Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Συζητώντας με τη Βασιλική Διαμαντή

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Β.Δ.: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και Νίκος Καζαντζάκης.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Δ.: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» Μενέλαος Λουντέμης.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Β.Δ.: Ότι το αίμα για το σώμα μας.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Β.Δ.: Οι άνθρωποι, οι συμπεριφορές τους και τα συναισθήματά τους. Όλα τα βιβλία μου είναι «ανθρωποκεντρικά»


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Δ.: Πήρα ένα χαρτί σε μικρή ηλικία και άρχισα να γράφω με μεγάλη ευκολία. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να το κάνω και το συνέχισα γιατί ένιωθα ότι με τραβάει σαν μαγνήτης.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Η Υφάντρα της Πόλης";

Β.Δ.: Ένα συγκλονιστικό αισθηματικό μυθιστόρημα, λόγω του πλούτου των συναισθημάτων, τοποθετημένο πολύ καλά στο ιστορικό του περιβάλλον. Και φυσικά «ταξιδιάρικο».


Ερώτηση 7η: Η Υφάντρα υφαίνει τις ζωές των ανθρώπων. Πιστεύετε πως ο καθένας ακολουθεί το υφαντό που του έχει "πλεχτεί" ή ο ίδιος είναι αυτός που καθορίζει τη ζωή του;

Β.Δ.: Αυτό αναζητώ κι εγώ γράφοντας τα βιβλία μου και δεν μπορώ να καταλήξω σε καμιά από τις δυο εκδοχές.


Ερώτηση 8η: Ένα μυστικό και μία λανθασμένη αποκάλυψη καθορίζουν τις ζωές της Λεϊλάς - Λυδίας με τον Άγγελο. Πιστεύετε πως μόνο μέσα από τη συζήτηση μπορούν να λύθουν οποιοδήποτε προβλήματα;

Β.Δ.: Πάντα! Ο διάλογος λύνει όλες τις παρεξηγήσεις και μαλακώνει τις ανθρώπινες ψυχές!


Ερώτηση 9η: Η Λυδία θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον γιο της. Μία μάνα μέχρι που μπορεί να φτάσει για την ευτυχία των παιδιών της;

Β.Δ.: Μέχρι εκεί που δεν φτάνει ο ανθρώπινος νους και ακόμα παραπέρα. Τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουν τα συναισθήματα της μάνας.


Ερώτηση 10η: Μέσα στο μυθιστόρημά σας συναντάμε τη μυθοπλασία και την ιστορία κάθε λαού. Σας δυσκόλεψε η μίξη αυτή;

Β.Δ.: Καθόλου. Όλα είναι ξεκάθαρα. Η ιστορία ενός λαού είναι πραγματικότητα και η μυθοπλασία είναι στη φαντασία του συγγραφέα. Άλλωστε η λέξη μυθιστόρημα αυτό το πάντρεμα δεν σημαίνει;


Ερώτηση 11η: Δύο λαοί, δύο διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω. Πιστεύετε πως η αγάπη και η φιλία είναι πάνω από τις κουλτούρες και τις θρησκευτικές αντιλήψεις ή είναι δύσκολο να βρεθούν οι ισορροπίες;

Β.Δ.: Εγώ πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι κατ’ ουσία. Ο τρόπος όμως με τον οποίο είναι οργανωμένες οι κοινωνίες μας δυσκολεύουν την ένωση τους όταν υπάρχουν διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω. Οι δυσκολίες μπορεί να είναι τεράστιες, αλλά εξαρτάται από τη δύναμη και τον χαρακτήρα για το αν θα είναι και αξεπέραστες.


Ερώτηση 12η: Η Ευανθία θα σταθεί σαν μάνα στον Δημήτρη. Τελικά το μητρικό ένστικτο είναι έμφυτο και δεν αφορά μόνο τους πραγματικούς γονείς;

Β.Δ.: Κι αυτοί που υιοθετούν ένα παιδί το αγαπούν λιγότερο; Δεν γίνονται στην πορεία πραγματικοί γονείς; Και πόσοι βιολογικοί γονείς στερούν από τα παιδιά τους την αγάπη; Πιστεύω τελικά ότι είναι έμφυτο.


Ερώτηση 13η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Β.Δ.: Θα μπορούσα να πω γιατί είναι ταξιδιάρικο. Αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη, την λατρεμένη πόλη που μαγεύει το μυαλό και την ψυχή. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Θέλω επίσης να δουν με άλλο μάτι τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω και συγκεκριμένα τους απλούς ανθρώπους της γειτονικής μας χώρας, με την οποία μας χωρίζουν συμφέροντα που γενούν μίσος. Τελικά οι απλοί άνθρωποι χωρίς να φταίνε και να παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις επωμίζονται τα αποτελέσματα που καταστρέφουν τη ζωή τους. Ανήμποροι σηκώνουν στις πλάτες τους μερίδιο μεγαλύτερο απ’ ότι τους αναλογεί.


Ερώτηση 14η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Δ.: Να έχουν ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή ψυχή για να μην βρίσκουν εμπόδιο τα συναισθήματα να φωλιάσουν μέσα τους. Να ρουφάνε τη ζωή, να ερωτεύονται και να διεκδικούν αυτό που θέλουν γιατί τίποτα ποτέ δεν μας χαρίζεται. Να ζουν χωρίς προκαταλήψεις και ν’ αγαπούν.


Ερώτηση 15η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Β.Δ.: Μια αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ξύλινες καλύβες στο ιστορικό Καλπάκι Ιωαννίνων και βρέθηκε να κατακτά τη ζωή στην Αμερική. Τοποθετημένο πάλι πολύ καλά στο ιστορικό του περιβάλλον με πολλές αναφορές στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής στη χώρα μας. Νομίζω ότι αρκούν αυτά τα στοιχεία που σας έδωσα…


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!

Β.Δ.: Και εγώ σας ευχαριστώ για τις ουσιαστικές σας ερωτήσεις!
 
 
 
 
 
Η Διαμαντή Βασιλική γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και
Μηχανικός Η/Υ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και
ζει μόνιμα στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης. Από το 2000 και μετά εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Διετέλεσε σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία της περιοχής
της και υποστήριξε τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στο χώρο των σχολείων.
2016 Η Υφάντρα της Πόλης, εκδόσεις Πηγή
2015 Μοιραίες παρεμβάσεις, εκδόσεις Πηγή





Η Υφάντρα της Πόλης
Αήθης έρωτας χαρακτηρίστηκε και πολεμήθηκε άγρια από την Ιστορία. Ο καμβάς του υφάνθηκε περίτεχνα από μια μυστηριώδη Υφάντρα της Κωνσταντινούπολης. Πρωταγωνίστρια η Λυδία, μουσουλμάνα γεννημένη σε μια περιοχή της Μικράς Ασίας, μια δύσκολη εποχή που οι πατρίδες «άλλαζαν χέρια». Η ζωή της καθορίζεται από το όνομα και την καταγωγή της· δέσμια μιας δύσκολης αποστολής, σφιχτοδεμένη στον ιστό της Υφάντρας, σαν την «Ιφιγένεια» καλείται να θυσιαστεί… Στην ίδια παράσταση και ο όμορφος Ξανθιώτης Άγγελος, γεννημένος μια μαύρη εποχή που η Ιστορία «άλλαζε σελίδα».
Ενώνονται οι δυο τους εξαίσια στο ίδιο υφαντό, ταξιδευτές και γητευτές του ανέφικτου, ονειρευτές και ερωτευμένοι, μέσα από διωγμούς, θανάτους, μυστικά και αποκαλύψεις. Ο έρωτας είναι τρελός, ποτέ δεν μπήκε σε καλούπια. Μεγαλούργησε για άλλη μια φορά και άνοιξε δρόμο στα απάτητα, ταγός και φωτοδότης της ζωής, μπροστάρης και οδηγητής. Ζωντάνεψε στο Βόσπορο, θέριεψε στη γέφυρα του Γαλατά, έστησε χορό στο Πέραν και στα Ψωμαθειά. Τόλμησε και σήκωσε ανάστημα στην Ιστορία!
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 όμως η Υφάντρα άλλαξε σχέδιο στο υφαντό…

Μπορεί η αγάπη να σκίσει όλα τα υφαντά και ν’ αφανίσει την Υφάντρα;
Μπορεί μια ζωή να ολοκληρωθεί μέσα από μια άδικη θυσία;
 
 
 
 
Μοιραίες παρεμβάσεις
Μπορούν άραγε να μας σκοτώσουν κάποιες λέξεις;
Μέσα από τις σελίδες ενός ημερολογίου ξεπηδά μια μυθιστορηματική ζωή.
Η Κατερίνα, που πάντα πίστευε στην ομορφιά του απρόβλεπτου και των μύθων της ζωής, δέχθηκε τις απρόσμενες και μοιραίες παρεμβάσεις της πάντα «προσγειωμένης» και λογικής Γεωργίας.
Το σκηνικό της ζωής της άλλαζε κάθε φορά σύμφωνα με τις επιλογές των άλλων. Κέρδιζε εύκολα την αγάπη και την έχανε με περίεργο και τραγικό πάντα τρόπο!
Μια αρχαία Αιγυπτιακή κατάρα όμως, αιωρούνταν πάνω από τις ζωές των δυο γυναικών. Παραμόνευε σε μια άκρη του μυαλού, αναζητώντας ευκαιρία να ξεχυθεί και να φέρει την καταστροφή. Η χαραμάδα άνοιξε και μαζί με τις αποκαλύψεις των
καλά κρυμμένων παρεμβάσεων εισέβαλαν στην πραγματικότητα της ζωής τους και οι μυθικές σκέψεις. Οι φιγούρες του
Μύθου ζωντάνεψαν, απείλησαν ζωές και ανέλαβαν να εκτελέσουν τις εντολές της μοίρας με ένα ανατριχιαστικό τρόπο.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου