Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι” του Στέφανου Γανωτή


Από τις πιο όμορφες εικονογραφήσεις που θα βρείτε σε ένα παιδικό βιβλίο είναι σίγουρα αυτή της Φανής Παρθενίου – Παπαδοπούλου, στην οποία οφειλόνται αυτές οι όμορφες εικόνες που συμπληρώνουν άριστα το κείμενο που υπογράφει ο συγγραφέας Στέφανος Γανωτής.
Τι θα γίνει όταν το Φεγγαράκι δεν θα έχει δίπλα του τους φίλους του τα αστέρια; Γιατί χάνεται; Που πηγαίνει εκείνες τις ημέρες; Η μικρή Κωνσταντίνα τι θα κάνει όταν μάθει από το Φεγγαράκι ότι θα αστέρια δε θέλουν να του κάνουν παρέα; Τι ρόλο παίζει η Νύχτα; Τι θα συμβεί όταν η Κωνσταντίνα θα φροντίσει να επισκεπτεί τη Νύχτα;
Το βιβλίο εκτός από την περιπέτεια της Κωνσταντίνας να βρει και να μιλήσει με τη Νύχτα μας δείχνει και το θαύμα της φύσης. Οι δουλειές των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δουλεύουν από πολύ νωρίς την ημέρα μέχρι αργά τη νύχτα. Τα ζώα της φύσης που επιβιώνουν στη γη. Ο θαλάσσιος κόσμος, ο οποίος ζωντανεύει μέσα από τη γραφή και τις εικόνες και η μαγεία που υπάρχει σε όλη τη γέννηση των ζώων, των πουλιών και της φύσης μαγεύουν τον αναγνώστη. Και φυσικά δεν λείπουν τα ποιήματα, τα οποία δίνουν μία νότα χαράς, αισιοδοξίας και διασκέδασης στους ανανγνώστες!
Πρόκειται για ένα παραμυθένιο βιβλίο, το οποίο είναι σε γραφή νέας ελληνικής αλλά με το πολυτονικό σύστημα. Δηλαδή βλέπουμε την περισπωμένη, τη δασεία, την οξεία και την κορωνίδα. Και μόνο για αυτά τα στοιχεία το λάτρεψα! Με πήγε πολύ πίσω. Στα σχολικά μου χρόνια, όπου το αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και τα κείμενα που διδάχτηκα. Όμορφη αναπόληση των χρόνων που πέρασαν.
Αν λοιπόν θέλετε το παιδί σας να γνωρίσει το πολυτονικό σύστημα τότε οφείλετε να του δωρίσετε αυτό το βιβλίο! Πλέον θα ακολουθώ αυτόν τον συγγραφέα και ελπίζω γρήγορα να γίνει επανέκδοση του βιβλίου “Αντίο Συρία”.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου