Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “M Train” της Patti Smith

Είναι εύκολο να γράψεις για το τίποτα; Μπορεί κάποιος να γράψει για τον καφέ, τις δραματικές σειρές εγκλήματος και μία σημαντική βιβλιογραφική αναφορά και να κατακτήσει τους αναγνώστες; Μπορεί να προσφέρει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο και να μαγέψει τους πάντες μέσα στην απλότητα της γραφής;
Η απάντηση είναι ναι σε όλα τα ερωτήματα αλλά μόνο η Patti Smith μπορεί να τα καταφέρει τόσο εξαιρετικά! Η Patti Smith είναι γνωστή σε όλους για τη ροκ μουσική της αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μία μοναδική ποιήτρια και συγγραφέας.
Μέσω του βιβλίου της καταφέρνει να αποδώσει με κομψό και ιδιαίτερο τρόπο τα συναισθήματά της και τη μελαγχολία της. Μελαγχολία όχι γιατί δεν έζησε όσα επιθυμούσε αλλά γιατί κάθε καλλιτέχνης αυτής της στόφας είναι πλημμυρισμένος με ατόφια συναισθήματα. Τα ταξίδια περνάνε μπροστά από τα μάτια μας. Παρότι κανείς μας δεν βρέθηκε εκείνη την εποχή στα μέρη που περπάτησε, καταφέρνει μέσω της γραφής της να μας μεταφέρει εκεί, να ζωντανέψουν οι τοποθεσίες, τα μνημεία, οι εικόνες που η ίδια έζησε και φυλάκισε στην ψυχή της.
Ο ήρεμος λόγος της δεν προκαλεί ανία. Απεναντίας προσφέρει έναν ιδιαίτερο δυναμισμό που λίγοι έχουν και μπορούν να αποτυπώσουν στους στίχους τους ή στις σελίδες ενός βιβλίου τους. Όσες “βιβλιοπροτάσεις” της δεν γνώριζα με οδήγησαν σε έναν μονόδρομο αναζήτησης νέων εμπειριών και αναγνώσεων.
Αγάπησα το πώς παρουσίασε τον Μουρακάμι και το “Κουρδιστό πουλί”. Πρόκειται για μία ευφυής προσωπικότητα που σίγουρα όλους μας εκπλήσσει το πόσο εύκολα και ακούραστα παρουσιάζει αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τόση αμεσότητα και ευγένεια. Το πιο συναρπαστικό από όλα είναι ότι προχώρησα στην ανάγνωση του πονήματος ακούγοντας παράλληλα τις μουσικές της περιπλανήσεις στον κόσμο της ροκ μουσικής.
Το στοιχείο που με εξέπληξε περισσότερο στο δημιούργημά της είναι οι ποικίλες φωτογραφίες που υπάρχουν διάσπαρτες στις σελίδες του, φωτογραφίες που τράβηξε η ίδια με την Polaroid -όπως χαρακτηριστικά μας λέει.
Ένα σημαντικό ατού του βιβλίου είναι η μετάφραση, η οποία φέρει την υπογραφή του Αλέξη Καλοφωλιά. Εμβάθυνε στην προσωπικότητα της Patti Smith και κατάφερε να αποτυπώσει αυτή τη μελαγχολία της συγγραφέως με αξιέπαινο τρόπο!
Αν αναζητάτε ένα βιβλίο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, τότε αυτό είναι το ανάγνωσμα που πρέπει να διαβάσετε!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου