Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Συζητώντας με τη Γεωργία Κακαλοπούλου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Γ.Κ.: Η αλήθεια είναι πως μπορώ να καταθέσω ένα ολόκληρο κατεβατό από αγαπημένους συγγραφείς. Ωστόσο αν πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω κάποιους θα έλεγα, Καζαντζάκης, Τζέιν Όστεν, Κουντζ.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Γ.Κ.: Πρέπει να ήταν το ¨Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη. Ένα εξαιρετικό βιβλίο με πολλά μηνύματα και με έντονες περιγραφές της ταραγμένης εποχής και των γεγονότων που εκτυλίσσονταν όλα περασμένα μέσα από δυο ζευγάρια παιδικά μάτια.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γ.Κ.: Υπάρχει μέσα μου μια φυσική ροπή προς τη συγγραφή. Είμαι μυθοπλάστρια από γεννησιμιού μου. Ίσως να υπάρχει κάποιο στέλεχος στον γενετικό μου κώδικα που να με οδηγεί στη γένεση μιας ιστορίας και κατ επέκταση ενός βιβλίου.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Έκπτωτοι Φύλακες”;

Γ.Κ.: Πολλοί θα έλεγαν πως ανήκει στη σφαίρα της φανταστικής λογοτεχνίας. Εγώ θα το χαρακτήριζα ως ένα βιβλίο φανταστικής πραγματικότητας εφόσον στην ιστορία του τα όρια ανάμεσα στο αποδεκτό και το περίεργο, το μυθικό και το πραγματικό χάνονται, σχηματίζοντας ένα ενιαίο τοπίο στο οποίο ο έρωτας, η αγάπη δίχως όρια, οι γρίφοι και οι προσωπικές αναζητήσεις, η πίστη και η περιπέτεια, η θυσία και το μυστήριο επικρατούν και υπόσχονται να μαγέψουν όποιον αποφασίσει να περιηγηθεί στις σελίδες του.


Ερώτηση 5η: Η Πανδώρα χάνει τον εαυτό της και την πίστη της. Μπορεί ένας άνθρωπος να βρει τον εαυτό του εύκολα ή χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια; Ποια είναι η άποψή σας;

Γ.Κ.: Πιστεύω πως είναι δύσκολο να επανέρθεις από τη στιγμή που έχεις χάσει κάτι τόσο σημαντικό όσο την πίστη ή τον εαυτό σου, όταν στην ουσία έχεις χάσει τον κόσμο σου εφόσον για να αγαπήσεις το πλησίον σου, για να αγαπήσεις τη ζωή και τον κόσμο γύρω σου, πρέπει πρώτα από όλα να αγαπήσεις πραγματικά τον εαυτό σου. Από την άλλη, σημαντικό θέμα για μένα είναι κι αυτό της πίστης. Αυτός που πιστεύει, άνω θρώσκει, κοιτάζει δηλαδή ψηλά, ανοίγεται, τολμά να ελπίζει στον εαυτό και σε αυτό που είναι, βρίσκει δυνάμεις, προχωρά μπροστά με όρεξη και με περισσή ενέργεια ώστε να δημιουργήσει και να αφήσει το σημάδι του που συνήθως και κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι θετικό. Τίποτε δε γίνεται δια μαγείας κι από τη μια στιγμή στην άλλη, πολύ περισσότερο το να ξαναβρεί ένας άνθρωπος την χαμένη του πίστη και τον εαυτό του. Θέλει προσπάθεια, θέλει βοήθεια, απαιτεί στήριξη. Τα πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι πάντα εμφανή, δεν χρειάζεται να δούμε για να πιστέψουμε , δε χρειάζεται να είμαστε επιτυχημένοι ή να έχουμε κάτι ιδιαίτερο για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Τολμάμε να πιστέψουμε δίχως θαύματα, τολμάμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με κάθε μας ψεγάδι ή κακοτυχία.


Ερώτηση 6η: Ο Γκάμπριελ αρνείται να γνωρίσει τους ανθρώπους και να κατανοήσει τις πράξεις τους. Θεωρείτε ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να μπει στη θέση του άλλου, είτε από υπεροψία είτε επειδή δεν το επιθυμεί, για να καταλάβει τους λόγους με τους οποίους ενεργεί όπως ενεργεί;

Γ.Κ.: Θεωρώ πως θέση και προκατάληψη πηγαίνουν συχνά μαζί, χέρι χέρι. Για παράδειγμα, κάποιος που γεννιέται και αναθρέφεται με πλούτο και πλεονεκτήματα τις περισσότερες φορές αν όχι κι όλες, αντιμετωπίζει έναν άπορο ή σε δυσχερή θέση, υποτιμητικά ή με προκατάληψη. Το ίδιο ισχύει και από την αντίθετη φορά. Αυτός που στερείται προτερημάτων, μπορεί να αντικρίζει με καχυποψία και προκατάληψη όσους είναι στην κορυφή. Ομορφιά και ασχήμια, πλούτος και φτώχια, επιτυχία κι αποτυχία, υγεία κι αρρώστια και ού το καθ εξής, όλα μας δίνουν μια ψευδή μονιμότητα που οδηγεί σε υπεροψία. Κάποιες φορές δικαιολογημένη, τις περισσότερες αδικαιολόγητη. Τίποτε όμως δεν είναι μόνιμο. Όλα ανατρέπονται, όλα είναι ρευστά και γι αυτό αν δεν ξέρουμε, πρέπει να μάθουμε να μπαίνουμε έστω και νοητά στη θέση του άλλου για λίγο. Ο Γκάμπριελ για μένα προσωπικά, είχε αρκετές δικαιολογίες όσων αφορούσαν τις αντιλήψεις του περί ανθρώπων αλλά έβλεπε μονάχα την μια όψη του νομίσματος.


Ερώτηση 7η: Ο Δείμος είναι το υπέρτατο κακό. Βλέπουμε να νιώθει την αγάπη και να εξελίσσεται. Πιστεύετε ότι η αγάπη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τον πιο κακό άνθρωπο να θυσιαστεί για τον άλλον και να προβεί σε καλές πράξεις;

Γ.Κ.: Δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ο Δείμος ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση για μένα. Εξελίχθηκε αράδα την αράδα, μπρος στα μάτια μου, φανερώνοντας μου πολλά περισσότερα από αυτά που περίμενα ή σκεφτόμουν να γράψω γι αυτόν. Δεν ξέρω αν το υπέρτατο κακό μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλό, ή να θυσιαστεί, ξέρω όμως να σου πω, πως το φως, υπερνικά το σκοτάδι, πως όπου πέσει ο σπόρος της αγάπης, κάτι θα αλλάξει, κάτι θα ευδοκιμήσει, κάτι θα αναπτυχθεί και θα ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα. Η αγάπη είναι σαν το φως, περνά από χαραμάδες, σχισμές, περνά από όπου υπάρξει έστω κι ένα μικρό ψεγάδι παρόπλισης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, βρήκε πρόσφορο έδαφος, βρήκε τρόπο να απλωθεί ακόμη κι αν το σκοτάδι ήταν τόσο πυκνό όσο αυτό στην ψυχή του Δείμου….


Ερώτηση 8η: Όλοι οι άνθρωποι έχουν διττή υπόσταση. Το κακό και το καλό συγκρούονται μεταξύ τους. Το τι θα επιλέξουν από τα δύο να ακολουθήσουν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα ή άλλα στοιχεία παίζουν ρόλο;

Γ.Κ.: Θεωρώ πως είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων κάποιες φορές και κάποιες άλλες απλά και μόνο η επιλογή της τάσης του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Για μένα προσωπικά, οι άνθρωποι έχουν φυσική ροπή προς το καλό και απλώς θέλουν καθοδήγηση. Για άλλους αυτό θα θεωρούνταν μια ανόητη θεωρία. Καθένας έχει τη γνώμη του. Όμως ακόμη και από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί, γνωρίζει πότε αυτό που κάνει είναι σωστό ή ζαβολιά. Η απάντηση μου όμως είναι πως συχνά οι παράγοντες περιβάλλον, εμπειρίες, χαρακτήρας, οδηγούν τον άνθρωπο προς τη μια ή προς την άλλη πλευρά. Πολλές φορές το θέμα είναι και παθολογικό. Κάποιος με αρρωστημένη ψυχολογία μπορεί να οδηγηθεί στο απόλυτο κακό. Οι άνθρωπο είναι πολυεπίπεδοι κι αυτό είναι ένα από τα πιο γοητευτικά τους χαρακτηριστικά.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.Κ.: Να απολαύσουν τους Έκπτωτους Φύλακες. Θα ανακαλύψουν πολλά περισσότερα πράγματα από μια δυνατή ιστορία στις σελίδες του. Και φυσικά θέλω να τους ενημερώσω πως θα υπάρξει επανέκδοση του Θεοί και Φύλακες γιατί γνωρίζω καλά πως δεν κατάφεραν να το γνωρίσουν.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Γ.Κ.: Ναι, υπόσχομαι ένα βαθιά ρομαντικό, έντονα ανθρώπινο, γλυκά αισθηματικό, εξωτικό ταξίδι…


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Γ.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ για τις υπέροχες ερωτήσεις σας. Πραγματικά τις απόλαυσα! Ευχαριστώ!





Η Γεωργία Κακαλοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει στον Δήμο Δίου Ολύμπου Πιερίας, απ’ όπου και κατάγεται.
Οι πρόγονοί της έχουν ρίζες στην Κρήτη και στη Μικρά Ασία.
Φοίτησε στα ΤΕΙ Επισκεπτριών Υγείας, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές κλασικής κιθάρας και αρμονίας.
Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου, καθώς και μαθήματα υποκριτικής σε ερασιτεχνικό θέατρο της Κατερίνης, συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις.
Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή μυθιστορημάτων.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη το μυθιστόρημά της Μελωδία στη Θύελλα.
Γράφει, επίσης, ποιήματα και άρθρα στο blog της georgiakakalopoulou.blogspot.com.
Άρθρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί και στη διαδικτυακή εφημερίδα Mag Newspaper.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.
Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος σε τεχνικό γραφείο.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Επικοινωνία με τη συγγραφέα:
(2018) Έκπτωτοι φύλακες, Ωκεανίδα
(2017) Το διαμάντι της ερήμου, Ωκεανίδα
(2016) Η υπόσχεση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2014) Μελωδία στη θύελλα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2013) Θεοί και φύλακες, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2012) Λόγοι μοναξιάς, Ωκεανός
(2011) Θεοί και φύλακες, (Ελένη), Το Τέταρτο
(2007) Πέρα από την αγάπη, Μάτι
(2006) Το διαμάντι της ερήμου, Μάτι





Έκπτωτοι άγγελοι
Όταν ο ιερέαs παππούς της ανέθεσε στην Πανδώρα μια παράλογη και απίστευτη αποστολή στη νήσο
Αϊόνα της δυτικής Σκοτίας, εκείνη ήδη αισθανόταν μπερδεμένη με όσα της συνέβαιναν.

Τώρα είχε έρθει η στιγμή να μάθει την αλήθεια, να γνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Ο Γκάμπριελ δεν είχε καμιά θέση εδώ.

Δεν ήταν προορισμένος για τούτον τον κόσμο, δεν του άρεσε, δεν συμπαθούσε τους ανθρώπους. Ήταν πολύ καλύτερός τους, ανώτερος, φτιαγμένος να υπηρετεί υψηλούς σκοπούς και να πολεμά για το αιώνιο καλό. Αλλά είχε εγκλωβιστεί εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους. Ή μήπως όχι;

Από τη Σκοτία ως τις παρυφές του Ολύμπου, κάτω από τη σκιά του βουνού των αρχαίων θεών, οι δυο τους θα ανακαλύψουν πως είναι μαριονέτες ενός πεπρωμένου γεμάτου καταχθόνια μυστικά και σχέδια, εξαντλητικό κυνηγητό, μοιραίο πόθο και πάθος και ανεξέλεγκτο έρωτα.

Ποιος όμως μπορεί να αντιταχθεί στη μοίρα που έχει γραφτεί για τους Έκπτωτους Φύλακες;




Το διαμάντι της ερήμου
"Τα παραµύθια είναι µικρά δείγµατα της φαντασίας που διαθέτει η ζωή. Όποιος δεν πιστεύει σε αυτά, δεν βλέπει τις απεριόριστες δυνατότητές της".

Το σκηνικό παράδοξο, άγριο: η αραβική έρηµος, µια συνωµοσία, µυστικές υπηρεσίες, προδότες και ένα αιµατηρό πραξικόπηµα. Δυο πρίγκιπες, αποφασισµένοι να ριχτούν στη φωτιά της µάχης.
Το Εµιράτο του Αλµάς, το Διαµάντι της Αραβίας, είναι το τρόπαιο που διεκδικούν.
Όχι, όµως, η Έλενα, που ξεκινά για ένα µοναχικό ταξίδι του µέλιτος, θέλοντας να αφήσει πίσω της την απογοήτευση για τον άνθρωπο που είχε εµπιστευτεί, δίχως να γνωρίζει πως από την πρώτη στιγµή αυτού του ταξιδιού µια σκευωρία εξυφαίνεται γύρω της.
Αντιµέτωπη, ξαφνικά, µε βαριές κατηγορίες και περιστοιχισµένη από ανθρώπους έτοιµους να ρισκάρουν και την ίδια τους τη ζωή για να πάρουν αυτό που θέλουν, η Έλενα βεβαιώνεται πως η ζωή παίζει παιχνίδια µαζί της.
Το διαµάντι της ερήµου είναι ένα ακόµη σκληρό παιχνίδι σε βάρος της; Ωστόσο, ακόµη και σε µια εποχή σαν τη δική µας, όλοι έχουν δικαίωµα στο όνειρο...




Η υπόσχεση
Μπορεί μια νεαρή κοπέλα να μεταμφιεστεί σε αγόρι για να εισχωρήσει στα άδυτα μιας αντρικής αθλητικής ομάδας προκειμένου να ανακαλύψει τον δολοφόνο του πατέρα της;

Τίποτα δεν είναι ικανό να κρατήσει την Τάμι μακριά από τον οίκο των Κονσίτο Αρά και τη σχολή χάντμπολ Ζέφιρο, στις Συρακούσες. Η μυστηριώδης έλξη που της ασκεί το παλιό αρχοντικό και ο ιδιοκτήτης του, ο κακότροπος και σκληρόκαρδος Μάσιμο, αλλά και η ανάγκη της να αποδοθεί δικαιοσύνη την υποχρεώνουν να πάρει μέρος σε μια ασύλληπτη περιπέτεια, που θα αλλάξει τον ρου της μοίρας.

Η ζώνη της Ντιάνα, ένα πολύτιμο κειμήλιο το οποίο καταράστηκε η πρώτη κοντέσα της οικογένειας Κονσίτο Αρά και στοιχειώνει όλους τους απoγόνους, θα μπλέξει στα γρανάζια της κατάρας τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Ποιος έκλεψε τη ζώνη;

Πώς θα λυθεί η κατάρα που βαραίνει τις πλάτες του Μάσιμο; Ποιος είναι ικανός να γεμίσει με φως την άδεια του καρδιά και να τον σώσει από τον βέβαιο χαμό του;

Αντέχεις ή παραδίνεσαι; Μάχεσαι ή ρίχνεις κουρασμένα το σπαθί και την ασπίδα;




Μελωδία στη θύελλα
Ο Λουγκ ΜακΝάιτ, παγκόσμιο αστέρι του τραγουδιού και του κινηματογράφου, νόθος γιος του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Στεργίου και μιας κοπέλας γεννημένης στα Χάιλαντς της Σκοτίας, αποφασίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της μητέρας του: να απαιτήσει το όνομά του από τον ψυχρό και αδιάφορο βιολογικό του πατέρα, έναν άντρα παντοδύναμο και διεφθαρμένο.
Στην πρώτη συνάντηση μαζί του γνωρίζει και την πρώην σύζυγό του, μια νεαρή γυναίκα που κουβαλά παλιά ψυχικά τραύματα από τον αδυσώπητο Στεργίου.
Σε μια απρόσμενη συμμαχία, οι δυο τους θα αποφασίσουν να πολεμήσουν τον άνθρωπο που σημάδεψε τις ζωές τους, ενώ παράλληλα ένας εκρηκτικός έρωτας θα γεννηθεί ανάμεσά τους.
Επικίνδυνα μυστικά, πολιτικές ίντριγκες, διαφθορά, σκοτεινές προσωπικές ιστορίες και ένας φόνος θα υφάνουν τον καμβά της ιστορίας αυτού του σφοδρού έρωτα. Μια περιπέτεια γεμάτη αναπάντεχες εξελίξεις και ανατροπές θα ενώσει τους άγριους ανέμους των υψιπέδων της Σκοτίας με τη γλυκιά λιακάδα της Ελλάδας και την αλμύρα της θάλασσάς της.




Θεοί και φύλακες
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ!!!
Ότι έχει γραφτεί δεν αλλάζει...
Η Ελένη, ένα πραγματικά αθώο πλάσμα, γεννημένο από την ίδια την ουσία του φωτός, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή πραγματικότητα και ένα ζοφερό πεπρωμένο.Ένα ταξίδι στην Ιταλία θα είναι η αρχή για να κινηθεί μια χιονοστιβάδα από αποκαλύψεις.
Μια προφητεία, ένα αιώνιο κακό, ένα τάγμα. Ό,τι γνώρισε, ό,τι αγάπησε, ό,τι πίστεψε είναι διαφορετικό πια. Ο έρωτας και η φιλία θα την πληγώσουν και ο ίδιος της ο εαυτός θα την προδώσει.
Σε ένα βιβλίο γεμάτο μυστικά, σκοτάδι, ίντριγκα, δυνατά συναισθήματα και έρωτα, η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό κυριαρχεί. Είναι αλήθεια ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα ή μήπως τα πράγματα ρέουν; Μήπως υπάρχει λύση και ελπίδα ακόμη και εκεί που επικρατεί το σκοτάδι;




Λόγοι μοναξιάς
Η Φανή, δυνατή, ρεαλίστρια, αντιμετωπίζει τη ζωή με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, θυσιάζοντας τα δικά της προσωπικά όνειρα. Αυτή είναι το στήριγμα της οικογένειάς της, κι όταν η μικρότερη αδελφή της η Λίτσα θα εγκαταλειφθεί από τον τυχοδιώκτη νεαρό με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη, η Φανή θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Στο μικρό χωριό όπου ζει η οικογένειά της, ο κόσμος είναι συντηρητικός, περίεργος, και τα ήθη του αυστηρά, και η παρουσία του Στέφανου, ενός διάσημου συγγραφέα θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ανάμεσα σ' εκείνον και στη Φανή αναπτύσσεται ένα παράξενο συναίσθημα αντιπάθειας και έλξης. Όμως μια δραματική εξέλιξη στη ζωή της Λίτσας θα τους φέρει αναγκαστικά κοντά...

Στο μεταξύ οι φήμες στο χωριό έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν, και η Φανή είναι αναγκασμένη να πάρει τον δρόμο της φυγής...

Μυστικά και δυνατά συναισθήματα, ανθρωπιά και κακία, μίσος και καλοσύνη, και μοναξιά... Όλοι έχουν να παλέψουν τελικά με τον εαυτό τους και με τη μοναξιά των ανέκφραστων συναισθημάτων...




Πέρα από την αγάπη
Ποιος γνωρίζει τί του επιφυλάσει η μοίρα; Ποιος μπορεί να διαβάσει το πεπρωμένο του; Οι ήρωες αυτού του βιβλίου βρίσκονται μπλεγμένοι στα παλιά και στα νέα, στο παρελθόν και στο παρόν, στα μίση και τα πάθη.

Ένα βιβλίο που μας θυμίζει ότι βαπτίζουμε αγάπη τον εγωισμό και τα θέλω μας. Ένα βιβλίο που μιλά για δυνατούς και ρομαντικούς έρωτες. Ένα βιβλίο που αξίζει να ξεφυλλίσει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου