Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Έκπτωτοι Φύλακες” της Γεωργίας Κακαλοπούλου

Η ιστορία μας μεταφέρει στην Ευρώπη. Από τον Πλαταμώνα θα μεταβούμε στο Εδιμβούργο και από εκεί στο Κάλαντερ και στη νήσο Αϊόνα. Σε όλη τη διαδρομή θα γνωρίσουμε Φύλακες, Νύμφες, Απεσταλμένοι, Κλειδοκράτορες, Σπηλαίοι και άλλα είδη της πνευματικής και άυλης πραγματικότητας.
Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι η Πανδώρα –μία κοπέλα που έχει χάσει τον δρόμο της–, ο Γκάμπριελ –ένας Φύλακας που έχασε τα φτερά του– και ο Δείμος –ο γιος του Άρη. Και οι τρεις αυτοί χαρακτήρες περιστοιχίζονται από άλλους που όλοι τους όμως συνθέτουν την ιστορία και προσδίδουν στο βιβλίο ένα άρωμα φαντασίας και μαγείας.
Η Πανδώρα είναι αδύναμη και έχει χάσει την πίστη της εδώ και πολύ καιρό. Όλη της η ζωή καταρρέει και δεν μπορεί να βρει τη δύναμη να ορθοποδήσει. Η μοίρα όμως της ζητάει να σταθεί στα πόδια της και να υπερνικήσει οποιοδήποτε εμπόδιο, καθώς τα σχέδια για αυτήν είναι μεγαλεπήβολα.
Ο Γκάμπριελ είναι ένας άντρας στιβαρός και δυνατός, ο οποίος μισεί το ανθρώπινο είδος. Εδώ και αιώνες ψάχνει κάτι που έχασε για να επιστρέψει στον τόπο του, στο Ενδιάμεσο. Αρνείται να αγαπήσει και να δει τους ανθρώπους με άλλο μάτι. Αντιθέτως, ψάχνει να βρει τον υπαίτιο για την κατάστασή του και να αποδώσει τη δικαιοσύνη που του αξίζει.
Ο Δείμος αγαπάει την Πανδώρα και τη διεκδικεί με σθένος και επιμονή. Η κακή του πλευρά συγκρούεται με το καλό και η οργή του τον αναγκάζει να βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο στόχος του έχει αλλάξει αλλά ο εγωισμός δεν τον αφήνει να ξεκλειδώσει κάθε συναίσθημα. Η απαίτηση και η κτητικότητά του τον μεταλλάσσει συνεχώς.
Στην ιστορία θα εμφανιστούν αρκετοί χαρακτήρες από το βιβλίο της “Θεοί και Φύλακες”, όπως ο Άγγελος, η Δήλια, ο Απόλλωνας, η Καστανή, η Ελένη και ο Λεωνίδας. Όλοι τους θα προσδώσουν μία ιδιαιτέρως νοσταλγική πνοή στην υπόθεση.
Αγαπημένο μου απόσπασμα είναι στη σελίδα 306: «... Βασανίστηκες και πόνεσες μα δεν είναι η μοίρα όλων των ανθρώπων ίδια. Το τίμημα είναι βαρύ για κάποιους κι εσύ έτυχε να είσαι μια απ' αυτούς. Για κάθε σου δάκρυ και κάθε μαρτύριο όμως, θα σου δοθούν ως αντάλλαγμα γέλιο κι ευτυχία... Όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσεις πρώτα το σκοτάδι...»
Πρόκειται για μία περιπέτεια φαντασίας που μας δείχνει ότι κανείς δεν είναι άγιος και ότι ακόμα και τα ανώτερα όντα έχουν τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους. Το μίσος συγκρούεται με την αγάπη και τη φιλία, η απογοήτευση με τη λύτρωση, το σκοτάδι με το φως, ο εγωισμός με την ταπεινότητα και η οργή με την ηρεμία της ψυχής.
Το μυστήριο και η περιπέτεια είναι στοιχεία διάχυτα καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Η αγάπη και το πάθος ξεδιπλώνονται κομμάτι – κομμάτι και βήμα – βήμα καθώς οι σελίδες του βιβλίου προχωράνε. Τα μυστικά και οι αποκαλύψεις τους σκορπίζονται διάσπαρτα προκαλώντας στον αναγνώστη ενδιαφέρον, αγωνία και εντυπωσιασμό. Κάθε ανατροπή που συμβαίνει του κόβει την ανάσα και τον προκαλεί να συνεχίσει την ανάγνωση προκειμένου να ξεκλειδώσει τις πόρτες που εμφανίζονται μπροστά του.
Το σκοτάδι μπορεί να φωτιστεί μόνο αν κοιτάξουμε προς την εστία φωτός και δεν μπορεί να μας πειράξει όσο η ψυχή μας είναι αγνή και επιζητούμε να βαδίζουμε με σύμμαχο την αγάπη και τη συγχώρεση! Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα που απορρέει από την ιστορία του βιβλίου. Μη φοβάσαι το σκοτάδι... αγάπα το φως και πορεύσου μαζί του!
Σε όσους λατρεύουν και αγαπάνε τις ιστορίες αγάπης χωρίς μελό καταστάσεις αλλά που περνάνε από σαράντα κύματα μέχρι να βρει ο ήρωας το άλλο του μισό, τότε αυτό είναι ένα από τα βιβλία που ψάχνουν και αναζητούν!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου