Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Οι κόρες της Ελλάδας – Ο διχασμός” της Φιλομήλας Λαπατά

Μετά το βιβλίο “Η επιστροφή” η συγγραφέας, Φιλομήλα Λαπατά, μας προσφέρει τη συνέχεια της σειράς “Οι κόρες της Ελλάδας” με τον υπότιτλο “Ο διχασμός”.
Η γενιά της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ συνεχίζει να κάνει το πέρασμά της αλλά νέα ονόματα και τα παιδιά αυτών παίρνουν σάρκα και οστά κλείνοντάς μας το μάτι σε νέες εμπειρίες αναγνωστικές και συγκινησιακές. Η Κοραλία Βογιατζόγλου και η Λέγκω Δούκα δίνουν τη σκυτάλη στον Ανδρέα, στην Ελισάβετ και στην Οδύσσεια χωρίς να χάσουν τον δυναμισμό τους. Απλώς τους παραχωρούν τον χώρο για να εξελιχθεί η ιστορία και να περάσουμε στα χρόνια μεταξύ του 1840 και του 1875.
Οι ζωές παραλληλίζονται με τα γεγονότα της εποχής και της Αθήνας. Ένας διχασμός θα στοιχειώσει τα όνειρα και τις αποφάσεις των κεντρικών ηρώων, ο οποίος είναι αντίστοιχος με αυτόν της Ελλάδας. Στις ζωές του Ανδρέα, της Ελισάβετ και της Οδύσσειας κάποιοι φεύγουν για δώσουν χώρο σε άλλους, άλλοι γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά μετά από την επιβολή των ψυχραιμότερων. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, εγκαταλείπει τον θρόνο του ο Βαυαρός Όθωνας και τη θέση του παίρνει ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος που έμεινε γνωστός με το όνομα Γεώργιος Α', γιατί το όνομα Γουλιέλμος είναι αρκετά ξένο για την κοινωνία.
Η Αθήνα γίνεται η αγαπημένη πόλη της συγγραφέως, η πόλη που τραντάζεται από τα γεγονότα. Άλλοτε μας μιλάει για τους Αθηναίους με αγάπη και άλλοτε με θυμό, κρίνοντάς τους με αυστηρή ματιά. Άλλοτε χρησιμοποιεί τρυφερότητα και άλλοτε εξιστορεί τα γεγονότα και τα πρόσωπα με καυστικό χιούμορ.
Όποιον τρόπο και αν χρησιμοποιεί καταφέρνει να μαγέψει και να εγκλωβίσει τους αναγνώστες της στα τείχη εκείνης της εποχής. Ο λόγος της σε αρκετά σημεία είναι λυρικός και αργός. Τα γεγονότα εξελίσσονται και ο χρόνος περνάει σιγά σαν ένα ρυάκι που οι σταγόνες του ρέουν με μία ηρεμία χωρίς να αδημονούν να συναντήσουν τον χειμαρρώδη ποταμό γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα συμβεί και θα επέλθει η λύτρωση.
Ο ιστός που υφαίνει η Φιλομήλα Λαπατά μας τυλίγει περίτεχνα και μας εγκλωβίζει στον κόσμο της, κάνοντάς μας κοινωνούς της δικής της φαντασίας και της αλήθειας εκείνης της εποχής. Ανυπομονώ να βγει το επόμενο βιβλίο της σειράς και να βυθιστώ για ακόμα μία φορά στη γραφή της, τις γνώσεις της και την ομορφιά της ποιότητάς της!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου