Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Γλυκό τσαμπί σταφύλι” της Μαρίας Γουμενοπούλου

Ο Πετρής με συντροφιά τη Φαντασία του θα ταξιδέψει στην περιοχή των τριών γιγάντων. Εκεί θα γνωρίσει τόπους μαγικούς και διάφορα παιδιά από άλλες χώρες καταγωγής. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους με το στόμα, καθώς το καθένα μιλάει άλλη διάλεκτο. Ένας όμως γίγαντας θα λύσει αυτό το πρόβλημα!
Τι θα γίνει όταν δύο παιδιά θα σταματήσουν να πηγαίνουν εκεί με τη Φαντασία τους; Για ποιον λόγο δε θα μπορέσουν να πάνε στον μαγικό αυτόν τόπο; Τι ακριβώς είναι το ζωντανό εκατόρωγο τσαμπί σταφύλι; Μπορούν τα παιδιά να σταματήσουν το πόλεμο;
Το βιβλίο με ταξίδεψε πίσω στο παρελθόν, όπου η αγνότητα και η ανθρωπιά πρωτοστατούσαν στις ζωές μας. Τα διδάγματα που φροντίζει να περάσει η συγγραφέας, Μαρία Γουμενοπούλου, είναι πολλά και δεν εμπεριέχουν κάποια μορφή διδακτισμού. Αντιθέτως, είναι σωστά τοποθετημένες οι λέξεις που κάνουν την ανάγνωση διασκεδαστική και ονειροπόλα. Το, κατά βάση, μπλε χρώμα της χρωματικής παλέτας που χρησιμοποιεί η εικονογράφος, Έφη Κοκκινάκη, κάνουν το μάτι να ταξιδέψει και να γαληνέψει. Ο μαγικός ρεαλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται από τη συγγραφέα είναι ένα θετικό κομμάτι της εξέλιξης της ιστορίας. Η διαφορετικότητα και η φιλία είναι έννοιες που ξεδιπλώνονται με απλό, λιτό και όμορφο τρόπο, ώστε να γίνεται άμεσα κατανοητές από τους μικρούς μας αναγνώστες. Επίσης, η ειρήνη που επιζητούν τα παιδιά όλου του κόσμου και το πολεμικό πλαίσιο, στο οποίο εγκλωβίζονται κάποια παιδιά κάνουν τους αναγνώστες να καταλάβουν τη ματαιότητα αυτών των πράξεων και τα κατάλοιπα που αφήνουν στις παιδικές ψυχές τους.
Για όλα όσα προανέφερα, θεωρώ ότι αξίζει το συγκεκριμένο βιβλίο να κοσμεί τις βιβλιοθήκες μας! Ας δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι όλες αυτές οι αρετές στις ζωές όλων μας και ας τους δείξουμε ότι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για το παγκόσμιο καλό, την ανθρωπιά και την πίστη!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου