Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Το άρωμα της μανόλιας” της Τάνιας Θεοδοσίου


Η Φαίδρα επιστρέφει στα Χανιά με πληγές ανοιχτές και ένα έγκλημα που την έχει στιγματίσει τόσο ψυχολογικά όσο και τοπικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την ίδια υπαίτια για τον θάνατο της καλύτερής της φίλης.
Η επίθεση που δέχεται από συγκεκριμένα άτομα την πληγώνει ανεπανόρθωτα αλλά αυτή τη φορά πρέπει να παλέψει για να διεκδικήσει την ηρεμία και τη γαλήνη που τόσο πολύ αναζητά με δίψα η ψυχή της.
Στη διαδρομή της θα αποκτήσει πολλούς εχθρούς αλλά και φίλους. Θα καταφέρει όμως να ξεχωρίσει ποιοι είναι οι φίλοι της που νοιάζονται για αυτήν; Ποιος είναι αυτός που παραμονεύει κρυφά στη γωνία με σκοπό να την εξαφανίσει; Γιατί τη μισεί τόσο πολύ; Ποιος ήταν ο δολοφόνος της παιδικής της φίλης και πώς συνδέεται με τους νέους φόνους που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή; Θα καταφέρει η Φαίδρα να βγει αλώβητη από αυτή την ιστορία ή έστω με τις λιγότερες απώλειες;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σελίδα – σελίδα και οι αποκαλύψεις θα είναι ανατρεπτικές. Τα στοιχεία που δίνονται σιγά – σιγά θα μας δείξουν τα αληθινά πρόσωπα των ηρώων της ιστορίας. Κάθε κομμάτι θα προκαλέσει σεισμό πολλών ρίχτερ και οι ισορροπίες θα χαθούν. Τα προσωπεία θα πέσουν και η αλήθεια θα έρθει στο φως αφήνοντας βαθιές πληγές στο διάβα της αλλά και την εξιλέωση που τόσο πολύ αναζητά η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου και όχι μόνο. Και μέσα σε όλον αυτόν τον πόνο θα δούμε να αναβιώνει ένας ανεκτίμητος έρωτας, τον οποίο αρχικά η Φαίδρα βλέπει με σκεπτικισμό και φόβο.
Τα συναισθήματα που απορρέουν είναι πολλά, ποικιλόμορφα και αλληλοσυγκρουόμενα. Η αγάπη συνδέεται άρρηκτα με το μίσος, η χαρά με τη λύπη και η ευτυχία με τη δυστυχία. Και η λάβα που θα ξεχυθεί θα κάψει πολλούς ανθρώπους. Ώσπου όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και το νερό θα μπει στο ρυάκι.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πολλά κομμάτια! Η γραφή της συγγραφέως, Τάνιας Θεοδοσίου, είναι ορμητική και μοναδική και ο λόγος της ρέει αβίαστα ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου απνευστί. Για ακόμα μία φορά γνωρίζει τη σωστή συνταγή για να κερδίσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Πέραν όμως της γραφής και της ιδιαίτερης ποιότητας, μιας άλλης εποχής, που έχει η δημιουργός του συγκεκριμένου πονήματος θα ήθελα να σταθώ και στην καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου. Η σκληρόδετη έκδοση προσφέρει ένα συν σε αυτό το κομψοτέχνημα που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός! Αναζητήστε τα βιβλία της και σίγουρα θα γνωρίσετε μία γραφή αλλιώτικη από αυτή της σύγχρονης λογοτεχνίας!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου