Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι” της Μάρως Θεοδωράκη

Ποια είναι η Σερενάτα και ποιο το Κανταδοχώρι; Η μικρή Σερενάτα Βιολοκιθαροπούλου μας συστήνεται και μας δείχνει την αγάπη της για τη μουσική. Αλήθεια και ποιο παιδί δεν αγαπάει τη μουσική; Και κυρίως όταν ζει σε ένα χωριό όπου η μουσική ήταν ανέκαθεν στη ζωή όλων των κατοίκων; Μόνο όμως που λείπει ένα σχολείο μουσικής. Έτσι η Σερενάτα θα απευθυνθεί στον δήμαρχο για να του ζητήσει να φτιάξει ένα τέτοιο σχολείο. Γιατί οι εποχές άλλαξαν και μαζί με αυτά και οι συνήθειες όλων. Παλιότερα όλοι τραγουδούσαν, εξού και το όνομα του χωριού, Κανταδοχώρι. Όμως αυτό άλλαξε και η Σερενάτα είναι λυπημένη. Θέλει όπωσδήποτε να ξαναζωντανέψει το κέφι, το τραγούδι και η χαρά.
Έτσι η συγγραφέας πολύ έξυπνα στην αρχή μας προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει. Σας δίνω μία γεύση από το βιβλίο και το τραγούδι που μας παραθέτει η συγγραφέας όχι μόνο για να γνωρίσουμε το χωριό αλλά και την αγάπη που τρέφει η Σερενάτα για το τραγούδι.

Στο Κανταδοχώρι άλλαξαν πολλά
χάθηκε το χρώμα σβήστηκε η χαρά.
Ήτανε που ζούσε μες στη μουσική
κι η ζωή κοντά του έμοιαζε γιορτή.


Όμορφο χωριό μου, πόσο σ’ αγαπώ
με τη μουσική μου θα σ’ ακολουθώ.
Όμορφο χωριό μου, θα υποσχεθώ
το χαμόγελό σου να σ’ το ξαναβρώ.


Στο Κανταδοχώρι ζούσανε απλά
όλοι μονοιασμένοι μες στη γειτονιά.
Άνθρωποι που τότε γέλαγαν πολύ
τώρα πια γκρινιάζουν δίχως μουσική.


Και το νόημα του βιβλίου; Μα φυσικά να μην εγκαταλείπεις τα όνειρα αλλά να παλεύεις για να πετύχεις τους στόχους σου. Τι κι αν είσαι μεγάλος ή παιδί; Τα όνειρα δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχνάμε αλλά να επιζητάμε συνέχεια να γίνουμε καλύτεροι και καλύτεροι. Και μη ξεχνάμε πως η μουσική μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους, χαμογελαστούς και χαρούμενους! Ελάτε λοιπόν και εσείς να διαβάσετε το βιβλίο και να το χαρίσετε σε ένα παιδί για να μπείτε σε ένα κλίμα ευφορίας, χαράς, εμπιστοσύνης, πυγμής και ονείρων, όχι ανολοκλήρωτων... Γιατί αυτά υπάρχουν μόνο για να εκπληρωθούν! Χορέψτε, τραγουδήστε, μπείτε στον ρυθμό και απολαύστε μία διαφορετική διαδρομή, μία διαδρομή με κέφι, μπρίο και χαρά!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου