Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η πασχαλινή περιπέτεια του Λαζαράκου στις Κυκλάδες” της Ιωάννας Σκαρλάτου

Ο Λαζαράκος φτιάχτηκε με πολλή αγάπη από την κυρά Δέσποινα. Αλλά η αγάπη του για προσφορά θα του επιφέρει ένα ατύχημα. Θα πέσει μέσα στην κατσαρόλα όπου βράζει η σούπα και έγινε κόκκινος. Τα άλλα Λαζαράκια τον κορόιδεψαν και δεν την ήθελαν πλέον στη παρέα τους. Για να τον αγαπήσουν και πάλι οι φίλοι του αποφασίζει να πάει ένα ταξίδι στις Κυκλάδες παρέα με την Κανέλα μέχρι να βρει αυτό που θα αλλάξει γνώμη στους άλλους.
Έτσι, λοιπόν, από τη Μύκονο θα πάει στη Σαντορίνη. Εκεί θα μάθει το έθιμο του νησιού, του στολισμού ενός τεράστιου σταυρού. Επόμενος προορισμός είναι η Σίφνος. Εκεί τη Μεγάλη Δευτέρα ο κόσμος ασπρίζει τα σπίτια του και τη Μεγάλη Τρίτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα Πουλιά, πασχαλινές κουλούρες. Μετά θα ταξιδέψει στην Τήνο, όπου θα δει έναν ιερέα και μικρά παιδιά να κρατάνε την εικόνα του Μυστικού Δείπνου και τη Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού κλείνουν σε κουτιά τα καρφιά που έχουν στα σπίτια τους. Αλλά ακόμα δεν έχει βρει αυτό που ψάχνει και είναι στεναχωρημένος. Στη Νάξο, θα είναι ο επόμενος προορισμός τους. Εκεί, θα δούνε τα καλαθάκια με τα λουλούδια για τον στολισμό του Επιταφίου. Ενώ, στην Άμοργο τη Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι ραντίζουν τον κόσμο με κολόνιες και αρώματα. Έχει φτάσει το Μεγάλο Σάββατο και η παρέα βρίσκεται στη Σύρο και αμέσως μετά στην Πάρο, όπου στη Μάρπησσα θα γνωρίσουν ένα θαύμα. Μόνο εκείνη την ημέρα οι παπαρούνες που ανθίζουν πριν την Ανάσταση από κόκκινες αποκτούν δύο χρώματα, άσπρο και κόκκινο μαζί. Αποφασίζουν στο δρόμο για τη Μύκονο να πάρουν μαζί τους και την όμορφη και δίχρωμα παπαρούνα.
Τι όμορφο ταξίδι μας προσφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, Ιωάννα Σκαρλάτου; Χρώματα, αρώματα, ήθη και έθιμα ξετυλίγονται και χαρίζουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και γνώσεις στους αναγνώστες του βιβλίου! Από όσα βιβλία της έχω διαβάσει, μπορώ να πω ότι με συνεπήρε περισσότερο αυτό το βιβλίο. Ο λόγος; Μα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από όσα μου έμαθε και μου δίδαξε! Χαίρομαι όταν τέτοια αναγνώσματα κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου και εγώ στέκομαι τυχερή διαβάζοντάς τα! Ένα από τα πιο όμορφα δώρα που αξίζει να χαρίσουμε στα παιδιά μας! Συγχαρητήρια, και εύχομαι πάντα να μας προσφέρει τόσο δημιουργικά ταξίδια η συγγραφέας! Πάντα να έχει τέτοιες εμπνεύσεις, οι οποίες καταφέρνουν να αγγίζουν τη ψυχή των αναγνωστών της!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου