Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, Ο ΛΟΓΟΣ, Η ΒΙΑ" Claude Hagege

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, Ο ΛΟΓΟΣ, Η ΒΙΑ
Claude Hagege
Ξενόγλωσσος τίτλος: LES RELIGIONS LA PAROLE ET LA VIOLENCE
ISBN 9789604649402
Εκδότης ΕΞΑΝΤΑΣ
Σειρά Documenta - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Τιμή εκδότη: 15€
Αριθμός σελίδων 220
Διαστάσεις 22x15
Μετάφραση Ανδρέας Παππάς

«Γιατί λοιπόν αυτή η θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει στο Θεό; Η αγωνία του απέναντι στο θάνατο, οι αναπάντητες απορίες του για ό,τι το ανεξήγητο; Πολλοί λόγοι υπάρχουν. Γιατί όμως οι θρησκείες που a priori δημιουργήθηκαν για να σκορπίσουν στον κόσμο αρμονία και αγάπη κατάφεραν αντ’ αυτού να γεννήσουν βία και να προκαλέσουν διαμάχες και αιματοχυσίες;»
Με τα παραπάνω η Danielle Mathieu-Bouillon συνοψίζει την προβληματική του βιβλίου –με απόλυτη ορθότητα και ενάργεια– σε μια από τις πρώτες κριτικές (12 Ιουνίου 2017) αμέσως μετά την κυκλοφορία του βιβλίου στη Γαλλία.
Ο ίδιος ο Claude Hagège λέει για αυτό το βιβλίο του: «Το ερώτημα που θέτω, και στο οποίο προσπαθώ να απαντήσω, είναι: γιατί ο λόγος που διατυπώνουν οι επιμέρους θρησκείες, αντί να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και να τους ενώνει, πολύ απέχει από το να αποτελεί παράγοντα ειρήνης;
Είχα ήδη από την παιδική μου ηλικία πάθος με τις γλώσσες, πάθος το οποίο διατήρησα σε όλη τη μακρά πορεία μου στο πεδίο της γλωσσολογίας. Παράλληλα, ωστόσο, δεν έπαψε ποτέ να με απασχολεί το ερώτημα από που πηγάζει η ανάγκη των ανθρώπων να πιστεύουν σε θεούς ή θεό; Αυτό το διαχρονικό ερώτημα είναι που με ώθησε να διατυπώσω εδώ ορισμένες σκέψεις για τα οικουμενικά ζητήματα τα οποία θέτει η μελέτη των θρησκειών.».
«Γιατί υπάρχουν οι θρησκείες –αναρωτιέται για το ίδιο θέμα και ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Libération» στην κριτική του– και κυρίως γιατί οι θρησκείες που διεκδικούν τον τίτλο του κήρυκα της ειρήνης, υπόσχονται στον άνθρωπο τη σωτηρία, κηρύττουν την ομόνοια, την αγάπη, την αδελφότητα και θέλουν να κατευνάσουν την αγωνία του θανάτου, ασκούν το ιερό λειτούργημά τους συνοδεύοντάς το με βιαιότητες και βαρβαρότητες, προκαλώντας ατελείωτες και εσαεί λιτανείες από πολέμους, καταστροφές, εγκληματικές σταυροφορίες, αναθέματα [...] πογκρόμ, θυσίες και αδελφοκτονίες; Η απόπειρα μιας απάντησης στα παραπάνω από τον Claude Hagège ήταν ένα από τα εκδοτικά γεγονότα στη Γαλλία στις αρχές του περσινού καλοκαιριού. Η προσφορά του μεγάλου γλωσσολόγου και η εκτίμησή του για ένα θέμα τόσο επίκαιρο αλλά και «βασανιστικό» συνάμα για τον σημερινό άνθρωπο και κατ’ επέκταση για την κοινωνία μας οδήγησε στην ελληνική έκδοσή του. Πρόκειται, αναμφίβολα, για κείμενο «καθολικού» αλλά και θεμελιώδους προβληματισμού.
O Claude Hagège είναι μια από τις προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης που θα αφήσουν έντονo τo σημάδι της πολυσχιδούς δράσης και της προσωπικότητάς τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Δύσης του 20ού και του 21ου αιώνα. Είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις εμφανίσεις του στο Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και από μεταφράσεις έργων του στα Ελληνικά (Το παιδί ανάμεσα σε δύο γλώσσες, Η πνοή της γλώσσας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου