Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

"Υποδειγματικές νουβέλες" Α τόμος Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΥΒΕΛΕΣ
Α τόμος
Μετάφραση: Σοφία Κορνάρου
Πρόλογος: Γιώργος Γεωργούσης
Σελ. 384
Τιμή: 17 €

Από τις εκδόσεις PRINTA και στη σειρά ΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Υποδειγματικές Νουβέλες» Τόμος Α’. Οι υποδειγματικές νουβέλες είναι ένα έργο όχι πολύ γνωστό στο ελληνικό κοινό, αλλά εκτιμάται σ’ όλον τον ισπανόφωνο κόσμο και λογίζεται σαν ισάξιο του Δον Κιχώτη.

Εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1613. Γράφτηκαν την ίδια εποχή με το Β’ μέρος του «Δον Κιχώτη» και έχουν πολλές ομοιότητες (και την ίδια αξία) με τις παρένθετες νουβέλες που εμφανίζονται εκεί. Ο συγγραφέας τις ονόμασε «υποδειγματικές» γιατί «απ’ όλες μπορεί να ωφεληθεί κανείς». Αν και είναι κείμενα διαφορετικά μεταξύ τους στην θεματολογία και το ύφος, όλες τους έχουν τις γνωστές αρετές του Θερβάντες: την ζωντάνια της γραφής και τον διαχρονικό προβληματισμό του που υπερβαίνει τα καθ’ έκαστα της εποχής του.

Ο Θερβάντες αναπτύσσει κι εδώ τα θέματά του μέσα απ΄ την ζέουσα ύλη του καιρού του με τα οικεία μοτίβα: η τρέλα, ο εγκλεισμός, το όνειρο, η ουτοπία, η ψευδαίσθηση, η ελπίδα. Στοχάζεται με τις ιδέες σαν φιλόσοφος και τις εικόνες σαν καλλιτέχνης στο μεταίχμιο των αντιστικτικών διπόλων: ύλη-πνεύμα, αλήθεια-ψέμα, φαντασία-πραγματικότητα.

Οι «υποδειγματικες νουβέλες», δώδεκα συνολικά, θα εκδοθούν σε δύο τόμους (έξι νουβέλες ο κάθε τόμος). Ήδη κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος.

Το έργο παρουσιάστηκε στο Αθηναϊκό κοινό σε εκδήλωση που έγινε στην ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ στις 27 Νοεμβρίου 2003 και οργάνωσε το Ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες, η Εταιρεία Ελλήνων Ισπανιστών και οι εκδόσεις PRINTA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου