Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Συζητώντας με τη Φανή Τερζόγλου

 

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Φ.Τ.: Η τέχνη του λόγου είναι για μένα ένα μέσο έκφρασης του συγγραφέα κι έχει αποδέκτη τον αναγνώστη, με την ελπίδα να του προσφέρει συναισθήματα, να του δημιουργήσει εικόνες και να τον ταξιδέψει. Είναι ένα έργο τέχνης κατά την άποψή μου και έτσι θα ήθελα να αντιμετωπίζεται.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Φ.Τ.: Αν η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, ο τρόπος γραφής του προσεγγίζει τον ψυχισμό του αναγνωστικού κοινού και φυσικά αν η υπόθεση του έργου του καταφέρνει να το κερδίσει, τότε θεωρώ πως θα έχει μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη μα και στην καρδιά των αναγνωστών του.


Ερώτηση 3η: Τι συναισθήματα νιώθετε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Φ.Τ.: Για μένα η διαδικασία της συγγραφής είναι μια ιεροτελεστία.
Παύω να είμαι η Φανή και λειτουργώ σαν οδηγός.
Οδηγός, σε ένα ταξίδι ηρώων και χαρακτήρων που πρέπει να κινηθούν μέσα στην ιστορία, ο καθένας μέσα στο ρόλο που του έχει δοθεί.
Θέλω να νιώσω την κάθε αίσθηση που αποδίδω στην ιστορία ώστε να την περιγράψω με το συναίσθημα που με διαπερνά εκείνη τη στιγμή.
Λύπη, χαρά, φόβος, αισιοδοξία... αγάπη!
Είναι μια εμπειρία που με βγάζει από την πραγματικότητα και με κάνει να ταξιδεύω στη δική μου φανταστική αλήθεια!


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Φ.Τ.: Η Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι μια σκηνή από την καθημερινότητα, μια είδηση που θα ακούσω, ή μια ιδέα που θα πεταχτεί στα ξαφνικά στο μυαλό μου και θα μου γυρίζει στο μυαλό για ώρα, μέχρι να της δώσω μια υπόσταση.


Ερώτηση 5η: Επανέκδοση της σειράς βιβλίων σας “Μπέτυ Ρουμπέτη”. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή τη χαρά;

Φ.Τ.: Η Μπέτυ και η Λουκία αποδείχτηκαν αγαπημένο δίδυμο τόσο για μένα όσο και για τους αναγνώστες, μικρούς και μεγαλύτερους!
Ευχαριστώ τον εκδοτικό μου οίκο, τις εκδόσεις Ψυχογιός που επανέκδωσαν την πρώτη ιστορία της Μπέτυς κι εύχομαι να συνεχίσει να ταξιδεύει βρίσκοντας στέγη σε πολλές βιβλιοθήκες


Ερώτηση 6η: Τα βιβλία σας έχουν αγαπηθεί από τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Φ.Τ.: Θέλω πολύ να πιστεύω πως τα χάρτινα παιδιά μου αγαπιούνται, γιατί δημιουργήθηκαν με πολύ στοργή και σεβασμό προς τους αναγνώστες.
Ίσως αγγίζουν τελικά την ψυχή και την καρδιά τους και καταφέρνουν να φωλιάσουν δημιουργώντας αισθήματα, κάτι που χρειαζόμαστε όλοι μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.


Ερώτηση 7η: Παιδικό βιβλίο. Πόσο δύσκολο είναι για έναν δημιουργό να κερδίσει τις καρδιές των μικρών μας αναγνωστών;

Φ.Τ.: Τα παιδιά είναι δύσκολο αναγνωστικό κοινό.
Είναι πανέξυπνα και δεν μπορεί κάποιος να τα κοροϊδέψει με μια πρόχειρα φτιαγμένη ιστορία.
Το βιβλίο έχει να τα βάλει με την τεχνολογία και η μάχη είναι άνιση.
Επομένως πρέπει να τους προσφέρεις κάτι πραγματικά δυνατό ώστε να τα κερδίσεις!
Μην ξεχνάμε όμως και τη δύναμη του μάρκετινγκ και της προώθησης που παίζει ίσως και τον πιο
ουσιαστικό ρόλο.


Ερώτηση 8η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα συναίσθημα από κάθε χάρτινό σας ήρωα – Μπέτυ, Ερρίκο, Μάμι Μπλου, δόκτορα Πλατίνι– που σας συνοδεύει στην κοσμοθεωρία σας και στον τρόπο σκέψης και δράσης ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Φ.Τ.: Η Μπέτυ αντιπροσωπεύει την ακεραιότητα και της βαθιάς πίστης στον άνθρωπο. Το αφοπλιστικό χιούμορ της είναι το... όπλο της!
Ο Ερρίκος για μένα είναι η χαρά της ζωής. Μπορεί να παρασύρεται εύκολα αλλά κρύβει μια χρυσή καρδιά και είναι ένας πιστός φίλος.
Ήθελα να προσωποποιήσω την εντιμότητα και την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και θεωρώ πως με τη Μαμι Μπλού μάλλον το κατάφερα.
Ο δόκτωρ Πλατίνι είναι ο εκείνος που όλοι θα θέλαμε να έχουμε για φίλο και για γείτονα. Ανιδιοτελής, αφηρημένος και... εφευρέτης!


Ερώτηση 9η: Η αξιαγάπητη Λουκία είναι η όμορφη, σκανδαλιάρα και περήφανη γάτα της Μπέτυς. Τα τετράποδα μάς ομορφαίνουν τη ζωή. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους που κάνουν τις ζωές μας όμορφες και τόσο ιδιαίτερες;

Φ.Τ.: Η ασίγαστη επιθυμία για παιχνίδι, τα μάτια τους, η ιδιοσυγκρασία τους, η αγάπη που σου δείχνουν και αυτό το κούνημα της ουρίτσας τους που λατρεύω κάνουν τη ζωή μας πιο χαρούμενη κι ενδιαφέρουσα!
Απλά λατρεύω την Κίρα τη γατούλα μου και τον Τίμυ τον μικρό μου μαλτεζάκο.
Η Λουκία σαν χαρακτήρας υπήρξε υπαρκτό κατοικίδιο. Την "έπλασα" έχοντας στο μυαλό τη γάτα μου την Έλσα που υπήρξε το πιο πιστό και καλόψυχο γατί που υπήρξε ποτέ.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Φ.Τ.: Έχω κατά νου σε ημιτελή μορφή ακόμη δύο βιβλία που ετοιμάζω για ενήλικο κοινό αλλά απαιτούν έρευνα γιατί θέλω οι συγκεκριμένες ιστορίες μου να έχουν αληθοφανή χαρακτήρα, προσεγγίζοντας με ρεαλισμό τα γεγονότα που περιγράφονται.
Από την άλλη ετοιμάζω και κάποια ιστοριούλα για μικρότερους φίλους και ελπίζω να γίνει αποδεκτή σύντομα από το αναγνωστικό μου κοινό!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία, καλοτάξιδα τα βιβλία σας και πάντα τέτοια ευχάριστα νέα να συμβαίνουν στη ζωή σας!!!





“Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου”: https://www.psichogios.gr/el/h-mpety-roympeth-kai-to-nhsi-toy-xamenoy-thryloy.html
“Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της ημισεληνου”: https://www.psichogios.gr/el/h-mpety-roympeth-kai-to-tsirko-ths-hmiselhnoy.html
“Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού”: https://www.psichogios.gr/el/h-mpety-roympeth-kai-o-fylakas-toy-wkeanoy.html
“Η Φρου Λαφάν στην υπηρεσία του στέμματος”: https://www.psichogios.gr/el/h-froy-lafan-sthn-yphresia-toy-stemmatos.html





Η ΦΑΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ γεννήθηκε στη Γερμανία το 1972. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μουσική. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για πολλά χρόνια και παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Πλέον ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην πόλη της Ξάνθης. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το πρώτο της βιβλίο με τη μικρή ναυαγό, Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΡΥΛΟΥ και Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ.





Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΡΥΛΟΥ
Η Λουκία, μια πανέξυπνη γάτα, ανακαλύπτει στην ακτή του νησιού της την Μπέτυ, μια μικρή ναυαγό, και τη φέρνει στο σπίτι της αφεντικίνας της. Η Μάμι Μπλου, μια καλοσυνάτη νοσοκόμα, φροντίζει την Μπέτυ και μαζί με τον παράξενο εφευρέτη δόκτορα Πλατίνι ψάχνουν να βρουν πληροφορίες για τη μικρή.

Η αξιαγάπητη Μπέτυ κλέβει τις καρδιές όλων των κατοίκων στο Ψαρονήσι, ακόμα και των πιο στριμμένων. Μαζί με τον ζημιάρη φίλο της Ερρίκο ξεκινούν για την αναζήτηση του ναυαγίου της, αγνοώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Όπως ο φοβερός πειρατής Κοκκινογένης, που κάνει την εμφάνισή του στο νησί και ξυπνά σε όλους τους εφιάλτες των παιδικών τους χρόνων… Θα μπορέσει, άραγε, η παμπόνηρη Λουκία να βοηθήσει τη φίλη της;

Μια απίστευτη και απολαυστική περιπέτεια με πολλές ανατροπές, που κρατάει μικρούς και μεγάλους σε αγωνία ως την τελευταία σελίδα!





Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ
Το καλοκαίρι πέρασε στο Ψαρονήσι και η Μπέτυ μαζί με τον Ερρίκο έχουν ξεκινήσει το σχολείο. Η Λουκία βαριέται και περιμένει πώς και πώς τα γενέθλια της φίλης της και το πάρτι που της ετοιμάζει η Μάμι Μπλου. Παράλληλα, στο μικρό νησί επικρατεί μια ευχάριστη αναστάτωση καθώς Το Τσίρκο της Ημισελήνου και ο φανταστικός Βίνι ντα Ρέλο, ο διάσημος ταχυδακτυλουργός, κατέφθασαν για να καταπλήξουν τους ενθουσιασμένους Ψαρονησιώτες.

Γιατί όμως η μαντάμ Ρουπικιέ, η μοδίστρα, είναι τόσο προβληματισμένη; Ποια είναι η μυστηριώδης παραμορφωμένη γυναίκα που την απειλεί; Τα δυο παιδιά και η κατεργάρα Λουκία θα έρθουν αντιμέτωπα με καινούριες προκλήσεις…

Η Φανή Τερζόγλου μάς χαρίζει το δεύτερο συναρπαστικό βιβλίο με τις περιπέτειες της Μπέτυς Ρουμπέτη, κι οι αναγνώστες της θα διασκεδάσουν αφάνταστα ταξιδεύοντας στα Ξεχασμένα Νησιά!





Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
Η μοναδική Μπέτυ Ρουμπέτη, συντροφιά με την ανεκδιήγητη γάτα Λουκία και τον καλύτερό της φίλο Ερρίκο, είναι ξανά μαζί και μας ταξιδεύουν… πετώντας, στην κυριολεξία, στο μακρινό Μεγαλονήσι, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια απαγωγή και δεκάδες κινδύνους. Ποιος θέλει να βλάψει τη Μάμι Μπλου; Τι ρόλο παίζει ο μυστηριώδης πιλότος Ιούλιος Φλάι; Και τι κρύβει τόσο επιμελώς η Λουκία από την αφεντικίνα της;

Με την καταιγιστική του δράση, το βιβλίο Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα∙ ένα βιβλίο που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και τις αληθινές αξίες της ζωής.

Η Φανή Τερζόγλου κλείνει την τριλογία της Μπέτυς Ρουμπέτη με τον καλύτερο τρόπο. Μυστήριο, δράση και πολλές δόσεις γατίσιου χιούμορ στην απόλυτη περιπέτεια της χρονιάς!





Η ΦΡΟΥ ΛΑΦΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ
Όταν η Φρου Λαφάν μπλέκει άθελά της σε μια ληστεία στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς, χάρη στα μαθήματα ταεκβοντό στα οποία την έχει γράψει η μαμά της θα γίνει η ηρωίδα της ημέρας και θα κερδίσει μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές σ’ ένα υπερπολυτελές θέρετρο.

Πώς όμως θα βρεθεί η Φρου ξαφνικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Τι ζητάει ένα κορίτσι σαν κι αυτή παρέα με τον γοητευτικό Ίαν Μακ Λάουντ και την εκνευριστικά τέλεια Γιουβένα Κράουν, δυο νεαρούς μυστικούς πράκτορες; Και ποιος την προσέλαβε για να προστατεύσει το πολυτιμότερο αντικείμενο που διαθέτει η Βασίλισσα της Αγγλίας;

Στο βιβλίο Η ΦΡΟΥ ΛΑΦΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ μια νέα υπερκατάσκοπος γεννιέται! Η δυναμική Φρου Λαφάν υπόσχεται ατελείωτες περιπέτειες και δράση, ενώ παράλληλα διδάσκει τις αξίες της ζωής, την αγάπη, αλλά και την επιμονή για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου