Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ένατος” του Αλέξανδρου Γκουντινάκη


Πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση των προσωπικών στίχων του ποιητή, Αλέξανδρου Γκουντινάκη, μας μυεί ήδη στο τι θα διαβάσουμε όταν μας λέει:
“Ποίηση είναι η σύνθεση μουσικής από αιμόφυρτες λέξεις”
Μας δίνει, λοιπόν, ένα δείγμα της επαγγελματικής του ιδιότητας και της ευαισθησίας που τον διακατέχει.
Η παρούσα ποιητική συλλογή αποτελείται από 51 ποιήματα, αποτελούμενα όλα από λίγους στίχους αλλά όπως λένε τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια. Και να που ο κανόνας επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο.
Θα σας παραθέσω ένα από τα ποίηματά του, το οποίο τιτλοφορείται ως “Το μήνυμα”:
«Όλα στη γη είναι ένα
μου είπες
Όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό
Σε κοίταξα
Δεν μίλησα
Έκλαψα κρυφά
Όταν κάποιος σε αγαπά
δεν είσαι ποτέ μόνος
Ντράπηκα που άργησα τόσο
να το μάθω»
Πολλοί μιλάνε για τη σύγχρονη ποίηση και το πόσο σπουδαία είναι χωρίς επιρροές από την κλασική και νεοελληνική της γενιάς του '30. Εδώ, όμως, συναντάμε το ακριβώς αντίθετο.
Ο ποιητής, Αλέξανδρος Γκουντινάκης, μας προσφέρει μέσα από τις σκέψεις του όλα όσα μας προσέφεραν ποιητές όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κ.α., δηλαδή ποιότητα, συναισθήματα, έμπνευση και δημιουργία μέσα από τον απλό αλλά λιτό λόγο χωρίς φανφάρες και τυποποιημένες εκφράσεις που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν στον αναγνώστη έκπληξη και θαυμασμό για τον πλούσιο λόγο του δημιουργού. Κάθε ποίημά του αγγίζει και μία ευαίσθητη χορδή της καρδιάς του αναγνώστη. Δεν καταφέρνει κανείς να ξεχωρίσει ένα ή περισσότερα αλλά όλα έχουν κάτι το ιδιαίτερο, μία στόφα διαφορετική αλλά και μαγευτική συνάμα.
Αναμφισβήτητα, αξίζει να γνωρίσουν όλοι τη γραφή του και σίγουρα θα τον ακολουθούν σε κάθε του συγγραφικό βήμα!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου