Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Συζητώντας με τον Φίλιππο Μόρρις

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Φ.Μ.: Τον τελευταίο καιρό ο Samuel Bjork, σε πιο νεαρή ηλικία ο JRR Tolkien και στην παιδική ηλικία ο Jules Vern (Ιούλιος Βερν).


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Φ.Μ.: Στο σχολείο «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» και στο σπίτι το «20,000 Λεύγες κάτω από την Θάλασσα».


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Φ.Μ.: Μια εσωτερική ανάγκη να εκφράσω εικόνες και συναισθήματα που στην καθημερινότητα είναι σχεδόν αδύνατον να εξωτερικευτούν.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Μαύρη στίλβη”;

Φ.Μ.: Είναι μια περιπλάνηση στο λυκόφως μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, μια περιπέτεια με χαρακτηριστικά ψυχολογικού θρίλερ αλλά και μια περιπλάνηση σε διαφορετικούς τόπους και κουλτούρες που ενώνει θρύλους και πραγματικότητα σε μια σκοτεινή διαδρομή.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα του τίτλου;

Φ.Μ.: Η στίλβη είναι το λαμπύρισμα των άστρων, το φως που τρεμοπαίζει και σου δίνει ελπίδα αλλά σου δημιουργεί και την ανησυχία μην σβήσει από το τρέμουλο. Η Μαύρη Στίλβη σημαίνει ένα λαμπύρισμα από άλλη διάσταση που εκπέμπει σε μήκος κύματος που δεν είναι ορατό από το απλό μάτι χωρίς φίλτρο (όπως το Black Light που όλοι ξέρουμε με το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα). Είναι ένας αλληγορικός τίτλος που δηλώνει το όριο μεταξύ πραγματικού και ονειρικού, συνειδητού και ασυνείδητου.


Ερώτηση 6η: Τι είναι το Liber Linteus; Θα θέλατε να το εξηγήσετε σε αυτούς που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο σας και ίσως θα ήθελαν να το κάνουν;

Φ.Μ.: Liber Linteus σημαίνει Λινό Βιβλίο. Είναι ο περίφημος λινός επίδεσμος που τύλιγε για αιώνες μια Αιγυπτιακή μούμια και είχε κρυφά γραμμένο πάνω στο λινό του το πιο ολοκληρωμένο κείμενο Ετρουσκικής Γραφής, η οποία δεν έχει διαβαστεί έως σήμερα. Παραμένει άγνωστο πως μια Ετρουσκική γραφή από την Βόρεια Ιταλία βρέθηκε τυπωμένη στον επίδεσμο Αιγυπτιακής Μούμιας το 300πχ. Η Liber Linteus είναι από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ζάγκρεμπ.


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας ενεργοποιούνται, ή καλύτερα βγαίνουν στην επιφάνεια, θεωρίες συνωμοσίες και μέλη μυστικών ομάδων. Πιστεύετε ότι ανά τον κόσμο και τα έθνη υπάρχουν μυστικές ομάδες που ενεργούν και εργάζονται υποχθόνια φτάνοντας σε παρανομίες προκειμένου να φέρουν εις πέρας κάποια αποστολή;

Φ.Μ.: Ο κόσμος πάντα λειτουργούσε έχοντας παράλληλα τις διεργασίες που γίνονται στο φως και τις παράλληλες διεργασίες που γίνονται εν κρυπτώ όχι πάντα για παρανομίες. Ολόκληρες επαναστάσεις και κινήματα για τα δικαιώματα των ανθρώπων έπρεπε να ξεκινήσουν στο σκοτάδι. Κατασκευές νέων όπλων γίνονται για δεκαετίες κρυφά από τις μεγάλες δυνάμεις. Όλη η παγκόσμια κατασκοπία είναι μια παράλληλη διεργασία που γίνεται πίσω από τις κουρτίνες. Είναι λοιπόν προφανές ότι ομάδες που πάντα θα διεκδικούν υπερεξουσίες πάντα θα υπάρχουν και πάντα θα κινούνται μυστικά γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος.


Ερώτηση 8η: Ο Σάμιουελ και η Γκαμπριέλα αναστατώνονται μετά την εξαφάνιση του γιου τους. Κάθε γονιός μετά από ένα τέτοιο συμβάν αναθεωρεί τη ζωή του, σκέψεις περνάνε από το μυαλό του και ψάχνει εναγωνίως να βρει το παιδί του. Θεωρείτε ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμο ένα τέτοιο γεγονός ή μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο που το βιώνει σε μονοπάτια παραλογισμού, τρέλας ή/και έντονης απελπισίας-κατάθλιψης;

Φ.Μ.: Η εξαφάνιση ενός παιδιού ανατρέπει σε μια στιγμή όλα όσα υπάρχουν και λειτουργούν σαν βάση σε κάθε άνθρωπο. Κάθε παλαιά προτεραιότητα χάνει την σειρά της, κάθε επίτευγμα έως εκείνη την στιγμή φαίνεται ανούσιο και όποιο φωτεινό χρώμα υπήρχε στην ζωή των σχετιζόμενων με το παιδί ανθρώπων γίνεται γκρί. Όχι μαύρο. Μαύρο μπορεί να φέρει ένας θάνατος, η εξαφάνιση όμως έχει την διάσταση της αγωνίας χωρίς χρονικό περιορισμό και τον φόβο του πιθανού μαύρου. Είναι μια κατάσταση παραλογισμού που λαμπυρίσματα ελπίδας προσπαθούν να δώσουν λίγο φως στο μαύρο της απόγνωσης.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Φ.Μ.: Νομίζω ότι ο κάθε συγγραφέας μιλάει κατευθείαν με τον αναγνώστη μέσα από το ίδιο το βιβλίο. Εκεί φτιάχνεται η μοναδική σχέση αναγνώστη συγγραφέα και ακριβώς όπως στην καθημερινή ζωή έτσι και σε αυτή την σχέση μέσα από τις λέξεις και τα μηνύματα, κάποιοι θα συνδεθούν με το συγγραφέα, άλλοι θα τον απορρίψουν άλλοι θα κρατήσουν μια πιο απόμακρη και άλλοι μια πιο κοντινή σχέση.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Φ.Μ.: Το 2019 θα έρθει το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας REM μετά το «Αρπαγή» και το «Μαύρη Στίλβη» το οποίο έχει σχεδιαστεί σαν κεντρική πλοκή και έχει τοποθετηθεί τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά. Στην συνέχεια έχω σχεδιάσει 2-3 βιβλία διαφορετικά πάνω σε ιδέες που μου έχουν δημιουργηθεί μέσα από κάποιες καταστάσεις, ταξίδια και εμπειρίες των τελευταίων ετών.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





O Φίλιππος Μορρίς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και σεναριογράφος, με σπουδές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το R.E.M. 191171171191 «ΑρπαΓή» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και αποτελεί το πρώτο αυτοτελές μέρος της τριλογίας Rapid Eye Movement (R.E.M). Το δεύτερο μέρος της τριλογίας είναι το μυθιστόρημα "Μαύρη στίλβη -Liber Linteus".
Στο μέχρι σήμερα συγγραφικό έργο του Φίλιππου Μορρίς περιλαμβάνονται και ένα σενάριο τηλεοπτικής σειράς και διηγήματα.
(2017) Μαύρη στίλβη, Λυκόφως
(2016) Αρπαγή, Λυκόφως





Μαύρη στίλβη
Το μυθιστόρημα "Μαύρη στίλβη" είναι η δεύτερη περιπέτεια του Σάμιουελ Ντάιμοντς. Αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας REM του συγγραφέα Φίλιππου Μορρίς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Σε αυτό το βιβλίο, που εξελίσσεται με κινηματογραφικό ρυθμό, η οικογένεια του Σάμιουελ Ντάιμοντς θα βρεθεί αναπάντεχα στο μάτι του κυκλώνα, ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Πόλη του Μεξικού για το τριήμερο του εορτασμού της Ημέρας των Νεκρών.
Νέα ευρήματα από την πρόσφατη κλοπή του διάσημου Λινού Βιβλίου, γνωστού ως «Liber Linteus», από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζάγκρεμπ θα οδηγήσουν τον Σάμιουελ σε μια απρόσμενη αναζήτηση στην Βόρεια Ινδία, στη γη της Αγιουρβέδα, των καταραμένων πόλεων, των φιδιών και των φακίρηδων.
Εκεί, στη σκιά ενός ασιατικού θρύλου που κανένα στόμα πια δεν διηγείται, ο Σάμιουελ θα βρεθεί ενώπιον ενός μυστικού καλά κρυμμένου για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια και θα αντιμετωπίσει μια μυθική σέκτα που ψάχνει τη χαμένη της δύναμη.
«Το δεύτερο, noir βιβλίο της τριλογίας REM οδηγεί τον αναγνώστη σε μια σκοτεινή, υψηλής αδρεναλίνης περιδίνηση. Ο δρόμος για την έξοδο περνάει μέσα από τους προσωπικούς μας εφιάλτες».




ΑρπαΓή
Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που σε ταξιδεύει, πάνω σε μαγικό χαλί, από την Ασία στην Κεντρική Αμερική και από το όνειρο στην πραγματικότητα μέσα από τη δύναμη της θέλησης, του έρωτα και των καρμικών δυνάμεων. Ο Φίλιππος Μορρίς, με το αυτοτελές μυθιστόρημα "ΑρπαΓή", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, ανοίγει τη σειρά REM και αποτελεί την πρώτη περιπέτεια του Σάμιουελ Ντάιμοντς.
Ποια σχέση μπορεί να έχουν ένας ακτιβιστής στην Καμπότζη και ένας φιλόδοξος, αυτοδημιούργητος Νεοϋορκέζος που είναι έτοιμος να εκπληρώσει ένα έργο ζωής;
Στα δύο ημισφαίρια της Γης, τα μακρινά όνειρα ενός άντρα είναι η ζωή του άλλου. Μια κόκκινη κλωστή τους ενώνει με μια γυναίκα από τη Γουατεμάλα που θα βρεθεί μπλεγμένη σε ένα κουβάρι, όπου τα όνειρα και η πραγματικότητα είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.
Ένα καρμικό παράδοξο θα δοκιμάσει τα όρια του έρωτα και του θανάτου, των δύο μοναδικών καταστάσεων που χωρίζουν το σώμα από την ψυχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου