Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Συζητώντας με την Κατερίνα Δανδουλάκη - Χιόνη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Κ.Δ.Χ.: Σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά, γιατί οι συγγραφείς που με έχουν σημαδέψει είναι πάρα πολλοί. Όμως στη λίστα μου την πρώτη θέση κατέχουν από κοινού η Τζέην Ώστεν και ο Κάρολος Ντίκενς.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Κ.Δ.Χ.: Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το πρώτο πρώτο βιβλίο που διάβασα, ίσως γιατί αυτό ξεκίνησε πολύ νωρίς, περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Θυμάμαι όμως τίτλους αγαπημένους από εκείνα τα χρόνια "Τα ασημένια πατίνια", "Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς", "Πες μου κάτι μανούλα", "Όταν ήταν εκείνοι παιδιά". Ακόμα θυμάμαι ότι κάπου στη δεύτερα δημοτικού είχα αποπειραθεί να διαβάσω τις "Μεγάλες προσδοκίες" του Ντίκενς!


Ερώτηση 3η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Κ.Δ.Χ.: Πάντοτε έγραφα, όχι βέβαια βιβλία, αλλά το γράψιμο για μένα είναι μια ανάγκη από πολύ μικρή. Συνήθως βέβαια τα γραπτά μου περιορίζονταν στα ημερολόγιά μου και δεν τα διάβαζε κανείς . Το να γράφω βέβαια είναι και το βασικό στοιχείο της δουλειάς μου , μιας και είμαι δικηγόρος. Φυσικά και δεν είχα σκοπό να γίνω συγγραφέας και ακόμα και τώρα δεν με αυτοχαρακτηρίζω έτσι. Πριν τέσσερα και πλέον χρόνια ξεκίνησα το προσωπικό μου ιστολόγιο Μαμά για σπίτι, με πολύ δειλά βήματα αρχικά. Σταδιακά το blogging έγινε μια αγαπημένη συνήθεια και απασχόληση και αυτό στάθηκε αφορμή να έρθω σε επαφή με τις εκδόσεις Άθως. Κάπου εκεί ξεκίνησε η συνεργασία μας και κυκλοφόρησαν τα δύο βιβλία "Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ" , ένα βιβλίο με κατασκευές και "Το πρώτο Πάσχα", που κρατάτε στα χέρια σας. Από εκεί και πέρα, η έκφραση μέσα από τη γραφή έχει μπει σε άλλο μονοπάτι, που ακόμα κι εγώ ανακαλύπτω σιγά σιγά.


Ερώτηση 4η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Το Πρώτο Πάσχα";

Κ.Δ.Χ.: "Το πρώτο Πάσχα" είναι ένα βιβλίο που θέλει να γνωρίσει τα παιδιά με το Ευαγγέλιο. Έχοντας μείνει πιστή στο βιβλικό κείμενο, με αναφορές σε διάφορα ιστορικά και θεολογικά στοιχεία, που είναι "κρυμμένα" μέσα στην ιστορία, που αφηγείται ο μικρός Βενιαμίν, έκανα μια προσπάθεια να μεταφέρω τα γεγονότα των ημερών αυτών, όσο πιο απλά γίνεται στα παιδιά. Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να γίνει ένας σημαντικός σύμμαχος των γονιών, των εκπαιδευτικών και των κατηχητών , στην προσπάθειά τους να μιλήσουν και να εξηγήσουν στα παιδιά τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.


Ερώτηση 5η: Το βιβλίο σας τοποθετείται σε χιλιάδες χρόνια πριν. Ο Χριστός πολεμήθηκε όσο λίγοι. Ακόμα μέχρι σήμερα συμβαίνει αυτό. Που πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

Κ.Δ.Χ.: Όσοι γνώρισαν το Λόγο του Χριστού δεν τον πολέμησαν ποτέ. Πολέμησαν το Χριστό και την εκκλησία όσοι δεν ήξεραν τι λέει, όσοι δεν ήθελαν να ακούσουν τι λέει κι όσοι ξεβολεύονται από αυτά που λέει. Ο Χριστός δεν υποχρεώνει κανέναν να Τον δεχτεί, περιμένει υπομονετικά αν θέλει ο άνθρωπος να ανοίξει την πόρτα της καρδιάς του. Στο χέρι μας είναι!


Ερώτηση 6η: Μέσα από τις σελίδες θελήσατε να διδάξετε στα παιδιά τα βήματα του Χριστού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, του Πρώτου Πάσχα του Χριστιανισμού, της αγάπης, της πίστης και της Ανάστασης του Κυρίου. Τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς για το θέμα της διδαχής του Χριστιανισμού στα παιδιά τους;

Κ.Δ.Χ.: Η πίστη στο Χριστό και ο χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι κάτι που διδάσκεται μόνο με λόγια. Όσοι γονείς λοιπόν επιλέγουμε να είμαστε χριστιανοί και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας κοντά στο Χριστό, πρέπει να θυμόμαστε, πως κοντά στα αναγνώσματα για το Λόγο του Θεού, που έγινε άνθρωπος, πέθανε και Αναστήθηκε για να μας σώσει, είναι απαραίτητο το δικό μας παράδειγμα. Όσα λόγια κι αν πούμε, αν εμείς δεν ζούμε την πίστη μας, αν εμείς δεν έχουμε δεχτεί το Χριστό σαν Κύριο και Λυτρωτή μας, τότε τα παιδιά θα το καταλάβουν. Φυσικά είμαστε άνθρωποι, ατελείς και σίγουρα θα κάνουμε λάθη, γι' αυτό ο Θεός αναπληρώνει τις δικές μας ελλείψεις με τη Χάρη Του. Ως γονείς, ας ρίξουμε το σπόρο της πίστης στην καρδούλα των παιδιών και με τη δύναμη του Θεού, θα καρποφορήσει στην ώρα της. 


Ερώτηση 7η: Σας δυσκόλεψε η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου; Θα θέλατε να μας πείτε αυτά που σας "φόβησαν" όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;

Κ.Δ.Χ.: Ο “κίνδυνος” που είχε το βιβλίο αυτό ήταν να μην παραφραστεί το Ευαγγέλιο (αφού η αφήγηση στηρίζεται αποκλειστικά στο βιβλικό κείμενο). Και η αγωνία μου ήταν πώς θα μπορέσω να περάσω μέσα από την ιστορία αυτή μηνύματα, στοιχεία και νοήματα, που να βγαίνουν αβίαστα και κατανοητά. Επιπλέον έπρεπε να υπάρχει ένα ύφος λίγο πιο ανάλαφρο και παιδικό, αφού σε παιδιά απευθύνεται. Το αν τα κατάφερα, ο χρόνος και τα παιδιά που το διαβάζουν , θα μας το πουν.


Ερώτηση 8η: Κατασκευές και παιχνίδι. Το βιβλίο σας περιλαμβάνει και τα δύο. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να τα συμπεριλάβετε μαζί με την ανάγνωση;

Κ.Δ.Χ.: Έχοντας χρόνια ασχοληθεί με το κατηχητικό και τις κατασκηνώσεις, αλλά και μεγαλώνοντας (με) τα παιδιά μου, έχω την πεποίθηση πως τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τις κατασκευές πολύ πιο εύκολα μαθαίνουν και κατανοούν κάθετί νέο. Έτσι, επειδή το βιβλίο θέλω να μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερα και από μεγαλύτερα παιδιά, επέλεξα δίπλα στην ιστορία να υπάρχει και κατασκευή και παιχνίδι.


Ερώτηση 9η: Ποια είναι τα στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη σας, κάνουν ένα παιδικό βιβλίο πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωσή του από τα παιδιά;

Κ.Δ.Χ.: Ένα βιβλίο τραβάει τα παιδιά όταν έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, περιπέτεια , πλοκή. Τα μικρότερα τα τραβάει κυρίως και η πλούσια και ζωντανή εικονογράφηση, γι΄αυτό πολύ σημαντική είναι και αυτή. Το αν μέσα στην ιστορία υπάρχει και μήνυμα , δεν ενδιαφέρει πρωτίστως τα παιδιά , αλλά κυρίως εμάς τους μεγαλύτερους, που θα δώσουμε στα παιδιά το συγκεκριμένο βιβλίο.


Ερώτηση 10η: Τι θα θέλατε να πείτε στους μικρούς ή/και μεγάλους αναγνώστες σας;

Κ.Δ.Χ.: Ένα καλό βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος και το καλύτερο σχολείο. Νέοι κόσμοι, που δεν φανταζόμασταν ανοίγουν μπροστά μας. Ένα καλό βιβλίο είναι η τροφή για το πνεύμα και τη φαντασία μας. Μια ζωή χωρίς βιβλία είναι φτωχή.


Ερώτηση 11η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα; 
Κ.Δ.Χ.: Το επόμενο συγγραφικό βήμα ακόμα δεν ξέρω ποιο θα είναι. Έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου, πολλή όρεξη για γράψιμο, αλλά όλα πρέπει να μπουν σε μια σειρά! Όμως σίγουρα θα υπάρχει συνέχεια, πρώτα ο Θεός!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!









Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986.  Είναι παντρεμένη με τον π. Σπυρίδωνα Χιόνη και έχει δυο κορούλες. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και εργάζεται ως δικηγόρος τα τελευταία 7 χρόνια. Από μικρή ασχολείται με τις κατασκευές και το γράψιμο. Είναι δημιουργός του ιστολογίου Μαμά για σπίτι (http://www.mamagiaspiti.gr/), μέσα από το οποίο μοιράζεται την αγάπη της για τη γραφή, τις κατασκευές, τη μαγειρική, τα βιβλία, το θέατρο και την καθημερινότητά της. Από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2016 το πρώτο της βιβλίο παιδικών κατασκευών Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ.
(2017) Το Πρώτο Πάσχα, εκδόσεις Άθως
(2016) Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, εκδόσεις Άθως






Το Πρώτο Πάσχα

O μικρός Βενιαμίν, ένα δεκάχρονο αγόρι, ζει από κοντά το πρώτο Πάσχα! Από τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάστασή του, διάβασε κι εσύ τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη περιπέτεια όλων των εποχών και γίνει μάρτυρας της Ανάστασης! Χρωμάτισε, κόψε και κόλλησε τους πρωταγωνιστές της ιστορίες στις εικόνες του βιβλίου και αναπαράστησε ξανά και ξανά κάθε στιγμή της, μέσα από τις καατασκευές και το παιχνίδι!




 
Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ
Ένα πρωτότυπο και σύγχρονο βιβλίο κατασκευών που περιέχει τρεις παραστάσεις εμπνευσμένες από τις εικόνες της Γέννησης και της Προσκύνησης των Μάγων, αλλά και από την ιστορική πολίχνη της Βηθλεέμ. Το υλικό είναι έτοιμο προς χρήση και δεν χρειάζεται φωτοτύπηση ή μεγέθυνση. Μια ωραία δραστηριότητα για το σπίτι, την τάξη, το κατηχητικό. Λίγα λόγια από την δημιουργό Κατερίνα Δανδουλάκη: ...Δημιουργώντας τα παιδιά μόνα τους τις σκηνές από τη Γέννηση, τη Φάτνη και την Προσκύνηση των Μάγων, γνωρίζουν καλύτερα την κάθε εορτή. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Νεογέννητος Κύριος, η Παναγία μας, ο Ιωσήφ, τα βοσκόπουλα, τα ζωάκια, οι Μάγοι, δεν είναι απλά ονόματα , αλλά φιγούρες, με πρόσωπο, ρούχα που θα χρωματίσουν μόνα τους και θα τα ζωντανέψουν με το παιχνίδι τους. Και κατασκευάζοντας τη Βηθλεέμ είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν το χώρο όπου όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα έλαβαν μέρος. Η Βηθλεέμ είναι ένα χωριουδάκι, με μικρά σπιτάκια, δρόμους , δεντράκια, τείχη. Μέσα λοιπόν από την κατασκευή και το παιχνίδι, εμείς οι γονείς μπορούμε παραστατικά και με απλά λόγια να διηγηθούμε την ιστορία της Γέννησης. Ταυτόχρονα να μιλήσουμε για την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, για την ταπεινότητά Του, αφού ένας Θεός καταδέχθηκε να γεννηθεί σε αυτή τη σπηλιά, για τα παιδικά χρόνια του Χριστού, πριν ακόμα ξεκινήσει τη δημόσια δράση του. Βοηθός μας μπορεί να γίνει η Καινή Διαθήκη και τα γεγονότα από τη ζωή του Χριστού. Εύχομαι αυτό το βιβλίο να γίνει αφορμή να γνωρίσουν τα παιδιά μας το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, που είναι η αγάπη του Θεού για εμάς...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου