Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Αυγό για Γίγαντες” της Άννας Ιακώβου


Ο Πετειναράκης ο Κοκορευόμενος μας διηγείται μία ιστορία του Πουλπουλοχωριού. Εκεί ζει η κυρία Πανωραία, μία γλυκιά γιαγιούλα που πλέον μόνο εισόδημά της είναι η πώληση αυγών. Παλιά ήταν η καλύτερη αγρότισσα της περιοχής αλλά δεν μπορεί πια να εργαστεί στα χωράφια.
Η κυρία Πανωραία έχει τα καλύτερα και τα πιο γερά αυγά της περιοχής και κάθε Πάσχα αγοράζουν τα αυγουλάκια της γιατί όλοι θέλουν να βγουν νικητές από το τσούγκρισμα των αυγών.
Πέραν της παραγωγής των αυγών τα κοκοράκια πρέπει να μάθουν να ξυπνάνε τις κοτούλες τους και να σημάνουν τον ερχομό της νέας ημέρας. Η κυρία Πανωραία δεν ξεχνά και φέτος να προσφέρει τα αυγά της στην εκκλησία, τα οποία θα βαφτούν και θα μοιραστούν στους πιστούς την Ανάσταση μόνο που μία έκπληξη την περιμένει. Η Στρουθένια θέλει να δώσει δώρο το δικό της αυγό, το πρώτο της αυγό.
Τι θα γίνει τελικά; Γιατί οι κότες κοροϊδεύουν την Στρουθένια; Θα πάρει η κυρία Πανωραία το γιγάντιο αυτό αυγό; Θα μπορέσει κάποιος να το πάρει; Υπάρχουν γίγαντες για να καταφέρουν να κρατήσουν στα χέρια τους αυτό το τεράστιο αυγό;
Μετά το τέλος της ιστορίας οι μικροί μας αναγνώστες θα βρεθούν μπροστά σε παρτιτούρες και στα λόγια των τραγουδιών που κανείς μπορεί να ακούσει στο cd που περιλαμβάνεται στην έκδοση αυτή. Πριν όμως από τα τραγούδια, τα παιδιά θα ακούσουν την αφήγηση της θεατροποιημένης ιστορίας της συγγραφέως Άννας Ιακώβου.
Στην πολυτελή έκδοση του βιβλίου, εκτός του cd, υπάρχει και μία κατασκευή μιας πασχαλινής αυγοθήκης με το Πετειναράκι. Οι μικροί μας φίλοι το μόνο που θα χρειαστούν είναι χρώματα, ψαλίδι και κόλλα για να δημιουργήσουν αυτή την όμορφη κατασκευή!
Ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ταπεινότητα, η προσφορά και η αγάπη ξεχειλίζουν από τις σελίδες της ιστορίας, μιας πασχαλινής ιστορίας που διδάσκει –μικρούς και μεγάλους– για το πώς οφείλει να είναι ο άνθρωπος απέναντι στον διπλανό του και τις αρχές που πρέπει να έχει στη ζωή του για να γίνει ένας συνειδητός, δοτικός και ευγενικός συνάνθρωπος.
Η εικονογράφηση φέρει την υπογραφή της Αγγελικής Δελεχά, η οποία έχει πάντα το ταλέντο να οπτικοακοποιεί το περιεχόμενο του βιβλίου. Όλα θυμίζουν άνοιξη και τα ζεστά και έντονα χρώματα αγκαλιάζουν τη ματιά του αναγνώστη καθηλώνοντάς τον και προσελκύοντάς τον. Κάθε εικόνα αποκτά φωνή και μας μεταφέρει στο κείμενο της ιστορίας. Μία όμορφη ιστορία ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και ζεσταίνει τις καρδιές του παιδιού – αναγνώστη, μικρού και μεγάλου. Προσφέρετε αυτό το βιβλίο σε όσους αγαπάτε! Αναμφίβολα, θα βγουν πιο δυνατοί και σκεπτόμενοι!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου