Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "OI ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ" James Hogg

James Hogg
OI ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ
Εισαγωγή-Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη
Σειρά: ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Λευκή Σειρά)
Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ
Τιμή εκδότη: 18€

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το μυθιστόρημα που έμελλε να αναγνωριστεί ως το σπουδαιότερο επίτευγμα του Τζέιμς Χογκ, και ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, εκδίδεται ανώνυμα το 1824 από τον εκδοτικό οίκο Longman. Ήρωας του μυθιστορήματος, ο κάθε άλλο παρά ηρωικός Ρόμπερτ Ρίνγκιμ, ένας «απόκληρος στον κόσμο», που πείθεται από τον φανατικό Καλβινιστή κηδεμόνα του ότι, σύμφωνα με το δόγμα του Προκαθορισμού, προορίζεται για την αιώνια σωτηρία και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από τους ανθρώπινους νόμους. Όταν, έμπλεος ενθουσιασμού, συναντά έναν μυστηριώδη και χαρισματικό ξένο που γνωρίζει ακριβώς πώς να κολακεύσει τη ματαιόδοξη και φθονερή του φύση, ο νεαρός «εκλεκτός» γίνεται έρμαιο μιας δολοφονικής ιδεοληψίας και αναλαμβάνει το ιερό καθήκον να αφανίσει τους εχθρούς του Κυρίου.
Η δριμεία διακωμώδηση των ακραίων θρησκευτικών αντιλήψεων και το πολυπρισματικό ξεδίπλωμα των αντικρουόμενων μαρτυριών, που δεν επιτρέπουν να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα για τα γεγονότα που περιγράφονται –ακριβώς τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το έργο του Χογκ εξαιρετικά ενδιαφέρον–, ξένισαν εξίσου τους αναγνώστες και την κριτική της εποχής, και το μυθιστόρημα θεωρήθηκε εκκεντρικό και άκομψο. Ο Χογκ αρνήθηκε να ακολουθήσει τους κανόνες του καιρού του, και πειραματίστηκε με έναν συγκερασμό διαφορετικών ειδών, χρησιμοποιώ- ντας ταυτόχρονα τη φάρσα, το δραματικό και το μεταφυσικό στοιχείο, και καταργώντας τα όρια ανάμεσα στο ιστορικό μυθιστόρημα, τη γοτθική μυθοπλασία και τις παραδοσιακές διηγήσεις.
Το στοιχείο του doppelgänger, και ο θαρρείς βγαλμένος από τη Βίβλο λόγος των χαρακτήρων, τα πολύτιμα ψήγματα ιστορίας, και οι ανεπαίσθητες αναφορές στον ηλεκτρισμό και στη «σύγχρονη» επιστήμη της φρενολογίας, ισορροπούν, όλα, θαυμάσια, και εμπλουτίζουν τη σκοτεινή, αλλά και εξόχως διασκεδαστική, ιστορία των Εξομολογήσεων. Ωστόσο, η διάρθρωση και η θεματολογία του πρωτότυπου αυτού μυθιστορήματος που επηρέασε, μεταξύ άλλων, συγγραφείς όπως η Έμιλι Μπροντέ, ο Ρόμπερτ Λ. Στίβενσον και ο Έρμαν Έσσε, αποδείχτηκαν ασύμβατες με το περιοριστικό στερεότυπο του πριμιτίφ ποιητή, γεγονός που δεν επέτρεψε στον Τζέιμς Χογκ να διακριθεί ως πεζογράφος, τουλάχιστον εν ζωή.
Ένα σύντομο και όχι «αντικειμενικό» (αν κρίνουμε από το αδιάφορος μυθιστοριογράφος) πορτρέτο του συγγραφέα από σύγχρονό του.
Είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της εποχής του, ένας αδιάφορος μυθιστοριογράφος, ακόμα χειρότερος αγρότης, ανεκτός αστρονόμος, καλός στο ψάρεμα όσο και στην ποίηση, κακός στην τοξοβολία, αν και επιθυμεί να είναι καλός, κακός στη διαχείριση των πραγμάτων αυτού του κόσμου, ένας φιλικός άνθρωπος, θερμός φίλος, τρυφερός σύζυγος, υπερβολικά καλό αφεντικό, στοργικός πατέρας, αγαπητός από τους γείτονές του και ταπεινός χριστιανός· ένας άνθρωπος που, αν έχει έστω και έναν εχθρό, δεν του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου