Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Nyos, η τελετή της αθωότητας” του Βασίλη Δρόλια

Αινιγματικός τίτλος που σε μαγνητίζει να μάθεις περισσότερα. Τι είναι η Nyos; Ποια είναι η τελετή αθώοτητας και πως σχετίζονται αυτά μεταξύ τους;
Ας ξεκινήσω πρώτα από τη λίμνη του Καμερούν, τη λίμνη Nyos. Πρόκειται για ένα αληθινό μέρος μέσα σε μία μυθοπλαστική ιστορία. Ο Ρότζερ είναι βιολόγος σε μία μεγάλη εταιρεία του Λονδίνου και του προτάσσεται μία αποστολή και αυτός τη δέχεται. Ο λόγος που τη δέχεται; Μα να ξεφύγει από έναν βαλτωμένο γάμο και μία εξωσυζυγική σχέση. Δύσκολη η απόφαση τι να ακολουθήσει. Την καρδιά ή τη λογική; Να συνεχίσει σε έναν γάμο χωρίς συναισθήματα αλλά δίπλα στα παιδιά του ή να χωρίσει και να συνεχίσει φανερά πλέον τη ζωή του με τη Τζέσικα; Ποια είναι η αποστολή που του δίνεται από την εταιρεία όπου εργάζεται; Να μεταβεί στο Καμερούν και να μελετήσει τη λίμνη Nyos. Τι περίεργο έχει αυτή η λίμνη; Είναι πασίγνωστη σε παγκόσμιο επίπεδο “χάρη” στην έκρηξη που προκλήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους. Ο λόγος της έκρηξης ήταν πως η λίμνη είναι ο κρατήρας ενός ηφαιστείου και ένα μικρό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα ήταν αρκετά να σκορπίσει το θάνατο σε κάθε μορφή ζωής της περιοχής.
Τώρα όσον αφορά την τελετή αθωότητας ή αλλιώς ενηλικίωσης θα γίνει η αιτία να αναθεωρήσει ο Ρότζερ τη ζωή του και την ευπλαστη ζωή της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και της παιδαγωγικής κουλτούρας των δυτικών γονέων απέναντι στα παιδιά τους.
Το βιβλίο αποτελείται από δέκα κεφάλαια, τα οποία χωρίζονται σε τρία υποκεφάλαια. Το πρώτο υποκεφάλαιο μας τοποθετεί στο Καμερούν και στην επιστημονική και προσωπική ζωή του Ρότζερ. Η γραφή του είναι πρωτοπρόσωπη. Το δεύτερο υποκεφάλαιο είναι τα γράμματα που γράφει στη Τζέσικα και συνδέουν τη ζωή του στο Καμερούν με αυτή του Λονδίνου. Εκεί μαθαίνουμε την αγάπη του για την όμορφη επιστήμονα και τις πιο προσωπικές του σκέψεις. Και στο τρίτο υποκεφάλαιο βλέπουμε τη Τζέσικα και τη ζωή της, προσωπική και επαγγελματική.
Η παγκοσμιοποίηση και η συνωμοσιολογία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προσδίδουν αυτό το βιβλίο και μας φέρνει πιο κοντά στις διαφορές του δυτικού κόσμου με αυτόν του τριτοκοσμικού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτών των χωρών. Η πείνα, ο εθισμός, η εξαθλίωση, η ανέχεια, η κούραση, οι θάνατοι, οι αρρώστιες και όσα βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι της Αφρικής αναλύονται χωρίς σάλτσες αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια και ωμότητα από τον συγγραφέα. Από την άλλη έχουμε τον ερωτισμό, ο οποίος είναι διάχυτος κυρίως στα γράμματα που γράφει στην ερωμένη του. Τέλος, το βιβλίο είναι ένα ταξίδι ενδοσκόπησης του ίδιου μας του εαυτού μέσα από τα μάτια του Ρότζερ καθώς ο συγγραφέας προσπαθεί να μας ταρακουνήσει και να μας προσφέρει μία διαδρομή με αλήθειες, πάθη, έρωτες, αληθινά συναισθήματα και ηθικούς και μη προβληματισμούς. Λόγω της ιδιαιτερότητας του μυθιστορήματος θεωρώ πως το θέμα που πραγματεύεται είναι για αληθινούς αναγνώστες με κριτική σκέψη και αξίες! Αν αποφασίσετε να το διαβάσετε “ανοίξτε τις κεραίες σας” και συντονιστείτε σε μία συχνότητα διαφορετική από όσες έχετε συνηθίσει. Για εσάς τους τολμηρούς και ασύχαστους αναγνώστες είναι το βιβλίο που θα σας ταξιδέψει και θα σας μαγέψει σε έναν κόσμο πολύ μακρινό σε συνήθειες αλλά πολύ κοντά σας. Άλλωστε δεν απέχει πολύ η Αφρική από τον δυτικό κόσμο κυριολεκτικά αλλά μόνο ως τρόπο ζωής και σκέψης!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου