Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Έξοδος” του Άρη Σφακιανάκη

Ένας συγγραφέας είναι ο ήρωας του βιβλίου. Έχει αποφασίσει να γράψει ένα βιβλίο για τον αγώνα του 1821. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να πάει στο Μεσολόγγι. Παρόλο που όλοι του λένε πως είναι ένας διαβολόποτος και καλύτερα να μην πήγαινε αυτός δεν τους ακούει. Θέλει να ζήσει από κοντά το περιβάλλον και να εμπνευστεί. Πριν μεταβεί στο Μεσολλόγι θα διαμείνει σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Αιτωλικό. Εκεί θα γνωρίσει την Ιωάννα, με την οποία θα κάνει μία περιστασιακή σχέση. Όμως η απόφασή του να πάει στο Μεσολόγγι είναι αμετάκλητη και έτσι μία μέρα αποφασίζει να συνεχίσει το δρόμο του προς την Έξοδο. Μόνο που τα πράγματα θα ξεφύγουν από την πορεία του και θα μεταφερθεί στο 1826 ενώ θα περάσει μέσα από μία ρωγμή του χρόνου.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826. Ήταν Σάββατο του Λαζάρου, 10 Απριλίου, όταν οι Μεσολογγίτες αποφάσισαν να κάνουν την Έξοδο. Αν και όλοι γνωρίζουμε τα γεγονότα και την εξέλιξη της ιστορίας, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου είναι σπάνιο πράγμα! Όπως επίσης σπάνιο είναι και το πως μας έβαλε στην ιστορία.
Το βιβλίο είναι μία μίξη μυθοπλασίας και ιστορικών γεγονότων. Οι άντρες του βιβλίου είναι καθ'όλα αληθινοί όπως ο Καραϊσκάσκης, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Νικόλαος Στορνάρης, ο Νότης Μπότσαρης, ο εκδότης και φιλέλληνας Ιάκωβος Μάγερ ιδρυτής της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά, ο Χρήστος Καψάλης, ο επίσκοπος Ραγών Ιωσήφ και ο γραμματικός Νικόλαος Κασομούλης. Οι κύριοι χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται είναι ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Νικόλαος Στορνάρης και ο Νικόλαος Κασομούλης.
Από την άλλη οι γυναίκες της ιστορίας που συμμετέχουν ενεργά στο κείμενο είναι μυθοπλαστικές όπως η Λένια του Κίτσου Τζαβέλα, η μητέρα του και η Ιωάννα.
Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και η ιστορία καλοδουλεμένη και με αριστουργηματικό τρόπο γραμμένη. Ορισμένες φορές συναντάμε την τραγικότητα της κατάστασης και άλλοτε μας κατακλύζει από ένα αστείρευτο γέλιο. Δύο αντιφατικές συμπεριφορές που δύσκολα μπορούν να αποδοθούν ταυτόχρονα σε ένα βιβλίο από έναν συγγραφέα. Αλήθεια μπορεί να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου και να προβεί σε πράξεις, τις οποίες δε θα έπραττε σε φυσιολογικές συνθήκες; Και όμως ναι!
Η έρευνα που έκανε ο συγγραφέας προκειμένου να βγει αυτό το άρτιο αποτέλεσμα είναι εμφανής. Άλλωστε δεν λείπουν και οι παραπομπές στο τέλος του βιβλίου, όπου κάποιος μπορεί να ανατρέξει στη βιβλιογραφία και να το διαπιστώσει. Μας δείχνει την ανέχεια των ανθρώπων, τον υποσιτισμό, τα οποία ναι μεν δεν υπάρχουν κάπου καταγεγραμένα με αυτές τις λεπτομέρειες αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρξαν. Ακόμα και πολλά χαρακτηριστικά των Ελλήνων αναφέρονται με απόλυτη ειλικρίνεια, όπως ο διχασμός, ο εγωκεντρισμός, η μισαλλοδοξία, ο αλληλοσπαραγμός και η ασυνεννοησία. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων. Πραγματικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που καλό θα ήταν να το διαβάσουν όλοι! Άλλωστε, ανάγνωση σημαίνει μάθηση και μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης αποκομίζει γνώσεις!
“Στη σκιά της σιωπής” της Μαρίας Καραγιάννη
Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπου λίγο πριν, παίρνει σάρκα και οστά μία ερωτική ιστορία, αυτή του Κωνσταντή και της Φαίδρας.
Ο Χέκτορ θα μάθει ένα καλά κρυμμένο μυστικό και θα γίνει η αιτία να ψάξει να βρει την αλήθεια και να ανακαλύψει τις ρίζες του. Μία αστυνομικός, η Κάτια θα γίνει η συντροφιά του στις αποκαλύψεις, αφού είναι το πρόσωπο που ξέρει από πρώτο χέρι όλη την ιστορία από το στόμα του Κωνσταντή. Ή σχεδόν όλη την αλήθεια.
Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μία μεγάλη συμπάθεια ενώ οι αποκαλύψεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Εκεί θα γνωρίσει ένα πρόσωπο του γερμανού λοχαγού, σκληρό και βάναυσο καθώς και τις ηρωικές φιγούρες του Κωνσταντή και της ομάδας που βρίσκεται. Ο αγώνας και ο πόλεμος πλέον δεν γίνεται μόνο κατά της Γερμανίας αλλά αποκτά και προσωπική διαμάχη. Ο Ραϊνάτ Γκράμελ θα γίνει προσωπικός διώκτης του Κωνσταντή και το έπαθλό του είναι η Φαίδρα.
Τελικά τι θα γίνει; Ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο νικημένος; Ποιος θα είναι το θύμα και ποιος ο θύτης σε όλη αυτή την αδυσώπητη κόντρα; Πολλές φορές οι ρόλοι θα αντιστραφούν και θα δούμε πως μερικές φορές κάθε γεγονός έχει δύο όψεις, όψεις που μπορεί να μην είναι ορατές.
Πόνος, θλίψη, απογοήτευση, έρωτες, μίση, συνήθειες, ψέματα και κρυμμένα μυστικά μας παρουσιάζονται με συνεχείς και αδιάκοπες εξιστορήσεις. Ένα βιβλίο με διαφορετική οπτική σκοπιά από τα περισσότερα που αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει στον αναγνώστη κυρίως την πλευρά ενός έρωτα και των συναιθημάτων που γεννιούνται από ανθρώπους ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής ή πιστεύω και που όπως λένε... στον έρωτα και στον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται. Μόνο που οι πράξεις μας μας ακολουθούν για μια ζωή και στιγματίζουν την πορεία μας.




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου