Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Μια κουφή καμπάνα την... Ανάσταση” της Ιωάννας Σκαρλάτου

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τίτλο βιβλίου. Αλήθεια, μπορεί μία καμπάνα να κουφαθεί; Αυτό προσπαθεί να μας απαντήσει η συγγραφέας Ιωάννα Σκαρλάτου.
Στη Ζάκυνθο, ο παπα-Χριστόδουλος δημιούργησε με πολλή αγάπη μία καμπάνα, η οποία θα μπορούσε να τραγουδήσει σε ψηλότερες κλίμακες. Όλη η οικογένεια του ιερέα την αγαπούσε και την κανάκευε. Όταν ο καιρός πέρασε, ο παπάς πήγε να την κρεμάσει στη Μητρόπολη. Μόνο που ένα απροσδόκητο νέο θα την οδηγήσει στον Άγιο Νικόλαο στον Μώλο. Η καμπανούλα θα πεισμώσει και δε θα καταδεχθεί να μιλήσει με τις άλλες δύο καμπάνες του ναού. Είχε εκνευριστεί τόσο πολύ που δεν ήθελε να στέκονται πάνω της πουλιά. Η συμπεριφορά της ήταν υπεροπτική προς όλους. Εξαιτίας όλων αυτών, κακές σκέψεις θα την περιτριγυρίσουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να θελήσει να κάνει κακό στις άλλες καμπάνες κουφαίνοντάς τες. Μόνο που το σχέδιο της δε θα στεφθεί με επιτυχία... και για να ακριβολογώ υπό απόλυτη επιτυχία. Γιατί όντως μία καμπάνα θα κουφαθεί, και αυτή δεν είναι άλλη από τον ίδιο της τον εαυτό. Όμως, πλησιάζει Πάσχα και το Πάσχα γίνονται και θαύματα.
Άραγε, θα καταφέρει να βρει την ακουή της; Θα γίνει το θαύμα; Θα βρει τις επτά νότες που θα βγάλουν τις πέτρες από τα αυτιά της;
Η ιστορία του βιβλίου είναι η αναγνώριση της αγάπης, της προσφοράς, της δοτικότητας και της ευγένειας αλλά και η κατανίκηση του εγωισμού, του εγωκεντρισμού, της υπερηφάνειας και των κακών σκέψεων. Η συγγραφέας, Ιωάννα Σκαρλάτου, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να του δείξει τον δρόμο της ευτυχίας και της πίστης μέσω αυτού του βιβλίου. Παρόλο που το κείμενο είναι μεγάλο δεν κάνει κοιλιά. Αντιθέτως, κερδίζει όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Η ζωντανή και έντονη χρωματικά εικονογράφηση από τη Πέγκυ Φούρκα και το κείμενο σίγουρα θα αγαπηθούν από όλους. Γίνονται ένα και δημιουργούν ένα άρτιο αποτέλεσμα εικόνων και λέξεων. Μου φάνηκε σαν να ταυτίστηκαν ιδανικά και οι δύο δημιουργεί και “γέννησαν” αυτό το παιδικό ανάγνωσμα!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου