Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Συζητώντας με τον Σάββα Καλιοντζή

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Σ.Κ.: Υπάρχουν αρκετοί/ες συγγραφείς που μου αρέσουν, δεν μπορώ να βάλω κάποιο συγκεκριμένο όνομα πάνω από τ’ άλλα. Θα αναφέρω ενδεικτικά τους Στίβεν Κίνγκ και Τόμας Χάρις.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Σ.Κ.: Αν θυμάμαι καλά ήταν «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών», στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Σ.Κ.: Ήταν μία παρόρμηση, έγινε χωρίς πολύ σκέψη. Κάποια στιγμή αποφάσισα να διαπιστώσω εάν μπορώ κι εγώ να γράψω μία ιστορία σαν κι αυτές που διάβαζα. Μία ιστορία περιπέτειας η οποία θα ταξίδευε τους αναγνώστες.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ο εραστής των νυχτερίδων”;

Σ.Κ.: Δεν ξέρω εάν μπορεί να χαρακτηριστεί με μία λέξη. Το δεδομένο είναι πως μέσα από την αστυνομική πλοκή της ιστορίας αναδεικνύει ότι τα απωθημένα και οι εμμονές των ανθρώπων καθορίζουν το μέλλον.


Ερώτηση 5η: Με μία δολοφονία που μοιάζει για αυτοκτονία ξεκινάει το βιβλίο σας. Θεωρείτε ότι όσο καλά και αν οργανωθεί μία δολοφονία θα αποκαλυφθεί η αλήθεια;

Σ.Κ.: Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το έγκλημα θέλει τύχη. Απλές συγκυρίες είναι ικανές να ανατρέψουν και το πιο καλομελετημένο σχέδιο και άλλες να δράσουν υπέρ του ενόχου. Η πολυπόθητη αλήθεια αποκαλύπτεται συχνά, αλλά όχι πάντα.


Ερώτηση 6η: Η αστυνομία βλέπουμε ότι παλεύει να βρει απαντήσεις και να εξιχνιάσει τα εγκλήματα. Πιστεύετε ότι όλοι είναι άξιοι να βρουν την άκρη του νήματος ή κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αυτή την ικανότητα;

Σ.Κ.: Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες. Κάποιοι αντιλαμβάνονται πράγματα που από άλλους ξεφεύγουν. Όσον αφορά όμως την αστυνομική έρευνα η τεχνολογία σήμερα βοηθάει πάρα πολύ. Η ανάλυση του DNA, τα ψυχολογικά προφίλ, χημικές ουσίες όπως η Λουμινόλη, η εξέλιξη της ιατροδικαστικής επιστήμης, κάνουν το έργο των αστυνομικών ευκολότερο και το πρότυπο εκείνο του Ηρακλή Πουαρό που γνωρίζουμε δεν είναι πλέον κυρίαρχο.


Ερώτηση 7η: Η Σύνθια θα κληθεί να αναγνωρίσει τη σωρό της αδερφής της και να αναλάβει κάθε εκκρεμότητα που έχει αφήσει η εκλιπούσα. Όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση, συνήθως, καταρρέουν ψυχολογικά. Πού οφείλεται αυτό; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Σ.Κ.: Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι επόμενο να κλονιστεί η ψυχολογική ισορροπία και ο συναισθηματικός κόσμος. Η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια, που δένεται με πρόσωπα και πράγματα και η απώλειά τους του στοιχίζει. Κάποιοι μπορεί να δείχνουν δυνατοί, να αναλαμβάνουν ευθύνες και τη φροντίδα άλλων, αλλά μέσα τους έχουν καταρρεύσει ή καταρρέουν όταν μένουν μόνοι.


Ερώτηση 8η: Το κοκαλάκι της νυχτερίδας είναι ένας μύθος που διαιωνίζεται σε βάθος χρόνου. Το “τελετουργικό” ποικίλει από στόμα σε στόμα. Γιατί ορισμένοι άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες σε κάποια πράγματα για τύχη και όχι στις δικές τους δυνάμεις;

Σ.Κ.: Πιστεύω για δύο λόγους, κυρίως. Πρώτον διότι οι δικές τους δυνάμεις δεν επαρκούν και αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, και δεύτερον διότι έχουμε μεγαλώσει με δοξασίες και παραδόσεις, οι οποίες έχουν περάσει στο υποσυνείδητο, και πολλές φορές, δίχως να το καταλαβαίνουμε, στρεφόμαστε στο μεταφυσικό για να βρούμε απαντήσεις.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Σ.Κ.: Να έχουν υπομονή, επιμονή και να είναι αισιόδοξοι. Η ζωή έχει γυρίσματα.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Σ.Κ.: Συνεχίζω τη συγγραφή βιβλίων θρίλερ και φαντασίας, αναζητώντας όσο το δυνατόν πρωτότυπα θέματα, ώστε οι αναγνώστες να μην κουράζονται από επαναλήψεις. Ήδη υπάρχουν στο συρτάρι μου τρία αδημοσίευτα βιβλία και κάποιο από αυτά θα είναι το επόμενο. Πάντως, θα είναι μία περιπέτεια που θα συνδυάζει το φυσικό με το μεταφυσικό στοιχείο.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Σ.Κ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ για την πρόσκληση. Να είστε καλά και καλές αναγνώσεις.





Ο Σάββας Καλιοντζής γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1967 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το Αγγελοχώρι του δήμου Θερμαϊκού. Σπούδασε βιολογικές και συμβατικές αγροτικές καλλιέργειες, αλλά πολύ σύντομα τον κέρδισε ο χώρος του βιβλίου. Ξεκίνησε να εργάζεται ως πωλητής βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών και κατόπιν σε εταιρεία συσκευασίας και διανομής εικονογραφημένων περιοδικών. Στη συνέχεια εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους, ως εξωτερικός συνεργάτης.
Γράφει αποφθέγματα, μυθιστορήματα θρίλερ, αστυνομική λογοτεχνία και κωμωδία και συμμετείχε σε μία ποιητική συλλογή με εβδομήντα ποιητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Ρήσεις (2010) εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
Η μοναξιά είναι χάρισμα (2011) ποιητική συλλογή, εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
Σκιές (2014) θρίλερ, εκδόσεις Άνεμος
Εκτός ορίων (2015) θρίλερ, εκδόσεις Άνεμος
Σε αναμμένα κάρβουνα (2017) θεατρική κωμωδία, εκδόσεις Άνεμος





Ο εραστής των νυχτερίδων
Η αστυνομία ανακαλύπτει μία νεαρή γυναίκα νεκρή στο διαμέρισμά της. Η πόρτα είναι κλειδωμένη και το κλειδί βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της κλειδαριάς. Όλοι πιστεύουν πως πρόκειται για αυτοκτονία, ο ιατροδικαστής όμως διακρίνει ίχνη από δεσμά στα χέρια της, τα οποία αφαιρέθηκαν μετά θάνατον. Αποφαίνονται, τελικά, πως κάποιος τη στραγγάλισε, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν με ποιον τρόπο ο δολοφόνος έφυγε από το διαμέρισμα. Την αλήθεια, όμως, τη γνωρίζει μόνο ένας! Ένας άνδρας γεμάτος από εμμονές και προκαταλήψεις που ακροβατεί μεταξύ λογικής και τρέλας. Επηρεασμένος από προσωπικά βιώματα, καταδιωκόμενος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
Ο Εραστής των Νυχτερίδων είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με το οποίο ο συγγραφέας εκθέτει τα πιο σκοτεινά ένστικτα του ανθρώπου. Συνδυάζοντας το φυσικό με το μεταφυσικό δίνει στον αναγνώστη ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα που θα χαραχτεί βαθιά στη μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου