Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Το σημάδι” του Μένιου Σακελλαρόπουλου


Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές. Θα το χαρακτήριζα ως κοινωνικό και εν μέρει αισθηματικό μυθιστόρημα γεμάτο αλήθειες, πάθη, λάθος επιλογές και λάθος χειρισμοί.
Μία στιγμή μπορεί να είναι αρκετή για να διαλυθούν σχέσεις, οικογένειες, φιλίες... Η λάθος επιλογή του Στέφανου θα σταθεί η αιτία να χάσει τη ζωή ένας άνθρωπος, να σημαδευτεί ένας άλλος και να διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του. Η ζήλια, οι ουσίες και το θόλωμα του μυαλού θα σταθούν αρκετά για να χαθούν οι ισορροπίες.
Πολλές φορές για τις πράξεις υποβόσκουν διάφοροι λόγοι. Άλλοτε είναι το dna (όχι απόλυτα αποδεδειγμένο), άλλοτε ο γαλουχισμός που λαμβάνει κάθε άνθρωπος από την οικογένειά του ή ακόμα και ο κοινωνικός περίγυρος.
Φυσικά δεν λείπει και το σωφρωνιστικό σύστημα. Εκεί ο συγγραφέας, φαίνεται πως έψαξε λεπτομερώς το θέμα για να το αποδώσει με τόσο εξαιρετικά άρτιο τρόπο!
Από όπου και να το πιάσω, αυτό το βιβλίο έχει να δώσει πολλά σε έναν αναγνώστη. Του δείχνει τους νόμους των φυλακών, την ανθρωπιά των υπαλλήλων. Πραγματικά έκλαψα στο σημείο που ένας υπάλληλος έδωσε στον Στέφανο τα χρήματα για να αγοράσει μερικά λουλούδια, τα οποία ήθελε να τα πάει κάπου. Το που δε θα σας το πω. Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντάς το. Το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων και η σκιαγράφησή τους είναι κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα από μία αντρική πένα.
Η γραφή είναι μεστή, μελετημένη, στοιχειοθετημένη, βασισμένη σε αληθινούς χαρακτήρες που γνώρισε ο ίδιος. Τα συναισθήματα που με κατάκλυσαν ήταν τόσο πολλά και διφορούμενα κάποιες στιγμές. Εκεί που αισθανόμουν πως ο Στέφανος άξιζε να τιμωρηθεί, αυτομάτως στην επόμενη σελίδα τον συμπονούσα και μου προκαλούσε θλίψη για τα όσα έζησε. Το αυτομαστίγωμά του με συντάραξε. Η ειλικρίνειά του με έλιωνε. Ελπίζω και εύχομαι κανένας άνθρωπος να μην φτάνει στο σημείο να αφαιρεί τη ζωή κάποιου άλλου. Αλλά η μετάνοια, η συγχώρεση και η αγάπη είναι τα σημαντικότερα αγαθά, με τα οποία έχει οπλιστεί κάθε άνθρωπος και οφείλει να τα δουλεύει και να τα καλλιεργήσει. Και ακριβώς αυτά μας προσφέρει ο συγγραφέας! Προσωπικά θα τον ακολουθώ σε κάθε του βήμα γιατί είναι από τους λίγους άντρες συγγραφείς που μου προκαλούν τέτοια έκρηξη συναισθημάτων!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου