Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Οι Ουφ και οι Φου” του Χρήστου Δημόπουλου

Ποιοι είναι οι Ουφ και ποιοι οι Φου; Ο ταλαντούχος συγγραφέας και παρουσιάστης της παιδικής εκπομπής “Ουράνιο Τόξο” έρχεται να μας συναρπάσει με ένα ακόμα παιδικό βιβλίο με πολλά διδάγματα.
Ας αρχίσω από τους Ουφ. Οι Ουφ ήταν οι κάτοικοι μιας χώρας, η οποία δεν υπάρχει πλέον, όπου είχαν πάντα χειμώνα. Εκεί δεν υπήρχε βλάστηση ούτε ζώα. Ακόμα και ο βασιλιάς ήταν συνέχεια στο παλάτι και καθόταν δίπλα στο τζάκι για να ζεσταίνεται.
Από την άλλη ήταν οι Φου, κάτοικοι εξίσου μιας χώρας που δεν υπάρχει πλέον στο χάρτη, όπου είχαν πάντα καλοκαίρι. Επίσης δεν υπήρχε βλάστηση ούτε ζώα. Ο βασιλιάς τους ήταν συνέχεια μέσα στην μπανιέρα για να δροσίζεται.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες υπήρχε ένα ποτάμι και ένα νησάκι, από το οποίο προμηθεύονταν τους καρπούς όπως μούσμουλα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, κεράσια και πολλά άλλα. Επίσης υπήρχαν και πολλά ζώα όπως κατσικάκια, προβατάκια, αγελάδες, κότες και κάθε λογής ζωάκια.
Μία ημέρα οι Ουφ κήρυξαν πόλεμο στους Φου γιατί τόλμησαν να πάνε στο αμυγδαλωτό νησί, δηλαδή στο νησί που τους χώριζε και ήταν πλούσιο σε τροφές. Έτσι έβγαλαν τα κανόνια. Μόνο που δεν είχαν κάνει άλλη φορά πόλεμο και δεν στόχευαν σωστά στον “εχθρό” τους. Μόλις οι Φου κατάλαβαν τι γινόταν κήρυξαν και οι Φου πόλεμο στους Ουφ. Αλλά και αυτοί δεν γνώριζαν από πόλεμο. Έτσι και οι δικοί τους στόχοι δεν ήταν επιτυχημένοι. Η “επιτυχία” τους ήταν στο να καταστρέψουν το νησί, από το οποίο τρέφονταν. Κατέστρεψαν τη βλάστηση και σκότωσαν και τα ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να κρυφτούν πουθενά.
Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην ειρήνη, την αγάπη, τη συντροφικότητα, το σεβασμό απέναντι στη φύση, τα ζώα και τον συνάνθρωπο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου το παιδί μαθαίνει τη σπουδαιότητα αυτών των μηνυμάτων που ο συγγραφέας προβάλει με όμορφο και επεξηγηματικό τρόπο. Σίγουρα πρόκειται για ένα τέλειο δώρο για τα παιδιά για να μάθουν να προσφέρουν, να δίνουν και να αγαπάνε τους γύρω τους. Και φυσικά πως με τη συζήτηση λύνονται όλα τα προβλήματα. Και μην ξεχνάμε ότι η βία γεννά βία και αμέτρητα προβλήματα.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου