Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Το Πάσχα του Γιωργή” της Τίνας Βλασταράκου – Μεταξά

Ο Γιωργής έχει έναν πολύ καλό φίλο, τον Παυλή. Είναι συνέχεια μαζί σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε σκανδαλιά και σε κάθε χαρά. Όλα αλλάζουν όμως ξαφνικά όταν η οικογένεια του Παυλή πρέπει να μετακομίσει στην Αθήνα.
Γιατί φεύγει η οικογένεια του Παυλή; Τι τρέχει; Τι δουλειές έχει ο πατέρας του στην Αθήνα; Γιατί παρόλο που έχει περάσει πολύς καιρός ακόμα ο φίλος του Γιωργή δεν έχει επιστρέψει ακόμα; Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν με την ηχηρή απουσία του, το ίδιο θα συμβεί και το Πάσχα;

Το βιβλίο “Το Πάσχα του Γιωργή” αποτελείται από διάφορα μέρη. Αρχικά, έχουμε μία ιστορία άκρως συγκινητική και ανθρώπινη. Κάθε μήνυμα που αποτυπώνεται μέσα από τον καμβά των λέξεων κατακτά την καρδιά του αναγνώστη.
Μετά το τέλος της ιστορίας ακολουθεί ένα σημειωματάριο με ζωγραφιές, γενέθλια και διάφορες “περιπέτειες” όπου το παιδί μπορεί να σημειώσει πάνω όσα θέλει. Ακολούθως, θα βρεθούμε μπροστά ένα κείμενο που αφορά τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Φλόγα” και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις τους.
Τέλος, έχουμε ένα περίεργο ημερολόγιο. Τι το περίεργο όμως έχει; Το αλλόκοτο που το χαρακτηρίζει είναι ο μήνας με τον οποίο ξεκινάει. Ο Σεπτέμβρης γίνεται ο πρώτος του μήνας, και τα σχολεία τότε ανοίγουν. Ανά μήνα προκύπτουν και οι ημέρες της εβδομάδας και εκεί μπορεί κανείς να σημειώσει οτιδήποτε θέλει.
Μέσα από τη λιτή, απλή αλλά ουσιαστική γραφή της η συγγραφέας, Τίνα Βλασταράκου – Μεταξά, καταφέρνει να κερδίσει ακόμα και τον πιο σκληρό και απαιτητικό αναγνώστη της. Τα μηνύματα που απορρέουν από την ιστορία είναι ίσως τα πιο ελπιδοφόρα και σημαντικά της ζωής κάθε ανθρώπου. Αυτά, λοιπόν, τα μηνύματα είναι η ελπίδα και η φιλία! Και τα δύο αποτελούν δύο λεπτεπίλεπτα και ευαίσθητα λουλούδια, τα οποία χρειάζονται εντατική φροντίδα και αμέτρητη αγάπη για να ευοδώσουν τα αρώματά τους και να μετατραπούν από σπόροι σε όμορφα άνθη που θα καλλιεργήσουν την ψυχή μας και θα μας οδηγήσουν σε μία πορεία γεμάτη ανθρωπιά και καλοσύνη.

Η χρωματική παλέτα της εικονογράφησης ανήκει στο ιδιαίτερο και στοργικό καλλιτεχνικό χέρι της Αγγελικής Δελεχά. Οι πασχαλιές ζωντάνεψαν και το μάτι ταξίδεψε στην άνοιξη και στις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Άλλωστε, πασχαλιά δίχως τις ημέρες του θείου δράματος δεν υπάρχει. Κάθε επιτάφιος φέρει έστω και ένα άνθος αυτού του πανέμορφου και ευωδιαστού φυτού, του οποίου η ιστορία μετρά πολλά χρόνια πίσω, στη Σταύρωση του Κυρίου.
Αναμφισβήτητα, πέραν των λουλουδιών, η εικονογράφος κατάφερε να μεταδώσει κάθε συναίσθημα που αποτυπώνεται στο πρόσωπο των χαρακτήρων της ιστορίας. Τα παιδιά, η νονά, το αρνάκι και οι δίδυμες αδερφές του Γιωργή κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων μας.
Το αγάπησα αυτό το βιβλίο για όσες συγκινήσεις μου προσέφερε! Αξίζει να δωριστεί στους μικρούς μας φίλους για να έχουν ταυτόχρονα ένα βιβλίο, το οποίο συνδυάζει τόσο την ανάγνωση μαζί με τα σημαντικά μηνύματά του όσο και ένα ημερολόγιο για τις απαραίτητες σημειώσεις τους!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου