας τους στη ζωή μας. Θέλω να εμπιστεύομαι απόλυτα τους ανθρώπους αυτούς και το αντίστροφο. Μια προδοσία τους πονάει περισσότερο γιατί στηρίζεται στην επιλογή, στην κρίση μας, στο μυαλό και την ψυχή μας. Είναι ρίσκο αλλά ταυτόχρονα μια ψήφο εμπιστοσύνης στον ίδιο τον άνθρωπο για τον οποίο δεν έχω χάσει ακόμη την ελπίδα μου.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.Κ.: Τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου που μοιράζονται μαζί μου τα ταξίδια μου. Για όσο διαρκεί η ανάγνωση έχουμε ακριβώς τις ίδιες σκέψεις, τα ίδια όνειρα, τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες εικόνες. Ελπίζουμε και φοβόμαστε για τα ίδια πράγματα, ζούμε σε έναν κοινό, μοναδικό κόσμο παρέα. Αν δεν είναι αυτό μαγεία, τότε τί είναι; Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Γ.Κ.: Θα ήθελα μονάχα να πω, πως η μούσα τούτη τη φορά, μου έχει προστάξει ένα βιβλίο διαφορετικό από το Όσα Αγαπήσεις Θα ναι Ξένα. Πολύ διαφορετικό.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας “Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα”!!!

Γ.Κ.: Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόταση και το βήμα. Κάνετε αξιόλογη δουλειά, η αγάπη σας για τη λογοτεχνία είναι χειροπιαστή και απόλαυσα τις ξεχωριστές σας ερωτήσεις!





Η Γεωργία Κακαλοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει στον Δήμο Δίου Ολύμπου Πιερίας, απ’ όπου και κατάγεται.
Οι πρόγονοί της έχουν ρίζες στην Κρήτη και στη Μικρά Ασία.
Φοίτησε στα ΤΕΙ Επισκεπτριών Υγείας, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές κλασικής κιθάρας και αρμονίας.
Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου, καθώς και μαθήματα υποκριτικής σε ερασιτεχνικό θέατρο της Κατερίνης, συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις.
Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή μυθιστορημάτων.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη το μυθιστόρημά της Μελωδία στη Θύελλα.
Γράφει, επίσης, ποιήματα και άρθρα στο blog της georgiakakalopoulou.blogspot.com.
Άρθρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί και στη διαδικτυακή εφημερίδα Mag Newspaper.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.
Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος σε τεχνικό γραφείο.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Επικοινωνία με τη συγγραφέα:
(2019) Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2018) Έκπτωτοι φύλακες, Ωκεανίδα
(2017) Το διαμάντι της ερήμου, Ωκεανίδα
(2016) Η υπόσχεση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2014) Μελωδία στη θύελλα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2013) Θεοί και φύλακες, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2012) Λόγοι μοναξιάς, Ωκεανός
(2011) Θεοί και φύλακες, (Ελένη), Το Τέταρτο
(2007) Πέρα από την αγάπη, Μάτι
(2006) Το διαμάντι της ερήμου, Μάτι






Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα
Ένα μαγευτικό ταξίδι από την Ελλάδα στην Άπω Ανατολή των ανθισμένων κερασιών. Μια μοίρα που θα φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές εθνότητες και κουλτούρες κι ένας έρωτας που θα παλέψει με προκαταλήψεις και ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η Κάτια, ακολουθώντας τον καρδιακό της φίλο στη Νότια Κορέα, ετοιμάζεται να κάνει μια νέα αρχή, να ξεπεράσει το μοναχικό και δύσκολο παρελθόν της και να φτιάξει επιτέλους τη δική της μικρή επιχείρηση. Τα γεγονότα όμως θα τη φέρουν αντιμέτωπη με την απόλυτη καταστροφή. Θα βρεθεί ολομόναχη, προδομένη και δίχως χρήματα σε ξένη χώρα, με μοναδική σανίδα σωτηρίας μια νέα φίλη, την Κορεάτισσα Ζαντί. Η Ζαντί, εν αγνοία της Κάτιας, θα κανονίσει για την Ελληνίδα φίλη της έναν λευκό γάμο προκειμένου να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει. Δυο διάσημοι άντρες -δυο ξαδέρφια- θα γίνουν ορκισμένοι εχθροί διεκδικώντας μια θέση στην καρδιά της. Στο σπίτι στο οποίο θα βρεθεί νύφη θα τη μισήσουν, θα την πολεμήσουν, θα τη λατρέψουν.



Έκπτωτοι άγγελοι
Όταν ο ιερέαs παππούς της ανέθεσε στην Πανδώρα μια παράλογη και απίστευτη αποστολή στη νήσο
Αϊόνα της δυτικής Σκοτίας, εκείνη ήδη αισθανόταν μπερδεμένη με όσα της συνέβαιναν.

Τώρα είχε έρθει η στιγμή να μάθει την αλήθεια, να γνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Ο Γκάμπριελ δεν είχε καμιά θέση εδώ.

Δεν ήταν προορισμένος για τούτον τον κόσμο, δεν του άρεσε, δεν συμπαθούσε τους ανθρώπους. Ήταν πολύ καλύτερός τους, ανώτερος, φτιαγμένος να υπηρετεί υψηλούς σκοπούς και να πολεμά για το αιώνιο καλό. Αλλά είχε εγκλωβιστεί εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους. Ή μήπως όχι;

Από τη Σκοτία ως τις παρυφές του Ολύμπου, κάτω από τη σκιά του βουνού των αρχαίων θεών, οι δυο τους θα ανακαλύψουν πως είναι μαριονέτες ενός πεπρωμένου γεμάτου καταχθόνια μυστικά και σχέδια, εξαντλητικό κυνηγητό, μοιραίο πόθο και πάθος και ανεξέλεγκτο έρωτα.

Ποιος όμως μπορεί να αντιταχθεί στη μοίρα που έχει γραφτεί για τους Έκπτωτους Φύλακες;



Το διαμάντι της ερήμου
"Τα παραµύθια είναι µικρά δείγµατα της φαντασίας που διαθέτει η ζωή. Όποιος δεν πιστεύει σε αυτά, δεν βλέπει τις απεριόριστες δυνατότητές της".

Το σκηνικό παράδοξο, άγριο: η αραβική έρηµος, µια συνωµοσία, µυστικές υπηρεσίες, προδότες και ένα αιµατηρό πραξικόπηµα. Δυο πρίγκιπες, αποφασισµένοι να ριχτούν στη φωτιά της µάχης.
Το Εµιράτο του Αλµάς, το Διαµάντι της Αραβίας, είναι το τρόπαιο που διεκδικούν.
Όχι, όµως, η Έλενα, που ξεκινά για ένα µοναχικό ταξίδι του µέλιτος, θέλοντας να αφήσει πίσω της την απογοήτευση για τον άνθρωπο που είχε εµπιστευτεί, δίχως να γνωρίζει πως από την πρώτη στιγµή αυτού του ταξιδιού µια σκευωρία εξυφαίνεται γύρω της.
Αντιµέτωπη, ξαφνικά, µε βαριές κατηγορίες και περιστοιχισµένη από ανθρώπους έτοιµους να ρισκάρουν και την ίδια τους τη ζωή για να πάρουν αυτό που θέλουν, η Έλενα βεβαιώνεται πως η ζωή παίζει παιχνίδια µαζί της.
Το διαµάντι της ερήµου είναι ένα ακόµη σκληρό παιχνίδι σε βάρος της; Ωστόσο, ακόµη και σε µια εποχή σαν τη δική µας, όλοι έχουν δικαίωµα στο όνειρο...



Η υπόσχεση
Μπορεί μια νεαρή κοπέλα να μεταμφιεστεί σε αγόρι για να εισχωρήσει στα άδυτα μιας αντρικής αθλητικής ομάδας προκειμένου να ανακαλύψει τον δολοφόνο του πατέρα της;

Τίποτα δεν είναι ικανό να κρατήσει την Τάμι μακριά από τον οίκο των Κονσίτο Αρά και τη σχολή χάντμπολ Ζέφιρο, στις Συρακούσες. Η μυστηριώδης έλξη που της ασκεί το παλιό αρχοντικό και ο ιδιοκτήτης του, ο κακότροπος και σκληρόκαρδος Μάσιμο, αλλά και η ανάγκη της να αποδοθεί δικαιοσύνη την υποχρεώνουν να πάρει μέρος σε μια ασύλληπτη περιπέτεια, που θα αλλάξει τον ρου της μοίρας.

Η ζώνη της Ντιάνα, ένα πολύτιμο κειμήλιο το οποίο καταράστηκε η πρώτη κοντέσα της οικογένειας Κονσίτο Αρά και στοιχειώνει όλους τους απoγόνους, θα μπλέξει στα γρανάζια της κατάρας τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Ποιος έκλεψε τη ζώνη;

Πώς θα λυθεί η κατάρα που βαραίνει τις πλάτες του Μάσιμο; Ποιος είναι ικανός να γεμίσει με φως την άδεια του καρδιά και να τον σώσει από τον βέβαιο χαμό του;

Αντέχεις ή παραδίνεσαι; Μάχεσαι ή ρίχνεις κουρασμένα το σπαθί και την ασπίδα;



Μελωδία στη θύελλα
Ο Λουγκ ΜακΝάιτ, παγκόσμιο αστέρι του τραγουδιού και του κινηματογράφου, νόθος γιος του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Στεργίου και μιας κοπέλας γεννημένης στα Χάιλαντς της Σκοτίας, αποφασίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της μητέρας του: να απαιτήσει το όνομά του από τον ψυχρό και αδιάφορο βιολογικό του πατέρα, έναν άντρα παντοδύναμο και διεφθαρμένο.
Στην πρώτη συνάντηση μαζί του γνωρίζει και την πρώην σύζυγό του, μια νεαρή γυναίκα που κουβαλά παλιά ψυχικά τραύματα από τον αδυσώπητο Στεργίου.
Σε μια απρόσμενη συμμαχία, οι δυο τους θα αποφασίσουν να πολεμήσουν τον άνθρωπο που σημάδεψε τις ζωές τους, ενώ παράλληλα ένας εκρηκτικός έρωτας θα γεννηθεί ανάμεσά τους.
Επικίνδυνα μυστικά, πολιτικές ίντριγκες, διαφθορά, σκοτεινές προσωπικές ιστορίες και ένας φόνος θα υφάνουν τον καμβά της ιστορίας αυτού του σφοδρού έρωτα. Μια περιπέτεια γεμάτη αναπάντεχες εξελίξεις και ανατροπές θα ενώσει τους άγριους ανέμους των υψιπέδων της Σκοτίας με τη γλυκιά λιακάδα της Ελλάδας και την αλμύρα της θάλασσάς της.



Θεοί και φύλακες
Ότι έχει γραφτεί δεν αλλάζει...
Η Ελένη, ένα πραγματικά αθώο πλάσμα, γεννημένο από την ίδια την ουσία του φωτός, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή πραγματικότητα και ένα ζοφερό πεπρωμένο.Ένα ταξίδι στην Ιταλία θα είναι η αρχή για να κινηθεί μια χιονοστιβάδα από αποκαλύψεις.
Μια προφητεία, ένα αιώνιο κακό, ένα τάγμα. Ό,τι γνώρισε, ό,τι αγάπησε, ό,τι πίστεψε είναι διαφορετικό πια. Ο έρωτας και η φιλία θα την πληγώσουν και ο ίδιος της ο εαυτός θα την προδώσει.
Σε ένα βιβλίο γεμάτο μυστικά, σκοτάδι, ίντριγκα, δυνατά συναισθήματα και έρωτα, η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό κυριαρχεί. Είναι αλήθεια ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα ή μήπως τα πράγματα ρέουν; Μήπως υπάρχει λύση και ελπίδα ακόμη και εκεί που επικρατεί το σκοτάδι;



Λόγοι μοναξιάς
Η Φανή, δυνατή, ρεαλίστρια, αντιμετωπίζει τη ζωή με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, θυσιάζοντας τα δικά της προσωπικά όνειρα. Αυτή είναι το στήριγμα της οικογένειάς της, κι όταν η μικρότερη αδελφή της η Λίτσα θα εγκαταλειφθεί από τον τυχοδιώκτη νεαρό με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη, η Φανή θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Στο μικρό χωριό όπου ζει η οικογένειά της, ο κόσμος είναι συντηρητικός, περίεργος, και τα ήθη του αυστηρά, και η παρουσία του Στέφανου, ενός διάσημου συγγραφέα θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ανάμεσα σ' εκείνον και στη Φανή αναπτύσσεται ένα παράξενο συναίσθημα αντιπάθειας και έλξης. Όμως μια δραματική εξέλιξη στη ζωή της Λίτσας θα τους φέρει αναγκαστικά κοντά...

Στο μεταξύ οι φήμες στο χωριό έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν, και η Φανή είναι αναγκασμένη να πάρει τον δρόμο της φυγής...

Μυστικά και δυνατά συναισθήματα, ανθρωπιά και κακία, μίσος και καλοσύνη, και μοναξιά... Όλοι έχουν να παλέψουν τελικά με τον εαυτό τους και με τη μοναξιά των ανέκφραστων συναισθημάτων...



Πέρα από την αγάπη
Ποιος γνωρίζει τί του επιφυλάσει η μοίρα; Ποιος μπορεί να διαβάσει το πεπρωμένο του; Οι ήρωες αυτού του βιβλίου βρίσκονται μπλεγμένοι στα παλιά και στα νέα, στο παρελθόν και στο παρόν, στα μίση και τα πάθη.

Ένα βιβλίο που μας θυμίζει ότι βαπτίζουμε αγάπη τον εγωισμό και τα θέλω μας. Ένα βιβλίο που μιλά για δυνατούς και ρομαντικούς έρωτες. Ένα βιβλίο που αξίζει να ξεφυλλίσει κανείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου