Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Συζητώντας με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη


Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Β.Π.: Νίκος Καζαντζάκης! Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον θαυμασμό μου προς αυτή την προσωπικότητα, σαν άνθρωπο και συγγραφέα!


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Π.: Σαν παιδί λογικά τα πρώτα βιβλία που θα διάβασα θα ήταν παραμύθια. Από την εφηβεία μου θυμάμαι πολύ έντονα την «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ.Καραγάτση.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Π.: Μπήκα στον μαγικό κόσμο της συγγραφής μετά από παρότρυνση του αδερφού μου, Θεόδωρου Παπατσιφλικιώτη, να κάνω τις σκέψεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες μου λέξεις στο χαρτί. Θα τον ευγνωμονώ για όλη μου την ζωή!


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Μάθε τον Φόβο να νικάς!”;

Β.Π.: Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά. Μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να νικάνε τους φόβους τους και στους μεγάλους, που κρύβουν ένα παιδί μέσα τους και κουβαλάνε πολλές ανασφάλειες και εμμονές στις ζωές τους, να τα ξεπεράσουν όλα μέσα από την φαντασία και τον λυρισμό του παραμυθιού!


Ερώτηση 5η: Η Καλοσύνη έχει πολλούς φόβους. Για να τους καταπολεμήσει κάποιος πρέπει να βρει βοήθεια και στήριξη από τα αγαπημένα του πρόσωπα; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Β.Π.: Για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας κρατούν καθηλωμένους στο σκοτάδι πρέπει να αναζητήσουμε το φως που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Όταν αγαπήσουμε και εμπιστευτούμε τον εαυτό μας θα καταφέρουμε να νικήσουμε τους φόβους μας. Για όλα αυτά πρέπει να έχουμε αγάπη και υπομονή!


Ερώτηση 6η: Ο Φόβος δε χαμογελάει ποτέ. Πιστεύετε ότι ο κακός δεν μπορεί να αισθανθεί κάποιο καλό συναίσθημα;

Β.Π.: Εξαιτίας τον αρνητικών συναισθημάτων που κυριαρχούν σε μια κακιά ύπαρξη, τα όμορφα αισθήματα δεν βρίσκουν χώρο να ανθίσουν. Ακόμα και αν υπάρξουν για κάποια στιγμή, πολύ γρήγορα θα χαθούν.
Είναι ακόμα ένας λόγος που στα παραμύθια συναντούμε ήρωες σαν τον Φόβο. Μέσα από αυτά τα πρόσωπα αναλύουμε στους μικρούς μας φίλους τις διαφορές ανάμεσα στο καλό με το κακό.


Ερώτηση 7η: Η Τόλμη εμφανίζεται με τη μορφή της πασχαλίτσας. Γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο έντομο; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

Β.Π.: Ήθελα να δείξω μέσα από αυτή την παρομοίωση στα παιδιά πως δεν πρέπει να δίνουν έμφαση στο μέγεθος ενός πλάσματος, αλλά στην δύναμη που έχει!


Ερώτηση 8η: Η ευτυχία πόσο εύκολα μπορεί να “κατακτηθεί”;

Β.Π.: Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Καθημερινά πρέπει να βάζουμε σαν στόχο να κάνουμε την ζωή μας και τις ζωές όσον μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερες, πιο φωτεινές, γεμάτες με χαμόγελα και ευτυχία. Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά ο επιμένων νικά!


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Π.: Να μάθουνε να νικάνε τους φόβους τους και να βάλουν στις ζωές τους την Καλοσύνη με την Τόλμη. Είναι δυο αξίες που έχουν χαθεί λίγο από τις μέρες μας, όμως μπορούμε μέσα από τους στίχους ενός παραμυθιού να τις γνωρίσουμε και να τις αγαπήσουμε!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Β.Π.: Όσοι ασχολούνται με την συγγραφή ποτέ δεν εφησυχάζονται. Ετοιμάζεται ένα νέο παραμύθι με όμορφα μηνύματα για τους μικρούς μας φίλους. Επίσης ελπίζω να καταφέρω να ολοκληρώσω άμεσα το πρώτου μου μυθιστόρημα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείτε μέχρι και σήμερα. Είναι Δημοσιογράφος (μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος), Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια λόγου. Πραγματοποιεί συνεντεύξεις με εκπροσώπους της λογοτεχνίας για το “τοβιβλίο.net” και είναι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, γράφοντας άρθρα με θέματα σχετικά με τα παιδιά.
Ο χορός, η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής σύμφωνα με την Martha Graham, την συντροφεύει σε όλη, σχεδόν, την μέχρι τώρα ζωή της. Από μικρή της άρεσε να χορεύει. Το έβλεπε σαν ένα μέσο εκτόνωσης των συναισθημάτων της. Επίσης η λατρεία της για την παράδοση και την λαογραφία, συντέλεσε και αυτό το διάστημα μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς, σε πολιτιστικό σύλλογο της πόλης της.
Συμμετέχει με κείμενά της στις συλλογές διηγημάτων «Θέρος και Θεριά» & «Οδός Αμαρτίας Αριθμός 12», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μάθε το Φόβο να νικάς!». Επίσης από τις εκδόσεις Ανάτυπο κυκλοφορεί το δεύτερο παιδικό της βιβλίο με τίτλο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;».
Τέλος είναι δημιουργός και διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας Duende-Art (http://duende-art.webnode.gr/).
(2019) Μάθε τον φόβο να νικάς, Ελκυστής
(2017) Ποιος αξίζει να είναι βασιλιάς;, Ανάτυπο
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2016) Θέρος και θεριά, Ανάτυπο






Μάθε το φόβο να νικάς!
Σε μία πόλη που βασιλεύει η ευτυχία, την Φελισίτα, ζει ένα κοριτσάκι με καρδιά χρυσή, που την λένε Καλοσύνη! Έχει όμως ένα μεγάλο ελάττωμα, φοβάται πολύ.

Στην ίδια πολιτεία μένει και ένας κακός μάγος, ο Φόβος. Όταν μια μέρα μαθαίνει την αδυναμία του κοριτσιού ετοιμάζει ένα μαγικό ξόρκι και καλεί όλες τις φοβίες της.

Θα καταφέρει η καλή της φίλη, μια πασχαλίτσα που την λένε Τόλμη, να τη βοηθήσει και τα μάγια να τα λύσει;

Με ποιον τρόπο θα μάθει η μικρούλα να νικάει τους φόβους της;

Ένα παραμύθι, που μέσα από την ποίηση και το τραγούδι, μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να νικάνε τους φόβους τους για να ζούνε ήρεμοι και ευτυχισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου