Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι” του Νικόλαου Βαλβαζάνη


Ο κυρ-Μανώλης έχει το πιο όμορφο κατάστημα παιχνιδιών, την “Παιχνιδούπολη”. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχει στολίσει το κατάστημα με παιχνίδια, λαμπάδες και έφτιαξε μόνος του μία πασχαλίτσα και ένα κουνελάκι.
Κάθε μέρα όλοι αγόραζαν παιχνίδια και λαμπάδες αλλά τα δύο αυτά όμορφα υφασμάτινα ζωάκια δεν τα έπαιρνε κανένας. Αλλά η πασχαλίτσα και το κουνελάκι δε στεναχωριόντουσαν. Άλλωστε, είχε ο ένας τον άλλον και αυτό τους έφτανε. Κάθε βράδυ παίζανε οι δυο τους και κάνανε βόλτες στο μαγαζί.
Το Μεγάλο Σάββατο η Αντιγόνη πήγε με τη νονά της στην “Παιχνιδούπολη” για να πάρουν τη λαμπάδα της. Μόλις είδε την πασχαλίτσα την αγάπησε. Αφού διάλεξαν τη λαμπάδα η νονά της Αντιγόνης της αγόρασε και την πασχαλίτσα.
Μόλις χωρίστηκαν τα δύο αυτά αγαπημένα ζωάκια τα χρώματά τους έγιναν θαμπά και η θλίψη τους κυρίεψε. Αγαπούσαν πολύ το ένα το άλλο και είχαν γίνει πολύ καλοί φίλοι μεταξύ τους.
Η Αντιγόνη το μόνο που ήθελε πλέον ήταν να βρίσκεται και ο μπαμπάς της το Πάσχα στο σπίτι. Προσευχήθηκε στον Χριστό και τον παρακάλεσε να της φέρει τον μπαμπά της, τον ναυτικό γρήγορα για να περάσουν μαζί τη χαρμόσυνη ημέρα του Πάσχα.
Πρόκειται για ένα πολύ συγκινητικό παραμύθι που στέκεται στα θέματα της αγάπης, της φιλίας, της οικογένειας, της πίστης και της ελπίδας. Κάθε κομμάτι ξεδιπλώνεται με έναν τρόπο ιδιαίτερο και καταφέρνει να οδηγήσει τον αναγνώστη στις έννοιες και στα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Νικόλαος Βαλβαζάνης.
Η εικονογράφηση της ιστορίας είναι δια χειρός και έμπνευσης, Αγγελικής Δελεχά. Η έντονη χρωματικά παλέτα που χρησιμοποιεί μαγνητίζει τους αναγνώστες του βιβλίου. Κάθε εικόνα αποτυπώνει τα συναισθήματα των χαρακτήρων της ιστορίας.
Με αυτόν τον τρόπο, η αλληλεπίδραση εικόνας – κειμένου δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς μας αναγνώστες να κατανοήσουν τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας μέσω της ιστορίας του. Το τρυφερό αυτό παραμύθι μπορεί να διαβαστεί από κάθε παιδί, μικρό ή μεγάλο. Η μαγεία της ανάγνωσης θα κερδίσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Αναμφίβολα “Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι” αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων μας. Διδάξτε στα παιδιά σας και στα βαφτιστήρια σας τη σπουδαιότητα της ανάγνωσης κάνοντάς τα δώρα ουσίας, όπως είναι κάθε παιδικό βιβλίο. Βοηθήστε τα να αγαπήσουν το διάβασμα και να μάθουν την έννοια της φιλίας, της αγάπης και της πίστης που απορρέουν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου