Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται” του Philip Kerr

Όσοι έχουν διαβάσει Philip Kerr σίγουρα πρέπει να διαβάσουν και αυτό το βιβλίο του και όσοι δεν τον γνωρίζετε τότε ήρθε η ώρα να το κάνετε!
Από τους λίγους συγγραφείς που καταφέρνουν να συνδυάσουν μία αστυνομική υπόθεση με την ιστορία. Μέσα από τη μυθοπλασία του ξεπηδάνε εικόνες ιστορικού ενδιαφέροντος με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημα που κάθε σελίδα του καταφέρνει να μαγέψει και να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε περιόδους που δεν έχουν ζήσει οι περισσότεροι εξ αυτών. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος, συναντάμε τον αστυνομικό Μπέρνι Γκούτερ, στη ναζιστική Γερμανία του 1934, να προσπαθεί να βρει τη λύση σε έναν θάνατο και στο σκηνικό που δημιουργείται προκειμένου το 1936, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν εκεί, να είναι οι πιο λαμπεροί και πιο πολυδάπανοι. Ποιοι είναι αυτοί που κινούν τα νήματα σε όλη αυτή την προετοιμασία; Τι συμφέροντα έχουν ορισμένοι; Γιατί τόση έπαρση στο γίγνεσθαι; Ποια είναι η δημοσιογράφος που προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις προετοιμασίες; Γιατί έχει ως σκοπό το μποϊκοτάζ των αγώνων;
Στο δεύτερο μέρος, μεταφερόμαστε στην Κούβα του Μπατίστα και στο 1954 και στον νεότατο Φιντέλ Κάστρο. Τι γίνεται όμως όταν θα συναντήσει μπροστά του “σκελετούς” είκοσι ετών, και συγκεκριμένα τη δημοσιογράφο, Νορίν Χαραλαμπίδη, η οποία κάλυψε το θέμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων το 1934, και τον Μαξ Ρέλις, περιβόητο γκάγκστερ και γνωστό μαφιόζο της Αμερικής; Και οι δύο βρίσκονταν στη ναζιστική Γερμανία του 1934. Τι θα γίνει όταν συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο και οι τρεις μεταξύ τους; Θα καταφέρει ο Μπέρνι να ζήσει με την πλαστή του ταυτότητα ή θα αποκαλυφθεί το πραγματικό του όνομα;
Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως μεγάλο μυθιστόρημα, περίπου 600 σελίδων. Αγωνιώδες, συναρπαστικό, μοναδικό, με γρήγορη πλοκή, σκοτεινό, με βαθυστόχαστα μηνύματα και με πολλά ιστορικά γεγονότα. Ακόμα και αν σκεφτεί κάποιος τα ιστορικά στοιχεία, τα οποία παραθέτονται σε αυτό το βιβλίο, αξίζει να το διαβάσει κάθε λάτρης της ιστορίας. Οι ίντριγκες, συνωμοσίες, φόνοι και μία “βρώμικη” Ολυμπιάδα παίρνει μπροστά και τα γρανάζια της μας δείχνουν την ωμή πραγματικότητα πίσω από το θέαμα και την ομορφιά των Αγώνων. Διαφαίνεται περίτρανα πόσο ακριβής και λεπτομερής είναι ο Kerr και πόσο βαθιά έχει διευσδύσει προκειμένου να γράψει τόσο άρτια ένα τόσο μακροσκελές μυθιστόρημα! Για αυτόν και μόνο τον λόγο, αξίζει να το προμηθευτείτε και να βουτήξετε μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα των σελίδων που μας προσφέρει τόσο απλόχερα ο συγγραφέας!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου